Alergija na pelud – kako umanjiti izloženost u zatvorenim prostorijama

alergija-na-pelud

Travanj je mjesec patnje za alergičare. Alergija na pelud pogađa svaku petu osobu a manifestira se neugodnim simptomima: kihanjem, kašljanjem, curenjem i svrbeži nosa i očiju (alergijski rinitis). Na koncentraciju peludi u prostorijama u kojima boravite, možete utjecati izborom načina provjetravanja

Njemački znanstvenici su ispitivali koncentraciju peludi breze u radnim prostorima, uredima i laboratorijima Sveučilišta u Freisingu.

Breza je jedna od najjače alergogenih vrsta drveća, biljka koja počinje reprodukciju u vrlo ranoj dobi i proizvodi velike količine peludi. U našim krajevima cvate krajem ožujka i početkom travnja.

drvece

Udarno provjetravanje

Velika razlika u izmjerenim koncentracijama peludi zabilježena je u prostorijama koje su se provjetravale na različite načine.
Najmanja koncentracija peludi je izmjerena u sobi u kojoj je prozor bio širom otvoren svaka dva sata po pet minuta. Prostorije s trajno odškrinutim prozorima bila su najjače izložene. Intenzivnim udarnim provjetravanjem, količina peludi u prostoriji se smanjila za dvije trećine u odnosu na maksimum.

Sljedeći čimbenik koji je utjecao na koncentraciju peludi u prostoriji je bio promet posjetitelja. Naime, posjetitelji koji dolaze izvana donose pelud na svojoj odjeći i tako povećavaju unutrašnju koncentraciju.

Redovito brisanje prašine

Pelud se gomila i u kućnoj prašini. Veće količine su izmjerene u prostorijama koje se rjeđe čiste, a nepovoljan učinak se zadržao i nakon perioda cvatnje.
Stoga je redovito brisanje prašine važna mjera umanjivanja alergijskih reakcija.

Članak uređen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Alergija na pelud – kako umanjiti izloženost u zatvorenim prostorijama

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Dlaka kucnih ljubimaca, krzno i perje mogu uzrokovati alergijsku reakciju u kombinaciji sa kucnom prasinom. Izmet ptica i perje mogu izazvati prasinu te pogorsati simptome alergije. Ukoliko sumnjate na alergiju bitno je da se obratite lijecniku kako bi se dijagnosticirao uzrok alergije i kako biste dobili potrebnu terapiju ili lijekove. Lijecnici cesto zatraze i testove na kozi, sto ukljucuje ubod na kozu sa ekstraktima iz uobicajenih alergena kao sto su pelud stabala i dlaka kucnih ljubimaca, te promatranje reakcije na alergen.