Tinktura crnog oraha – prirodno čišćenje organizma

crni-orasi

Crni orah čest je sastojak prirodnih antiparazitnih proizvoda, a preporučuje se u mnogim programima za čišćenje organizma. Zbog posebnog sastava, crni orah posjeduje jako djelovanje protiv tumora, cista i parazita te sadrži visoku koncentraciju vitamina C. Preporučuje se svim osobama (čak i zdravima), a u nastavku pročitajte koje su sve dobrobiti čišćenja organizma tinkturom crnog oraha.

Uz vitamin C, alkaloide i tanine, crni orah također sadrži jod, minerale te juglon koji se koristi za čišćenje organizma na bezopasan način, a preporučuje se provoditi temeljito čišćenje od parazita i bolesti jednom godišnje za sve osobe.

Mnoge su zdravstvene prednosti konzumiranja oraha, a samo neke od njih su: 

U članku objavljenom 2016. godine u časopisu Critical reviews in food science and nutrition navodi se kako je prisutnost masnih kiselina u orasima razlog njihovog učinka na zdravlje. Orasi su bogati polinezasićenim masnih kiselinama, a ono što je bitno jest omjer omega-3 masnih kiselina naprema omega-6 masnim kiselinama. Taj omjer je najveći kod oraha (u odnosu na ostalo orašasto voće). 

Važan je udio polifenola u crnim orasima zbog kojih oni postaju zanimljivi znanstvenicima u farmaceutskoj industriji. Polifenoli su spojevi s dokazanim antioksidativnim svojstvima. U studiji provedenoj na Hardwood Tree Improvement and Regeneration Centre 2018. godine znanstvenici su identificirati 11 vrsta polifenolnih spojeva u crnom orahu.

Mineralni sastav oraha ispitivan je i na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 2018. godine. Analiza je pokazala kako orasi sadrže ukupno 22 makroelementa, mikroelementa i elemenata u tragovima, a to su:

  • aluminij, arsen, bor, barij, kalcij, kadmij, kobalt, krom, bakar, željezom kalij, litij, magnezij, mangan, molibden, natrij, nikal, olovo, selen, stroncij i cink. 

Od makroelemenata prisutnih u orasima najzanimljiviji su kalcij, kalij, magnezij i natrij, a njihova koncentracija u orasima je iduća:

  • kalcij 1062 mg/kg, 
  • kalij 2771 mg/kg, 
  • magnezij 1426 mg/kg, 
  • natrij 42.3 mg/kg.

Ova čudotvorna biljka je osim po ljekovitom djelovanju na organizam, poznata i po skupocjenom drvu od kojeg se izrađuje kvalitetan namještaj. Iako je crni orah lako uzgajati, njegovih stabala nema mnogo te je na našim područjima daleko zastupljeniji obični orah.

Ljekovito djelovanje crnog oraha na organizam

  • Snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje.
  • Pospješuje i uravnotežuje probavu.
  • Smanjuje krvni tlak i razinu lošeg kolesterola u krvi.
  • Snažno antiparazitno djelovanje (ubija odrasle parazite).
  • Pomaže u regulaciji razine šećera u krvi.
  • Podržava zdravlje unutarnjih organa i probavnog sustava.
  • Pomaže kod gljivice kandide u organizmu.

Jedan od mogućih mehanizama djelovanja oraha na zdravlje srca je djelovanjem na mikrofloru gastrointestinalnog trakta. 2017. godine pri Louisiana State University Health Sciences Center provedeno je istraživanje o učinku oraha na gastrointestinalni trakt. Cilj studije je bio identificirati promjene u mikrobnim zajednicama crijeva koje nastaju nakon uključivanja oraha u prehranu. Rezultati su pokazali kako su orasi obogatili crijevnu mikrofloru s probiotičkim bakterijama Lactobacillus, Ruminococcaceae i Roseburia. 

