Što su Vata, Pitta i Kapha i kako ih zadržati u ravnoteži? 2/3

ayurveda

U prošlom tekstu govorili smo o 20 osnovnih kvaliteta, od kojih se jedna ili više njih pojavljuju u svakoj tvari u svemiru (jednako tako u Vati, Pitti i Kaphi). Budući da se istovjetne kvalitete privlače, suprotne kvalitete uravnotežuju jedna drugu.

Ovaj princip se u Ayurvedi koristi za uravnoteženje atributa bilo koje narušene doše.

Pitta dosha je bioenergetski regulator u našem tijelu koji regulira probavu, apsorpciju, asimilaciju, prehranu, metabolizam i tjelesnu temperaturu. Kada je u ravnoteži, Pitta promiče razumijevanje i inteligenciju.

Ona se nalazi uglavnom u tankom crijevu te u želucu, jetri, žučnom mjehuru, slezeni, sivoj tvari mozga, očima i koži. Njezin će se porast stoga vidjeti najprije u tim dijelovima tijela. Uobičajeni Pitta problemi su žgaravica, meka stolica ili proljev, obilno znojenje, osjećaji žarenja, upale, problemi s kožom, oslabljen vid, nesvjestice i vrtoglavice.

Pitta dosha ima mnoge kvalitete vatre – ona je vruća, prodorna, oštra i agitirajuća. Pitta je djelomično masna, tekuća, lagana i mesnatog mirisa. Pitta predominantne osobe imaju topla tijela, prodorne ideje i oštru inteligenciju, no kod poremećaja ove doše postaju vrlo nemirni i nervozni, uz tendenciju razvijanja snažnog i mesnatog mirisa.

Čimbenci odgovorni za narušavanje Pitte

Pitta se može poremetiti prekomjernim unosom ljute, kisele, slane i vruće hrane i pića, alkohola i svega što uzrokuje osjećaj žarenja. Vatrene emocije poput ljutnje, ljubomore i razdražljivosti, izloženost suncu i toplini te neregularne prehrambene navike također mogu narušiti Pittu.

Životni stil za umirivanje Pitte

Pitta se održava u ravnoteži uvođenjem suprotnih kvaliteta u prehrani i načinu života. Kako bi prevladali vruću, oštru, prodornu i mobilnu kvalitetu Pitte, osoba treba ostati hladna i smirena – fizički i psihički.

Osobe ovakve konstitucije trebale bi izbjegavati predug boravak na suncu, osobito na prazan želudac. Vježbati bi trebalo tijekom hladnijeg dijela dana, odnosno rano ujutro ili navečer. Pitta osobe općenito imaju vrlo jaku probavu, što znači da gotovo nikada ne bi trebali preskakati obroke.

Odgađanje obroka do jake gladi može uzrokovati probavne smetnje (uz kiselinu) i glavobolje. Pitta osobe bi naročito trebale voditi brigu o regularnoj dnevnoj eliminaciji, kako se proizvedeni toksini ne bi miješali s Pittom.

Svakodnevno uzimanje čajne žličice amalaki praha uz šalicu mlake vode prije odlaska na spavanje, pomoći će redovitoj eliminaciji i pojačati probavu bez povišavanja ove doše.

Budući da je koža jedno od glavnih sjedišta Pitte, ljudi ove konstitucije imaju vrlo osjetljivu kožu sklonu opeklinama, aknama, ekcemima, osipu ili urtikarijama. Oni bi stoga trebali umirivati kožu s rashladnim tvarima (ulja, sapuni ili šamponi) od kokosa, ruže, sandalovine ili nima.

Trebali bi izbjegavati kemijske sapune i šampone, jer su kemikalije previše prodorne, a uz to i griju. Odjeća bi trebala biti udobna i izrađena od prirodnih tkanina poput svile ili pamuka.

Pitta osobe bi uvijek trebale ići u krevet prije 22 sata i buditi se između 5 i 6 sati ujutro. Međutim oni vole noćna čitanja neposredno prije spavanja i tako dodatno uznemiruju Pittu. Kako bi potpomogli dobrom snu, preporučuje se popiti čašu toplog mlijeka s malo kardamoma prije odlaska u krevet.

Također se može utrljati kokosovo ulje na vlasište i stopala te staviti kap-dvije sandalovog ulja pod jastuk, što pomaže smirivanju Pitta doše.

Kako su Pitta pojedinci perfekcionisti snažno orijentirani prema svojim ciljevima, njih je obično teško odvojiti od posla. Stoga bi oni trebali držati ravnotežu između rada i odmora te izdvojiti barem 30 minuta dnevno za meditacije, nježno yoga istezanje i rashlađujuće pranayame kao što Shitali ili Shitkari.

Prehrambene preporuke

Svaka osoba Pitta konstitucije ili osoba s povećanom Pittom trebala bi jesti uglavnom namirnice slatkog, gorkog i trpkog okusa, a smanjiti slano, kiselo i ljuto. Najbolji početak dana bila bi riža kuhana na mlijeku te pšenične ili kukuruzne cerealije. Kao i za bilo koju drugu došu, glavni obrok u danu je ručak te je bolje jesti lagani doručak i umjerenu večeru.

Što se tiče povrća, Pitta osobe trebaju izbjegavati pretjeranu uporabu luka, češnjaka, rajčice i špinata. Za Pittu je dobra većina zrelog i slatkog voća, ali bi zato trebalo izbjegavati citruse i voće kiselog okusa.

Žitarice poput ječma, zobi, pšenice i basmati riže vrlo su dobre za poremećenu Pittu, kao i mahunarke poput mung graha, slanutka i soje (tofu). Dok su mlijeko, ghi i mlaćenica vrlo dobri, trebalo bi paziti s konzumacijom kiselog vrhnja, jogurta i sira.

Dobra alternativa za jogurt je lassi, piće pripremljeno mućenjem jogurta i vode (1:1) s malo soli ili šećera i začina koji podržavaju probavu, kao što su npr. kumin (za slatki lassi) ili kardamom (za slani).

Ulja treba koristiti umjereno. Sezamovo, kikirikijevo, bademovo i ulje gorušice treba izbjegavati, jer previše griju.

Najbolji su začini za Pittu oni koji podržavaju probavu, ali na tijelo imaju učinak hlađenja. Neki od takvih su korijander (prah ili list), kardamom, kumin, koromač, metvica i đumbir (svježi, u malim količinama). Čili, crvenu papriku, sjeme gorušice, klinčić i druge grijuće začine treba izbjegavati.

Boje i drago kamenje kao terapija

Najbolje boje za hlađenje Pitte su bijela, zelena, plava i ljubičasta. Osobe Pitta konstitucije trebaju izbjegavati nošenje toplih boja poput crvene, žute i narančaste. Drago kamenje koje umiruje Pittu su biser, bijeli koralj i opal, dok su najbolja eterična ulja za ovu došu ona od sandalovine, ruže i khusa (vetivera).

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Što su Vata, Pitta i Kapha i kako ih zadržati u ravnoteži? 2/3

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.