Upala uha – kako homeopatijom izbjeći antibiotsku terapiju?

Upala uha

Organ sluha je izuzetno složen organ osjetila sluha i ravnoteže. Iako je bol uha učestalija u djetinjstvu, to vrlo neugodno i bolno stanje može pogoditi i odrasle.

Uho se dijeli na vanjsko, srednje i unutarnje uho.

Iako mogu imati mnoge uzroke, jedan od najčešćih je infekcija, odnosno upala – bilo vanjskog ušnog kanala (otitis externa) ili unutrašnjeg uha (otitis media).

Otitis externa ili “plivačko uho” je površinska infekcija tkiva koje obavija ušni kanal. Obično je uzrokovana prisustvom vode u uhu, a problem se rješava lokalnim tretmanom. U pravilu je upala bakterijska (antibiotici). Simptomi su svrbež, bol i iscjedak.

Otitis media ili upala srednjeg uha često se javlja kao posljedica virusnih infekcija gornjeg dišnog sustava koje uzrokuju nepravilnu funkciju Eustahijeve cijevi, omogućujući dotok tekućina bogatih mikroorganizmima iz grla i nosa u srednje uho. Obično izaziva bol, a može dovesti do nagluhosti.

uho

Kod djece s akutnim otitis mediom brzo dolazi do poboljšanja već s prvim homeopatskim tretmanom (alternativna medicina), pri čemu je važno utvrditi ozdravljenje, kako ozbiljna infekcija ne bi ostala netretirana. Ako dijete ima visoku tjelesnu temperaturu i jake bolove duže od 36 sati nakon dijagnoze otitis medie, potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Može se primijetiti da rekurentne (ponavljajuće) upale uha tretirane homeopatskim lijekovima postupno postaju sve blaže i rjeđe, a vremenski intervali između akutnih stanja sve duži, što je također potkrijepljeno rezultatima provedenih istraživanja.

Najefikasnije je reagirati pri pojavi prvih simptoma i zaviriti u ovaj mali homeopatski vodič; kod odabira i primjene remedije koja odgovara vašim simptomima, poboljšanje će nastupiti već nakon nekoliko sati.

 • Aconitum napellus (modri jedić) – koristan je u ranom stadiju upale uha (sprječava razvoj upala ako se uzme unutar 24 sata od pojave prvih simptoma), osobito ako se upala razvila nakon izlaganja oštrom, hladnom i suhom vjetru. Glavno obilježje je nagla pojava intenzivnih simptoma. Uho je crveno i osjetljivo na dodir. Prisutna je žeđ uz povišenu tjelesnu temperaturu. Bitno je naglasiti da se uzima odmah nakon pojave simptoma kako bi djelovala.
 • Belladonna (bunika) – također se koristi u ranom stadiju upale uha. Glavno obilježje je iznenadan nastup simptoma, povišena tjelesna temperatura i do 40 C°, praćena glavoboljom. Često se radi o upali desnog uha ili su simptomi na toj strani izraženiji. Uho je vidljivo crveno, oči su staklaste uz proširene zjenice. Bol iz uha može se protezati i na vrat, grlo i lice. Glava je vruća, a ekstremiteti hladni. 
 • Ferrum phosphoricum (fosfat željeza) – najčešće pomaže u početnoj fazi upale (rani stadij bolesti ili upale kojoj treba nekoliko dana da se razvije). Treba se koristiti u fazi kada osoba osjeća da bi se mogla razboljeti ili kada je tjelesna temperatura malo povišena (do 38,5°C). Svi simptomi nastupaju polako (bol, glavobolja, povišena tjelesna temperatura)
 • Chamomilla (kamilica) – najčešće je indicirana kod djece, osobito kada se upala uha razvija uslijed nicanja zuba. Nepodnošljiva bol praćena razdražljivošću, a ponekad čak i agresivnim reakcijama jedni su od glavnih simptoma, kao i povišena tjelesna temperatura i znojenje. Često se može uočiti jedan crveni, a drugi blijed obraz. Pogoršanje simptoma noću. 
 • Hepar sulphur (kalcij sulfid) – kronična upala uha povezana s bolovima u grlu, dolazi do nastanka gnojnog apscesa ili infekcije. Uho je izuzetno osjetljivo na dodir i hladan zrak, bolovi su probadajući, kuckajući i oštri. Oboljeli će često pokriti glavu i ležati na bolnoj strani kako bi držali uho na toplom i onemogućili dodir s hladnim zrakom.
 • Mercurius solubilis (živin amonijum nitrat) – zrela faza upale s prisutnim gnojnim iscjetkom. Često zahvaća desnu stranu. Upala može biti praćena izlučivanjem gnojnog iscjetka koji je gust, goruć, neugodnog mirisa, zelene do žute boje. Prisutna je pojačana salivacija (lučenje sline), edem (oteklina) jezika, otisci zubiju na rubovima sa strane, žeđ, loš zadah, znojenje, otečenost žlijezda i krajnika. Bol se pogoršava noću.

Ostale remedije (sredstva) kojima se uspješno tretiraju upale uha:

 • Pulsatilla – akutno stanje praćeno plačljivošću i osjetljivošću – jedna od glavnih remedija za infekciju uha kod djece,
 • Lycopodium – remedija za bilo koju fazu uhobolje.

Djecu sklonu čestim upalama uha potrebno je tretirati konstitucijskom remedijom (tretman koji cijelu osobu vraća u ravnotežu), koju će homeopat odrediti uzimanjem sveobuhvatne individualne anamneze.

Dok čekate da homeopatski lijek pokrene proces izlječenja, bolove možete ublažiti jednim vrlo blagotvornim narodnim receptom:

 • crveni luk nasjeckajte na kolutiće
 • popržite ga na tavi, bez ulja, do zlatno – smećkaste boje, dok potpuno ne omekša
 • pričekajte da se malo ohladi, odnosno da postane topao
 • stavite ga u čarapu ili gazu i prislonite uz bolno uho

I na kraju, pitanje za razmišljanje za sve one koji pate od učestalih upala uha: …“ Što to u okružju čujete, a ne želite čuti?“…

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Kamilica zdrava za upalu uva, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Upala uha – kako homeopatijom izbjeći antibiotsku terapiju?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.