Alergija na pelud – što je i kako ublažiti njene simptome

Alergija na pelud

Alergijske bolesti ubrajaju se među najraširenije bolesti današnjice. Epidemiološke studije pokazale su da 25% svjetske populacije boluje od alergijske bolesti.

Alergija je prekomjerna reakcija našeg tijela na različite čimbenike iz našeg okoliša, inače neškodljive tvari koje udahnemo, dodirnemo, pojedemo ili na neki drugi način unesemo u organizam, a zajednički naziv im je alergeni.

Kod ponovnog susreta s alergenima dolazi do prekomjernog stvaranja protutijela koja pripadaju skupini imunoglobulina E (IgE). 

Imunoglobulini se vežu na stanice mastocita koje zatim otpuštaju tvar zvanu histamin koja uzrokuje pojačanu cirkulaciju kroz krvne žile, kontrakcije glatkih mišića i pojavu simptoma. 

Alergija na pelud
Foto: Freepik

Alergija na pelud – pelud kao najsnažniji prirodni alergen

Pelud je definiran kao najsnažniji prirodni aeroalergen i najčešći uzročnik alergijskih bolesti dišnog sustava. 

Peludna zrnca su lagana i nošena vjetrom, a mogu se prenijeti na udaljenost i do 100 kilometara.  

Zbog svoje veličine ne prodiru duboko u organe dišnog sustava te uzrokuju simptome tipične za alergijski rinitis.

Peludni kalendar može vam pomoći

Alergijski rinitis prema peludnom kalendaru počinje već u rano proljeće kada u kontinentalnoj Hrvatskoj kreće polenacija stabala (breza, lijeska, čempres, hrast), dok u svibnju i lipnju raste koncentracija peludi trava. 

Krajem srpnja, tijekom kolovoza i rujna najveću koncentraciju peludi u zraku čini pelud korova, kao što su ambrozija, pelin i kopriva

U pomorskoj Hrvatskoj izražena je alergija na pelud crnog bora, čempresa i masline, a od korova najzastupljenija je pelud crkavine. 

Najpovoljnija područja za osobe alergične na pelud u Hrvatskoj čine Istra, Gorski kotar, južnodalmatinske planine i otoci. 

Simptomi alergijskog rinitisa predstavljaju globalni zdravstveni problem te su čest uzrok posjeta liječniku ili dolasku u ljekarnu po savjet te je stoga vrlo važno razlikovati alergijski rinitis i običnu prehladu, tj. infektivni rinitis.

Neke od najvažnijih razlika su:

 • pojava temperature i kašlja najčešće upućuje na infektivni rinitis i simptomi se povlače nakon nekoliko dana,
 • ako se simptomi pojavljuju sezonski, svake godine u isto vrijeme, vjerojatno se radi o alergiji,
 • ako simptomi traju duže od dva tjedna, vjerojatno se radi o alergiji,
 • za alergije je karakterističan iritantan svrbeža nosa i/ili očiju,
 • kod alergije je sluz koja se nalazi u nosu vodenasta i prozirna, dok je kod infektivnog rinitisa sluz gusta te žute ili zelene boje,
 • ako netko od članova uže obitelji boluje od alergije, velika je vjerojatnost da će se alergija javiti i kod djece.

Alergija na pelud – liječenje

Za uspješnu prevenciju i liječenje simptoma peludne alergije, bitno je voditi računa o nekoliko faktora.

Kod osoba koje već imaju potvrđenu peludnu alergiju važno je pravovremeno reagirati i alergijsku reakciju svesti na minimum. 

Neki od važnih faktora za uspješnu prevenciju i liječenje simptoma peludne alergije su:

 1. promjena životnih navika,
 2. upotreba bezreceptnih proizvoda i dodataka prehrani,
 3. pravovremena upotreba lijekova propisanih od liječnika.
Alergija na pelud
Foto: Freepik

Alergija na pelud – promjena životnih navika

Praćenjem peludnog kalendara u svakom trenutku možemo znati za naš životni prostor koji su alergeni prisutni u zraku te u koliko velikoj koncentraciji. 

Tijekom visoke koncentracije alergena koji nam izazivaju alergijsku reakciju, potrebno je boravak na otvorenom smanjiti na minimum. 

