Anis – začin i lijek

anis pimpinella anisum

Anis je jednogodišnja biljka štitarka, porijeklom iz Egipta. Biljka anisa raste od 30-60 cm u visinu te isto toliko korijenom u dubinu. Donji listovi anisa su najveći, plosnati, okruglasti te se smanjuju prema vrhu biljke gdje su usko naslagani mali šiljati listići.

Cvat anisa čine maleni bijeli cvjetovi koji cvatu od svibnja do kolovoza, a plod se sakuplja od kolovoza do listopada. Anis sadrži veliku količinu eteričnih ulja te zbog toga ima intenzivan, ali ugodan miris, koji brzo hlapi pa se preporuča čuvati ga u manjim količinama.

Zbog svog izraženog i slatkastog okusa anis se rado koristi za izradu kolača, kruha, džemova i kompota, umaka, salata te bilo kojeg jela gdje je poželjan njegov intenzivan i fin okus. U kombinaciji sa drugim začinima njegov okus prevladava, a vrlo često se koristi samljeven u prah.

Anis – biljka tradicije

Tradicionalno ova se biljka koristi u mnogim zemljama svijeta i zastupljena je upravo zbog svog nezamjenjivog okusa i mirisa te iznimno pozitivnih učinka na ljudsko tijelo.

Anis se koristi u pripremi hrane, sokova, čaja i alkoholnih pića. Širom svijeta poznat je turski „raki“ koji se izrađuje upravo od anisa, indijska prepoznatljiva kuhinja takva je upravo po okusima dobivenim korištenjem anisa i currya, Makedonci od anisa rade specifičnu rakiju zvanu „mastika“, a Grci svoje nacionalno piće zvano „ouzo“.

pimpinella anisum

Foto: Visual Hunt

Sastav anisa

Sjemenke anisa sadrže eterično ulje koje djeluje kao diuretik, antiseptik, antispazmatik, karminativ i stimulans; masna ulja, anetol koji se preporuča izbjegavati u slučaju dermatitisa ili bilo koje iritacije kože; aldehid, anis kiseline, anis keton i anis etanol.

Ljekovito djelovanje anisa

  • dezinficira sluznicu usta i desni
  • omekšava sluz u bronhijima i olakšava iskašljavanje
  • djeluje protiv bronhitisa, astme, gripe, viroza i raznog kašlja
  • koristi se u liječenju sinusa kao inhalat
  • potiče pravilan rad žuči
  • pomaže kod želučanih bolova i poremećaja; kod povraćanja i mučnina
  • pomaže kod proljeva u problema sa crijevima
  • protiv vjetrova i nadutosti
  • pomaže rad bubrega i urinarnog trakta
  • koristi se u liječenju hepatitisa i ciroze jetre
  • regulira menstrualni ciklus te pomaže protiv menstrualnih bolova
  • u novije vrijeme koristi se pri liječenju raka prostate
  • djeluje smirujuće
  • djeluje protiv nesanice
  • stimulativno djeluje na nervni sustav
  • povećava broj leukocita u krvi

Pripravci od anisa

Čaj od anisa

Čajnu žličicu anisova sjemena preliti sa 2,5 dl kipuće vode te poklopiti i ostaviti na 15 minuta, a zatim procijediti. Čaj se uzima po jedna šalica ujutro, poslijepodne i navečer poslije obroka. Čaj se pije dok je još topao i u gutljajima, nikako odjednom, te najbolje nezaslađen. Anisov čaj izvanredan je za sve želučano – crijevne probleme te probleme sa dišnim putevima.

Anis na mlijeku

Kao i kadulja, anis se priprema na mlijeku za ublažavanje kašlja i izbacivanje sluzi. Potrebno je jednu žličicu mljevenog anisa kratko kuhati u 2,5 dl mlijeka, ne dulje od 7-8 minuta. U mlijeko se može dodati i žlica listova kadulje ili zasladiti žličicom meda od kadulje. Pripravak se pije ujutro, poslijepodne te navečer prije obroka.

Tinktura od anisa

U tamniju staklenku staviti sjeme anisa te preliti sa 60% medicinskim alkoholom u omjeru 1:5, te zatvoreno spremiti na tamno i toplo mjesto 10-12 dana. Pripravak se ne miješa već se cijela staklenka zavrti kako bi se sjemenke digle sa dna. Tinktura se uzima jednom dnevno po 20 kapi, djeluje protiv kašlja i za omekšavanje sluzi u plućima te protiv nadutosti i pritiska u crijevima.

Anisov pripravak za probavni trakt

  • 40 g mljevenog anisovog sjemena,
  • 30 g mljevenog džumbira,
  • 30 g mljevenog sjemena komorača,
  • 30 g stolisnika u prahu,
  • 20 g praška limunove korice,
  • 3 žlice meda od kadulje
  • 8 dl vode

Izmiješati sve gore navedeno bilje sa medom i vodom u tamnoj staklenci te zatvoriti. Ostaviti na toplom i tamnom mjestu 40 dana. Jedna žličica pripravak uzima se ujutro natašte.

Kruščići od anisa

  • 1/2 žlice anisa
  • 1/2 šalice vode
  • 1/3 šalice šećera
  • 1/4 šalice otopljenog maslaca
  • 3/4 šalice brašna za peciva i kruh
  • 2 šalice brašna
  • 1/2 žličice kvasca
  • 1/2 žličice soli
  • 1 jaje
  • 1 žlica vode

U loncu izmiješati vodu i anis i staviti da voda zavrije. Staviti lonac sa strane, pokriti ga i ostaviti da se ohladi do mlakoće. U vodu dodati kvasac i šećer te ostaviti 5 minuta. Potom dodati brašno, maslac i sol pa miksati mikserom na laganoj brzini dok se smjesa ne ujednači.

Polako dodavati brašno za peciva i nastaviti miješati dok se ne napravi kompaktno tijesto (ako je ljepljivo dodati još malo brašna).  Tijesto staviti u nauljenu zdjelu te ostaviti 1h da odstoji. Potom tijesto malo izduljiti rukama i otkidati u veličini golf loptica, „loptice“ naslagati  jednu pored druge te prekriti plastičnom folijom i ostaviti da stoji 5 minuta.

Loptice razvaljati da budu 5 cm dugačke i 3 cm široke te ih zamotati u spiralu (primjerice kao puter štangice). Premazati jajem svaki kruščić te ostaviti opet na pola sata, a zatim staviti u već zagrijanu pećnicu na pečenje, na 200 stupnjeva. Peći 20-25 minuta dok kruščići ne dobiju zlatnu boju. Anis kruščići odlično prijaju sa planinskim čajem u hladne zimske dane.

Kontraindikacije

Anis je abortiv i iako potiče izlučivanje mlijeka, što je u trudnoći poželjno, trudnicama se ne preporučuje konzumiranje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.25 / 5   24

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: anis, anis začin, anis biljka, caj od anisa, anis čaj, kadulja i grlobolja, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu