Besplatni priručnik: Giht – uzroci, simptomi i liječenje

Unatoč povijesnom i pomalo šaljivom pogledu na giht, to je ekstremno bolna upala zglobova s ozbiljnim posljedicama na funkciju mišićno koštanog sustava, s mogućim oštećenjem funkcije bubrega, često udružena s bolestima krvožilnog sustava čime se povećava rizik i od smrti.

Od gihta obolijeva oko 1,4% stanovništva. Prema posljednjim epidemiološkim istraživanjima bilježi se porast od 300% u odnosu na period prije 40 godina.

Uzroci gihta

Postoji nekoliko potencijalnih razloga koji objašnjavaju taj porast. Prije svega povećano konzumiranje piva, češće i dugotrajno korištenje diuretika u liječenju povišenoga krvnog tlaka, korištenje malih doza Aspirina za prevenciju kardiovaskularnih događanja, epidemični porast pretilosti i prekomjerni unos mesa i mesnih prerađevina.

Simptomi i vrste gihta

Giht karakteriziraju iznenadni napadi vrlo bolnih, otečenih i nepokretnih zglobova. Najčešće je zahvaćen zglob palca na stopalu, ali mogu biti zahvaćeni i drugi zglobovi kao što su nožni, peta, koljena, ručni i lakatni zglobovi. To je najčešći oblik artritisa u muškaraca nakon četrdesete godine života.

U žena se bolest češće javlja nakon menopauze zbog zaštitne uloge estrogena.

Nasljedni oblik gihta može se javiti u muškaraca i prije tridesete godine života; taj oblik artritisa je vrlo težak.

Giht je povezan s više ozbiljnih bolesti kao što je povišen krvni tlak, bolesti srca, šećerna bolest i povišene masnoće u krvi, stoga je nužno brzo i pravilno liječenje.

Može se reći da je urički artirtis jedan od rijetkih oblika upale zglobova koji se može pravilnom dijetom, kontrolom drugih faktora rizika i korištenjem lijekova u potpunosti kontrolirati. Na taj način izbjegavamo bolove u zglobovima, oštećenje zglobova i invalidnost.

Unatoč svim spoznajama o gihtu postoje mnoge poteškoće u liječenju ove bolesti. Prije svega, kasno otkrivanje bolesti, nedovoljna upornost bolesnika u liječenju, neredovito praćenje reumatologa i naposljetku, mali broj lijekova kojima raspolažemo za dugotrajno liječenje najtežih bolesnika.

Preuzmite besplatni PDF priručnik o gihtu

Cilj je ovoga priručnika pružiti bolesnicima od gihta osnovne informacije o bolesti, naèinu postavljanja dijagnoze prevenciji i liječenju.

Upućuje ih na promjene loših životnih navika koje podržavaju bolest i štete zdravlju. Detaljno su opisani lijekovi i njihove nuspojave, namirnice koje se smiju konzumirati i program vježbi.

Priručnik je pripremila dr. Vlasta Urban Tripović iz Ordinacija za fizikalnu medicinu rehabilitaciju i reumatologiju doktorice Vlaste Urban Tripović.

>> Besplatni PDF priručnik o gihtu možete preuzeti OVDJE.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Besplatni priručnik: Giht – uzroci, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Sta upucuje na oticanje skocnih zhlobova, nisu bolne otekline.
    Molim odgovor