Uvod u osnove Ayurvede

ayurveda

Tijekom proteklih nekoliko desetljeća došlo je do povećanog interesa za koncept komplementarne medicine među zdravstvenim djelatnicima na zapadu, donijevši rast svijesti o mnogobrojnim postojećim medicinskim tradicijama, kako drevnim, tako i onima novijeg datuma. Iako su isprva bile tretirane kao alternativa najjačoj struji medicinske prakse, danas je jasno da svaka medicinska tradicija ima svoje mjesto u zdravstvu te da svaka na svoj jedinstveni način doprinosi našem kolektivnom razumijevanju zdravlja i bolesti.

Ayurveda je nastala u Indiji prije više od 5000 godina – mnogi znanstvenici i povjesničari smatraju da je ona najstariji sustav medicine i zdravstvene zaštite u svijetu. Njezinih osam glavnih grana (ginekologija i porodništvo, pedijatrija, oftalmologija, otorinolaringologija, toksikologija, gerijatrija, kirurgija i interna medicina) obuhvaćaju većinu specijaliziranih područja medicine koje se prakticiraju i danas.

Koncept Ayurvede

Većina se ljudi zdravljem počinje baviti tek nakon što se razboli; tako i zapadna alopatska medicina ima tendenciju fokusiranja na simptomatologiju i bolest, koristeći prije svega lijekove i kirurške zahvate kako bi tijelo oslobodili patogena ili bolesnoga tkiva. Mnogi životi su spašeni ovakvim pristupom. Međutim lijekovi, zbog njihove toksičnosti, često oslabljuju tijelo i stvaraju različite neugodne nuspojave.

Ayurveda, s druge strane, nije orijentirana na bolest ili eliminiranje mikroba, jer to ne rješava problem trajno. Ona je usredotočena na uravnoteženje energetskih tokova pojedine osobe te na poboljšanje kvalitete probave, tjelesnih tkiva i kanala. Time jačamo tijelo i njegove prirodne obrambene sustave čime omogućujemo efikasnu obranu od bolesti.

Ayurveda posebice naglašava prevenciju i potiče održavanje zdravlja kroz adekvatnu prehranu, stil života, detoksikaciju, korištenje biljnih tonika i vježbi kao što su yoga, meditacija i sl. Prevencija, liječenje ili rejuvenacija, sve su opcije individualno prilagođene. Budući da smo svi različiti, svaka dijagnoza i liječenje su specifični za svakog pojedinca te ne mogu biti standardizirani. To je jedan od važnijih doprinosa ayurvede području medicine.

Naša konstitucija i njena unutarnja ravnoteža

U ayurvedi, svaka osoba ima jedinstvenu energetsku shemu, tj. jedinstvenu psiho-fiziološku konstituciju. Ova se konstitucija određuje omjerom tri “doshe” (bioenergetskih regulatora, nazvanih Vata, Pitta i Kapha) u vrijeme začeća i ona ostaje ista tijekom čitavog života. Međutim mnogi čimbenici, unutarnji i vanjski, mogu poremetiti uravnoteženo stanje dosha. Primjeri emocionalnih i fizičkih stresova uključuju prehrambene navike i izbor hrane, emocionalno stanje, godišnja doba i klimu, posao, odnose, fizičke traume i dr. Tek nakon što smo razumjeli sve čimbenike, mogu se poduzeti odgovarajuće mjere kako bi poništili/minimalizirali njihove učinke ili uklonili uzroke neravnoteže te ponovno uspostavili našu originalnu konstituciju.

Tri doshe

Prema Ayurvedi cijeli je svemir, jednako kao i ljudsko tijelo, sastavljen od pet elemenata: prostora, zraka, vatre, vode i zemlje (u njihovim najsuptilnijim energetskim oblicima). Dok elementi reguliraju fizičku strukturu ljudskog tijela, tri doshe utječu na njegove funkcije. Vata, Pitta i Kapha upravljaju svim fizikalno-kemijskim i fiziološkim aktivnostima tijela. One su prisutne u svakoj stanici, organu, tkivu, sustavu i organizmu, na svim razinama svijesti. Energija je potrebna za stvaranje pokreta tako da tekućine i hranjive tvari mogu doći do stanice, omogućavajući tijelu da funkcionira. Energija je također potrebna za metabolizam hranjivih tvari u stanicama. Stanice u tijelu moraju biti dovoljno “podmazane” te je potrebno održavati njihovu zdravu strukturu. Sve to čine tri doshe: Vata je energija kretanja, Pitta je energija metabolizma, a Kapha je energija podmazivanja i strukture.

Ayurvedska dijagnoza i liječenje

Ayurvedski liječnik uspostavlja dijagnozu pomoću svih pet osjetila: putem izravnog ispitivanja, očitavanja bila, promatranja jezika, očiju i cjelokupne fizičke pojave, slušajući glas i disanje osobe te naposljetku zaključivanjem. Nakon dijagnoze se donose simptomatske mjere i mjere čišćenja kako bi se vratila ravnoteža, a zatim se daju preporuke o prehrani i načinu života koji će pomoći uklanjanju uzroka.

Ukratko, ayurveda je usredotočena na sve aspekte našega bića – tijela, uma i duše. Ona prepoznaje da je svatko od nas jedinstven, da svatko od nas drugačije reagira na životne situacije i okolinu te da svatko od nas ima različite jake i slabe točke. Kroz uvid, razumijevanje i iskustvo, ayurveda nam daje dragocjeno znanje o nedjeljivoj prirodi sveg života i našoj individualnoj integraciji u harmoniju.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Uvod u osnove Ayurvede

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Alternativa današnjoj medicini je doista preskupa.Kako ayurveda,tako i ostala alternativna lijecenja,što je doista šteta jer mnogi bi potrazili
    rijesenja svojih problema u alternativi ili uskladili sa današnjom medicinom-unatoč sto ima i mnogo šarlatana u alternativi

  2. Ajuverda je super, zaista je dobro slediti savete, i zaista je dobro imati uputstva kako održavati svoje doše, samo je cena (pregled bio prošle godine 60 eura) za naša primanja malo povelika. I uopšte sve što dobije etiketu,”zdravo” ili “alternativno” postaje skupo ko u oko. Na žalost svih običnih radnih ljudi.