Homeopatija i prirodni lijekovi u liječenju anksioznih poremećaja

Anksiozni poremećaji

Homeopatija je prirodna metoda za koju je jednako bitno fizičko, emocionalno i mentalno u čovjeku. Homeopatski lijek djeluje na sve 3 razine ljudskog bića, pa tako ima i veliku djelotvornost u tretiranju psihičkih poremećaja i to tvarima iz prirode.

Kako znamo koji lijek trebamo? Prema simptomima koje bolesna osoba ima. Simptomi nisu neprijatelj, već naš saveznik u pronalaženju ispravnog lijeka. U homeopatiji tražimo onu supstancu koja bi izazvala kod zdrave osobe te iste simptome, prema homeopatskom načelu da se slično sličnim liječi.

Naši su simptomi način na koji naše tijelo, koje je kompleksan i inteligentan mehanizam, sebe  pokušava izliječiti.

Homeopatija djeluje dubinski. Radi detoks i naše psihe i tijela, jer se primjenom homeopatskog lijeka ne liječe samo simptomi, već se otklanja i uzrok bolesti. Primjerice traume – problem ne stvaraju loše stvari koje nam se dogode, već naša nemogućnost da se nosimo s njima. Homeopatija čak i tada može ukloniti negativne obrasce, kriva uvjerenja i vratiti našu vitalnu silu na pravi put – put zdravlja.

Homeopatska terapija kod liječenja anksioznosti podrazumijeva konstitucijski tretman, koji započinje razgovorom s homeopatom o svim simptomima (fizički, emocionalni i mentalni), trenutačnim ograničenjima, općenitostima (spavanje, hrana, strahovi, snovi), traumama, osobnoj i obiteljskoj anamnezi, a kao rezultat toga određuje se konstitucijski lijek.

Valja zapamtiti – dok ste bolesni, to niste pravi Vi! Prirodno stanje čovjeka je zdravlje. Jer kad imamo zdravlje, slobodni smo. Kad smo slobodni, sretni smo. Kad smo sretni, možemo ispuniti naš smisao života. A smisao života je životu dati smisao.

Svatko od nas povremeno može osjetiti strah i zabrinutost kao prirodnu reakciju na okolišne podražaje, kao dio zdravih ljudskih instinkta. Međutim, neki ljudi žive s konstantnim osjećajem straha i tjeskobe, a takva pretjerana stanja utječu na kvalitetu njihova života. Mogu li oni biti slobodni dok nad njima leluja konstantan osjećaj straha? Čak suprotno, ovakvo stanje bolesnika često može dovesti i u depresiju. Anksiozni poremećaji su najčešći psihijatrijski poremećaji, no često ostaju neprepoznati, a time i neliječeni.

Mentalno-emocionalni simptomi anksioznosti su iritabilnost, poteškoće s koncentracijom, očekivanje najgoreg mogućeg ishoda, poteškoće sa spavanjem, depresivnost, dok se fizički simptomi očituju pojačanim osjećajem žeđi, znojenjem, čestim mokrenjem, impotencijom, stezanjem u prsima, snažnim lupanjem srca, glavoboljama, tremorom, poremećajima menstruacijskog ciklusa u žena itd.

Vrste anksioznih poremećaja 

Tjeskoba
 • Generalizirani anksiozni poremećaj je pretjerana zabrinutost zbog različitih događaja te izrazita nesigurnost u vezi s budućnosti, a česta tema pretjerane brige su zdravlje, novac ili karijera.
 • Panični poremećaj okarakteriziran je napadajima panike. Bolesnik osjeća prijetnju skore smrti zbog simptoma poput snažnog lupanja srca, srčanih kontrakcija, oštre i probadajuće boli u prsnom košu, znojenja, tremora i nedostatka zraka. Bolesnik se počne bojati novih napada.
 • Opsesivno-kompulzivni poremećaj je okarakteriziran opsesijama – prisilnim mislima koje se stalno ponavljaju i kompulzijama – prisilnim radnjama koje osoba mora izvršiti. Primjeri  OKP-a su pretjerano pranje ruku, , prisilno brojanje koraka pri hodanju, pokreti tijela na točno određeni način i sl.
 • Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) javlja se nakon proživljavanja traumatskog događaja, npr. gledanje nečijeg umiranja ili seksualnog zlostavljanja. Poremećaj se manifestira oživljavanjem traumatskog događaja.
 • Fobični anksiozni poremećaj karakteriziran je postojanjem neobjašnjivog straha od situacija koje nisu opasne, npr. strah od vožnje dizalom, letenja u avionu, strah od pasa, strah od zatvorenih prostora, od pauka. Može dovesti do paničnih napadaja.

Prirodni lijekovi koji mogu pomoći kod anksioznih poremećaja 

Homeopatski lijekovi mogu biti mineralnog, biljnog i životinjskog porijekla, čak i od nekih supstanci koje su otrovne, jer sve u prirodi može liječiti! No, homeopatski pripravci toliko su razrijeđeni da više nemaju toksičnih svojstava.

Neki od poznatijih homeopatskih lijekova koji mogu pomoći kod anksioznih poremećaja, s njihovim glavnim simptomima su:

 • ACONITUM NAPELLUS (Modri jedić) je lijek kod napadaja panike sa snažnim strahom od smrti i nemirom. Osoba je uvjerena da će umrijeti odmah, što je često popraćeno nepravilnim otkucajima srca, crvenilom lica, jednostranom ukočenošću, znojenjem. Može imati brojne iracionalne strahove, od otvorenih ili uskih prostora, tunela, potresa, gužve, letenja avionom.
Prirodni lijek protiv anksioznosti
 • ARSENICUM ALBUM (Arsenov oksid) je lijek za osobe koje se osjećaju nesigurno, bez podrške, iz čega proizlaze mnogi strahovi. Karakteristična je tjeskoba oko zdravlja i oporavka, strah od smrti, bolesti, strah od siromaštva i samoće. Ovo su osobe koje su vrlo uredne – red i čistoća im stvara osjećaj kontrole, a nered i neurednost ih čini tjeskobnima. Kod njih je vrlo izražen perfekcionizam i kritičnost. Strahovi i tjeskoba popraćeni su nemirom i pogoršavaju se noću. Osobi je hladno i želi toplinu. Karakteristični su pekući bolovi i vrlo karakteristična je velika žeđ ali u malim gutljajima.
 • PHOSPHORUS (Fosfor) je lijek koji je potreban osobama koji imaju snažnu anksioznost za svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih. S vremenom anksioznost postane “lebdeća”, bez nekog posebnog uzroka i stalno prisutna. Ove osobe su otvorene i podložne impresijama izvana – sve ih pogađa. To su iznimno suosjećajni pojedinci koji žele društvo. Strahovi koji su prisutni kod njih su strah od grmljavine, mraka, samoće, smrti, srčanih bolesti. Osobe često imaju slabost respiratornog sustava i lijevostrane poteškoće. Žele piti ledeno hladnu vodu.
 • HYOSCYAMUS NIGER (Crna bunika) je lijek koji može pomoći osobama koje pate od opsesivno kompulzivnog poremećaja. Vrlo često moraju brojati ili ponavljati riječi. Imaju strah od vode. Njihovo stanje može prijeći u maniju, gdje dobiju želju počiniti nasilje. Mogu postati paranoični da ostali rade urotu protiv njih ili da ih žele otrovati. Kod ovih osoba seksualnost je izražena na način da moraju stalno dirati svoje genitalije i imaju veliku želju za masturbacijom. Fascinirani su tjelesnim izlučevinama, posebno izmetom i urinom. 
Crna bunika

U homeopatiji postoje brojni pripravci koji mogu imati pozitivan učinak kod anksioznih poremećaja, stoga je bitno obratiti se kvalificiranom homeopatu, koji će nakon temeljite analize odrediti konstitucijski lijek i koji će Vas pratiti na putu Vašeg iscjeljenja. 

Članak uređen:

Saznajte više o anksioznosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.33 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: drhtanje tijela neraspolozenje lupanje srca prirodne lijekovi, trema koje tablete mogu pomoci, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Homeopatija i prirodni lijekovi u liječenju anksioznih poremećaja

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.