Vrste klica, njihovo djelovanje i upotreba
- 3 komentara
- 3 min čitanja
Donosimo vam pregled najčešće korištenih i najzdravijih klica koje se koriste u prehrani. Klice je lagano nabaviti i uzgojiti, jeftine su, a bogate vitaminima i ostalim nutrijentima.
Alfalfa klice
- multivitaminske bombe – sadrže bjelančevine, folnu kiselinu, karoten, vlakna i klorofil, te niz vitamina i minerala
- preporučuju se djeci i odraslima zbog lake probavljivosti i širokog spektra djelovanja
- sprečavaju nastajanje osteoporoze, karcinoma i srčanih tegoba, te simptome menopauze
- najukusnije su svježe – u salatama, sendvičima, sokovima i umacima od povrća
Klice kresa
- sadrže vitamine C i A
- sprečavaju infekcije, djeluju diuretično, reguliraju hormone i vezivno tkivo, potiču probavu i poboljšavaju tek
- ukusan su dodatak salatama, juhama, sendvičima i napicima od povrća
Klice mungo graha
- sadrže bjelančevine, folnu kiselinu, kalij, željezo, B vitamine
- čiste organizam od toksina, djeluju diuretično, jačaju krv i funkciju jetre
- izvrstan su dodatak pirjanim jelima, juhama i varivima
Klice azuki graha
- sadrže bjelančevine, željezo, kalcij, vitamine B3 i C
- dobre su za živčani sustav, u stresnim situacijama te sprečavaju osteoporozu
- ukusan su dodatak juhama i pirjanim jelima, te u salatama i sendvičima
Klice badema
- sadrže kvalitetne nezasićene masne kiseline, te vitamin E
- povećavaju vitalnost organizma
- ukusan su dodatak frapeima, voćnim i slanim salatama, te pirjanim jelima
Klice brokule
- sadrže sulforafan i druge antioksidanse, niz vitamina i minerala
- potpomažu liječenje nekih vrsta karcinoma te drugih bolesti
- ukusan su dodatak sokovima, salatama i juhama
Klice bundevinih sjemenki
- sadrže visok postotak nezasićenih masnih kiselina, bjelančevine, cink, kalcij, fosfor, vitamine B skupine i vitamin C
- jačaju imunološki sustav te pomažu pri oboljenju prostate
- jedu se svježe, sušene i popržene; ukusan su dodatak namazima, juhama ili kao grickalice
Klice graha (domaćeg)
- obiluju bjelančevinama, balastnim tvarima
- potiču probavu i eliminaciju suvišne tekućine
- ukusan su dodatak salatama, umacima i juhama
Klice graška
- sadrže bjelančevine, balastne tvari
- podržavaju stabilnu razinu šećera u krvi
- ukusan su dodatak salatama, juhama i pirjanim jelima
Klice leće
- sadrže bjelančevine, cink, fosfor, mangan, natrij, selen, željezo, vitamine A, B, C i E
- djeluju kao diuretik, jačaju srce i imunološki sustav
- idealan su dodatak sokovima od povrća, salatama i pirjanim jelima
Klice pšenice
- sadrže bjelančevine, kalij, natrij, magnezij, vitamin E i vitamine B skupine
- potiču metabolizam, otklanjaju stres, preporučuju se u prehrani djece i starijih osoba
- ukusan su dodatak salatama, juhama, jelima s pahuljicama i desertima
Klice quinoe
- sadrže bjelančevine, željezo, kalij, magnezij, cink, bakar, mangan, folnu kiselinu, vitamine B i E
- jačaju organizam
- ukusan su dodatak juhama, pirjanom povrću i salatama
Klice raži
- sadrže kalij, fosfor, željezo, fluor, vitamine B skupine
- jačaju organizam i štite zube
- ukusan su dodatak salatama, juhama, jelima s pahuljicama i desertima
Klice rotkvice
- sadrže kalcij, željezo, fosfor, vitamine B i C
- potiču cirkulaciju, imaju protuupalno djelovanje
- ukusan su dodatak salatama i sendvičima
Klice sezama
- sadrže nezasićene masne kiseline, lecitin, kalcij, fosfor, magnezij i elemente u tragovima, a od vitamina A, B i E
- djeluju kod stresa i pomanjkanja hranjivih tvari
- ukusan su sirovi dodatak salatama, juhama, sokovima od povrća, slasticama, a možete ih suhe dodavati i u peciva
Klice soje
- sadrže bjelančevine, lecitin, željezo, kalcij, kalij, B vitamine i visoko vrijedne masne kiseline
- ublažavaju srčane tegobe, probavne smetnje, održavaju stabilnu razinu šećera u krvi, te ublažavaju smetnje u menopauzi
- ukusan su dodatak salatama i pirjanim jelima
Klice slanutka
- sadrže bjelančevine, ugljikohidrate, željezo i elemente u tragovima te vitamine A, B i balastne tvari
- jačaju funkciju gušterače, želuca i srca
- ukusan su dodatak salatama i juhama
Klice suncokreta
- sadrže kalcij, magnezij, kalij, fosfor, minerale u tragovima, vitamin B1, B2 i E, te visok postotak nezasićenih masnih kiselina
- ukusan su dodatak salatama, namazima, voćnim jelima i slasticama
Klice zobi
- sadrže bjelančevine, masnoće, vitamine B1, B2, i B6, kalcij, magnezij, fosfor, kalij
- jačaju organizam, koriste se u liječenju neplodnosti kod životinja
- ukusne su sirove u jelima s pahuljicama, pirjanom povrću i kruhu
Želite li znati više, preporučujemo knjigu Klice autorice Tončike Cukrov
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Dva oblika seksualne želje
Kako se oraspoložiti za seks ako vam se ne da? Psihologinja ima odgovor
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
Članak objavljen: