Vrste klica, njihovo djelovanje i upotreba

male-klice

Donosimo vam pregled najčešće korištenih i najzdravijih klica koje se koriste u prehrani. Klice je lagano nabaviti i uzgojiti, jeftine su, a bogate vitaminima i ostalim nutrijentima.

Alfalfa klice

  • multivitaminske bombe – sadrže bjelančevine, folnu kiselinu, karoten, vlakna i klorofil, te niz vitamina i minerala
  • preporučuju se djeci i odraslima zbog lake probavljivosti i širokog spektra djelovanja
  • sprečavaju nastajanje osteoporoze, karcinoma i srčanih tegoba, te simptome menopauze
  • najukusnije su svježe – u salatama, sendvičima, sokovima i umacima od povrća

Klice kresa

  • sadrže vitamine C i A
  • sprečavaju infekcije, djeluju diuretično, reguliraju hormone i vezivno tkivo, potiču probavu i poboljšavaju tek
  • ukusan su dodatak salatama, juhama, sendvičima i napicima od povrća
klice

Klice mungo graha

  • sadrže bjelančevine, folnu kiselinu, kalij, željezo, B vitamine
  • čiste organizam od toksina, djeluju diuretično, jačaju krv i funkciju jetre
  • izvrstan su dodatak pirjanim jelima, juhama i varivima

Klice azuki graha

  • sadrže bjelančevine, željezo, kalcij, vitamine B3 i C
  • dobre su za živčani sustav, u stresnim situacijama te sprečavaju osteoporozu
  • ukusan su dodatak juhama i pirjanim jelima, te u salatama i sendvičima

Klice badema

  • sadrže kvalitetne nezasićene masne kiseline, te vitamin E
  • povećavaju vitalnost organizma
  • ukusan su dodatak frapeima, voćnim i slanim salatama, te pirjanim jelima

Klice brokule

  • sadrže sulforafan i druge antioksidanse, niz vitamina i minerala
  • potpomažu liječenje nekih vrsta karcinoma te drugih bolesti
  • ukusan su dodatak sokovima, salatama i juhama

Klice bundevinih sjemenki

  • sadrže visok postotak nezasićenih masnih kiselina, bjelančevine, cink, kalcij, fosfor, vitamine B skupine i vitamin C
  • jačaju imunološki sustav te pomažu pri oboljenju prostate
  • jedu se svježe, sušene i popržene; ukusan su dodatak namazima, juhama ili kao grickalice

Klice graha (domaćeg)

  • obiluju bjelančevinama, balastnim tvarima
  • potiču probavu i eliminaciju suvišne tekućine
  • ukusan su dodatak salatama, umacima i juhama

Klice graška

  • sadrže bjelančevine, balastne tvari
  • podržavaju stabilnu razinu šećera u krvi
  • ukusan su dodatak salatama, juhama i pirjanim jelima

Klice leće

  • sadrže bjelančevine, cink, fosfor, mangan, natrij, selen, željezo, vitamine A, B, C i E
  • djeluju kao diuretik, jačaju srce i imunološki sustav
  • idealan su dodatak sokovima od povrća, salatama i pirjanim jelima

Klice pšenice

  • sadrže bjelančevine, kalij, natrij, magnezij, vitamin E i vitamine B skupine
  • potiču metabolizam, otklanjaju stres, preporučuju se u prehrani djece i starijih osoba
  • ukusan su dodatak salatama, juhama, jelima s pahuljicama i desertima

Klice quinoe

  • sadrže bjelančevine, željezo, kalij, magnezij, cink, bakar, mangan, folnu kiselinu, vitamine B i E
  • jačaju organizam
  • ukusan su dodatak juhama, pirjanom povrću i salatama

Klice raži

  • sadrže kalij, fosfor, željezo, fluor, vitamine B skupine
  • jačaju organizam i štite zube
  • ukusan su dodatak salatama, juhama, jelima s pahuljicama i desertima

Klice rotkvice

  • sadrže kalcij, željezo, fosfor, vitamine B i C
  • potiču cirkulaciju, imaju protuupalno djelovanje
  • ukusan su dodatak salatama i sendvičima

Klice sezama

  • sadrže nezasićene masne kiseline, lecitin, kalcij, fosfor, magnezij i elemente u tragovima, a od vitamina A, B i E
  • djeluju kod stresa i pomanjkanja hranjivih tvari
  • ukusan su sirovi dodatak salatama, juhama, sokovima od povrća, slasticama, a možete ih suhe dodavati i u peciva

Klice soje

  • sadrže bjelančevine, lecitin, željezo, kalcij, kalij, B vitamine i visoko vrijedne masne kiseline
  • ublažavaju srčane tegobe, probavne smetnje, održavaju stabilnu razinu šećera u krvi, te ublažavaju smetnje u menopauzi
  • ukusan su dodatak salatama i pirjanim jelima

Klice slanutka

  • sadrže bjelančevine, ugljikohidrate, željezo i elemente u tragovima te vitamine A, B i balastne tvari
  • jačaju funkciju gušterače, želuca i srca
  • ukusan su dodatak salatama i juhama

Klice suncokreta

  • sadrže kalcij, magnezij, kalij, fosfor, minerale u tragovima, vitamin B1, B2 i E, te visok postotak nezasićenih masnih kiselina
  • ukusan su dodatak salatama, namazima, voćnim jelima i slasticama

Klice zobi

  • sadrže bjelančevine, masnoće, vitamine B1, B2, i B6, kalcij, magnezij, fosfor, kalij
  • jačaju organizam, koriste se u liječenju neplodnosti kod životinja
  • ukusne su sirove u jelima s pahuljicama, pirjanom povrću i kruhu

Još o klicama »

Želite li znati više, preporučujemo knjigu Klice autorice Tončike Cukrov
Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.92 / 5   13

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: alfalfa, zobene klice, alfa alfa klice, mungo grah, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu