Ayurvedski aperitiv za slavlje, probavnu vatru i vitku liniju
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Božićno i novogodišnje slavlje je pred nama, a ono nam donosi radosna okupljanja s obitelji i prijateljima. Čaše se podižu uz zdravice i nadu u bolju budućnost, smijeh i zabava traje do duboko u noć uz bogatu trpezu prepunu finih kolača i raznovrsnih jela i pića kojima se često neumjereno prepuštamo.
Kako bi vrijeme blagdana proveli bez onih tipičnih posljedica koje nas nakon Nove godine ostave s par kilograma viška i opterećenim probavnim sustavom, ne mogu dovoljno naglasiti dobrobit ovog jednostavnog aperitiva koji posjeduje samo dva ali moćna sastojka; med i đumbir.

Čašica aperitiva od đumbira u sebi sadrži žestinu, slatkoću i svježinu. S njim možemo iznenaditi svoje goste da isprobaju nešto novo na našoj blagdanskoj trpezi. Kako nas đumbir svojom žestinom grije iznutra, oduševit će i one koji radije vole alkohol.
S obzirom na svoje brojne ljekovite prednosti, ovaj fini aperitiv neće nikoga ostaviti ravnodušnim jer osim okusa, posjeduje jedinstveno svojstvo da dubinski harmonizira cijelo tijelo.
Pripremit će naše nepce i probavni sustav na tešku, slatku i masnu hranu zbog koje se svake godine žalimo da smo pretjerali. Prema Ayurvedi, dobra probava je kamen temeljac zdravlja i blagostanja. Kad naš probavni sustav dobro funkcionira, apsorbiramo sve potrebne hranjive sastojke iz hrane koju jedemo, uživamo u zdravoj cirkulaciji i posjedujemo snažan imunitet koji nas štiti od bolesti.
Prije nego krenemo s receptom, upoznajmo se s dobrobitima ovog finog aperitiva kojeg je, osim uz blagdansku trpezu, preporučljivo popiti svaki dan prije ručka.
Ljekovitost aperitiva od đumbira
- jača želudac i organe probavnog sustava,
- potiče apetit i probavne sokove,
- otapa masnoće u tijelu,
- snaži i njeguje imunološki sustav,
- usporava starenje,
- poboljšava kvalitetu kose i proljepšava kožu,
- potiče eliminaciju otpadnih tvari i toksina iz organizma,
- štiti tjelesne stanice od oštećenja,
- smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara,
- njeguje zdravlje srca i krvožilnog sustava,
- prirodan analgetik koji pomaže kod migrena, glavobolja i menstrualnih grčeva,
- ublažava upalne procese u tijelu,
- pročišćava dišni sustav koji je često zagušen tijekom zime.
Aperitiv od đumbira – ayurvedski recept
Sastojci za 2 osobe:
- 4 komadića korijena đumbira (veličina i duljina palca),
- organski med.

Priprema:
Priprema aperitiva je vrlo jednostavna i brza. Ogulite korijen đumbira i istisnite ga u sokovniku.
Svježi sok od đumbira pomiješajte u jednakom omjeru s medom; npr. u jednu dobivenu čašicu svježeg soka dodajte 1 čašicu prirodnog meda. Sve dobro izmiješajte dok se med potpuno ne rastopi u soku. Aperitiv poslužite u svojim omiljenim čašama, pola sata prije jela.
Želim vam svima zdravu, sretnu i uspješnu Novu 2020 godinu te magično novo desetljeće!
Vaši komentari
Komentare nagrađujemo.
Ayurvedski aperitiv za slavlje, probavnu vatru i vitku liniju
Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.
Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.
Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.
Što je poželjno:
Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.