Životne prostore treba što manje i kraće prozračivati. Poželjno je boraviti u zatvorenom i klimatiziranom prostoru. Također se preporučuje upotreba perača i ovlaživača zraka u stambenim prostorima kako bi se zrak dodatno filtrirao od alergena te kako bi zrak bio povoljne kvalitete za zdravlje naše sluznice.

Ukoliko je boravak na otvorenom nužan, poželjno je izaći van ujutro ili nakon kišnog vremena. Po ulasku u dom preporučuje se skidanje i pranje odjeće koju smo nosili vani te tuširanje i pranje kose – sve u svrhu uklanjanja viška alergena u domu.  

Odjeću i posteljinu se preporučuje sušiti u zatvorenim prostorima.

Alergija na pelud – upotreba bezreceptnih proizvoda i dodataka prehrani

Uz sve promjene životnih navika na raspolaganju vam je velik broj proizvoda i dodataka prehrani za koje se možete obratiti osoblju u ljekarni. Online ljekarna, također je dobar izbor za potragu za pravim dodacima. 

Mnogo je dodataka prehrani koji se mogu koristiti u svrhu prevencije i kao potpora liječenju simptoma peludne alergije. Neki od aktivnih komponenti imaju znanstvene dokaze o učinkovitosti, ali je još uvijek potrebno obaviti dodatna istraživanja te istražiti mehanizme djelovanja.

U svrhu prevencije peludnih alergija ili kao dodatak liječenju, među dodacima prehrani se najčešće koriste crni kim, kurkuma, kozlinac, kvercitin, mješavina crni ribiz-trputac, proučavani sojevi dobrih bakterija (probiotici) itd. 
Ulje crnog kima je dobiveno iz sjemena biljke crnog kima Nigella Sativa.  Prirodni je antihistaminik. Ima imunomodulatorno djelovanje, što znači da pojačava ili smanjuje reakciju imuniteta, ovisno o stanju u kojem se organizam trenutno nalazi.

Crni kim se preporučuje u stanjima slabljenja funkcije imuniteta, kod čestih bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija, umora i iscrpljenosti te kroničnih bolesti. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma alergije. Tretman kod alergija potrebno je započeti i nekoliko mjeseci prije perioda polinacije da bi se organizam pripremio za visoku koncentraciju peludi u zraku.  

Alergija na pelud
Foto: Freepik

Kozlinac, latinskog naziva Astragalus membranaceus, potiče imunosni sustav u suzbijanju alergijske reakcije.  Potvrđeno je da njegovim korištenjem dolazi do smanjenja simptoma alergijskog rinitisa pogotovo kod osoba alergičnih na pelud ambrozije.

Kvercetin, koji pripada skupini polifenola, poznat je po svom antioksidativnom, antialergijskom, protuupalnom i imunomodulatornom učinku. Bogat izvor kvercetina u prehrani su luk, jabuke, grožđe, čaj ili vino. 

Kvercetin je važan u prevenciji i ublažavanju simptoma alergije jer smanjuje oslobađanje histamina (medijatora alergije) i proupalnih molekula koje pojačavaju alergijski odgovor. 

U dodacima prehrani koji se koriste kod smanjenja simptoma peludne alergije, kvercetin se često kombinira s bromelainom. Bromelain i kvercetin djeluju sinergistički tj. bromelain povećava protuupalni učinak i apsorpciju kvercetina. 

Kod simptoma peludne hunjavice, poželjno je nos ispirati fiziološkom otopinom ili sprejevima s morskom vodom kako bi se fizički uklonili alergeni. 

Sprejevi s morskom vodom često su obogaćeni mineralima manganom, bakrom i kalcijem koji djeluju protuupalno i smanjuju alergijski odgovor. 

Također, na tržištu postoje i sprejevi koji sadrže ektoin te ih je poželjno koristiti prije izlaska pošto ektoin stvara zaštitnu barijeru i onemogućuje vezanje alergena. 

Danas se u slobodnoj prodaji mogu pronaći sprejevi s azelastinom, antihistaminikom koji djeluje na simptome svrbeža, kihanja, curenja i začepljenog nosa.

Konačno, u svrhu prevencije i olakšanja simptoma peludne alergije, potrebno je na vrijeme potražiti pomoć stručne osobe oko odabira učinkovitog dodatka prehrani te edukacije o promjeni životnih navika.

Članak uređen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Alergija na pelud – što je i kako ublažiti njene simptome

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.