Crni orah smatra se izrazito potentnom biljkom kada je u pitanju čišćenje organizma od parazita ili općenito bolesnih stanja. Istraživanja su pokazala kako tinktura crnog oraha ubija odrasle parazite i njihove ličinke te je preporučljiva ako se sumnja na prisutnost parazita jer konzumiranje ove tinkture nije štetno niti za zdrav organizam.

Tinktura crnog oraha preporučuje se u kombinaciji s tinkturama pelina i klinčića zbog njihovog odličnog djelovanja u sinergiji. Pelin i crni orah tako djeluju na odrasle parazite dok klinčić ubija jajašca parazita te vas ova kombinaciji može u potpunosti riješiti preko 100 vrsta parazita

Ipak, korištenje samo tinkture crnog oraha odlično će pomoći u čišćenju organizma, a u nastavku vam donosimo recept za njenu izradu.

tinktura-crnog-oraha

Kako napraviti tinkturu crnog oraha?

Izrada ove tinkture vrlo je jednostavna, a sve što vam treba jest alkohol i crni orasi (u kori koja je zelena). Pripazite da su orasi zdravi, a ukoliko primijetite da su neobično mekani oko peteljke, prerežite ih da vidite jesu li pokvareni.

Prilikom čišćenja kore crnog oraha, poslužite se rukavicama kako biste zaštitili ruke od bojanja. Slijede količine sastojaka za pripremu pola litre i jedne litre tinkture, ovisno o vašim potrebama.

  • 0.5 ili 1 L alkohola (40-70 %-tnog) 
  • 1 ili 1.5 kg crnih oraha (sa zelenom korom)
  • Staklena tegla za pravljenje tinkture
  • Boca od tamnog stakla za pohranu procijeđene tinkture

Kako biste napravili tinkturu, jednostavno odrežite i očistite kore (od njih se proizvodi tinktura) te ih prelijte alkoholom. Tegla ne bi trebala biti puna do vrha, već 3/4 puna. Zatim zatvorite teglu, odložite je na tamno mjesto 30-40 dana i promućkajte svakih nekoliko dana.

Kada je tinktura gotova, procijedite je i pohranite u tamnim staklenim bocama. Tinkturu možete podijeliti na nekoliko manjih bočica ili jednu veliku, a preporučuje se čuvanje dalje od direktnog sunca

Uporaba tinkture crnog oraha i moguće nuspojave

Tinkturu je preporučljivo uzimati po 15 kapi tri puta dnevno, tj. dnevna doza iznosi 50-ak kapi koje je najbolje raspodijeliti na nekoliko puta dnevno, razblaženo u nešto vode. Prilikom konzumiranja tinkture, preporučljivo je napraviti 14-dnevnu pauzu nakon popijene bočice od 50 ml

Moguće nuspojave prilikom uzimanja tinkture crnog oraha su: prvotno pogoršanje stanja prije nego nastupi promjena na bolje, interakcija s pojedinim lijekovima pa je preporučljivo savjetovanje s liječnikom te rijetka stolica kod unošenja pretjerane količine tinkture.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Hayes, D., Angove, M. J., Tucci, J., & Dennis, C. (2016). Walnuts (Juglans regia) Chemical Composition and Research in Human Health. Critical reviews in food science and nutrition, 56(8), 1231–1241. 
  2. Juranović Cindrić, I., Zeiner, M., & Hlebec, D. (2018). Mineral Composition of Elements in Walnuts and Walnut Oils. International journal of environmental research and public health, 15(12), 2674. 
  3. Byerley, L. O., Samuelson, D., Blanchard, E., 4th, Luo, M., Lorenzen, B. N., Banks, S., Ponder, M. A., Welsh, D. A., & Taylor, C. M. (2017). Changes in the gut microbial communities following addition of walnuts to the diet. The Journal of nutritional biochemistry, 48, 94–102.
  4. Vu, D. C., Vo, P. H., Coggeshall, M. V., & Lin, C. H. (2018). Identification and Characterization of Phenolic Compounds in Black Walnut Kernels. Journal of agricultural and food chemistry, 66(17), 4503–4511. 

 

Ocijenite članak

3.79 / 5   19

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: crni orah, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu