AMH hormon – saznajte kakav je vaš reproduktivni potencijal

ginekološki pregled

Posljednjih nekoliko godina učestaliji je trend majčinstva u kasnijoj životnoj dobi, budući se parovi, iz različitih razloga, odlučuju na nešto kasnije zasnivanje obitelji. No, neumoljiva biologija ženama određuje vremenski okvir plodnosti, odnosno vremensko razdoblje u kojem su u mogućnosti začeti. Budući ženina plodnost počinje opadati u njezinim tridesetim godinama, a kada žena prijeđe 45 godinu vjerojatnost trudnoće pada na vrlo mali postotak od kojih pet posto, mnogim je ženama važno znati kakva je funkcija njihovih jajnika, odnosno koja je (okvirno) duljina njihovog reprodukcijskog života. Uvid u ovarijsku rezervu ženama pruža nova, revolucionarana pretraga određivanja anti-Müllerovog hormona (AMH).

AMH je proteinski hormon značajan za predviđanje trenutka ulaska u menopauzu te rano otkrivanje patoloških procesa u jajniku, kao i određivanja stvarne ovarijske rezerve. Određivanje anti-Müllerovog hormona preporučljivo je svim ženama koje žele znati koliki je njihov reproduktivni potencijal, ženama koje sumnjaju na ulazak u menopauzu, a planiraju trudnoću, te ženama koje planiraju potpomognutu oplodnju. Rezultati pretrage predstavljaju pouzdan pokazatelj potencijala jajnika i plodnosti, laički rečeno pokazuju biološki sat plodnosti, odnosno njegovo otkucavanje.

Budući AMH stvaraju mali rastući folikuli, on ukazuje na stvarnu ovarijsku rezervu i različit je od ovulacije. Upravo je iz tog razloga značajan pri utvrđivanju vremena preostalog za ostvarivanje trudnoće, te u procjeni ovarijske rezerve nakon kemoterapije ili operativnih zahvata nad jajnicima, a može se mjeriti od rođenja do menopauze.

Razina AMH hormona iznimno je važna za proces umjetne oplodnje, te je njegovo određivanje postalo uobičajeno, jer odražava pad rezerve primordijalnih folikula u kasnim reproduktivnim godinama i otkriva rizik hiperstimulacije jajnika. Odnosno, AMH ukazuje na prejaku rakaciju procesa umjetne oplodnje koji može dovesti do sindroma ovarijske hiperstimulacije (OHSS) i obratno, ukazuje u kojih se žene očekuje slabiji odgovor u postupku, te omogućuje njihova očekivanja staviti u okvir.

Također, AMH ukazuje i na bolest jajnika; povećane vrijednosti hormona najčešće kazuju na sindrom policističnih jajnika. Naravno, svaki nalaz, pa tako i vrijednost AMH potrebno je bez izuzetka, tumačiti u kliničkom kontekstu. Što se tiče same pretrage ona je bezbolna i brza, sastoji se od uzorkovanja krvi i može se obaviti bilo kojeg dana menstrualnog ciklusa, a nalazi su gotovi već isti dan.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: amh hormon kako ga povecati, amh kako povećati, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

AMH hormon – saznajte kakav je vaš reproduktivni potencijal

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.