Žučna dijeta – dopuštene i zabranjene namirnice

Žučna dijeta

Bolesti žučnog mjehura mogu uzrokovati neugodne simptome, a najčešća bolest je pojava žučnih kamenaca. Kako bi se smanjilo lučenje žuči, propisuje se posebna žučna dijeta.

Više o žučnoj dijeti saznajte u nastavku članka. 

Žučna dijeta – kome je potrebna?

Žučna dijeta primjenjuje se kod osoba koje boluju od bolesti žučnog mjehura, najčešće od žučnih kamenaca. Kamenci se stvaraju kao rezultat loše prehrane bogate masnoćama, a uzrokuju:

Neki ljudi koji imaju žučne kamence neće nikada iskusiti ove simptome, a kada se počnu pojavljivati, preporučuje se uklanjanje žučnog mjehura.

Žučna dijeta osmišljena je kako bi se izbjeglo opterećivanje i grčenje žučnog mjehura. Temelji se na ograničenom unosu kolesterola, loših kalorija i šećera, a idealno je treba pratiti i povećana tjelesna aktivnost.

S obzirom na to da žučni kamenci nastaju upravo zbog visokog kolesterola koji se nalazi u masnoj hrani, a koji šteti i krvožilnom sustavu, potrebno će biti izbaciti iz plana prehrane svu masnu hranu bogatu kolesterolom.

Uz izbjegavanje masnih namirnica, važno je uzimati 5 – 6 manjih obroka dnevno te izbjeći prejedanje koje snažno opterećuje žuč i probavni sustav.

Također, vrlo je važno ne piti prevruća ili prehladna pića koja opterećuju žučni mjehur. Osim toga, ne treba koristiti jake začine i jesti masne umake i preljeve. 

Žučna dijeta jelovnik
FOTO: Shutterstock

Žučna dijeta – zabranjene namirnice

Nutricionisti navode koje namirnice se ne bi smjele konzumirati tijekom pridržavanja žučne dijete:

  • juhe – masne juhe od mesa, juhe od kupusa ili cvjetače te gotove juhe
  • meso – suhomesnati proizvodi, slanina, kobasica, pečeno i pohano meso, svinjetina, govedina, perad s puno masti, divljač, guščja jetra, salama, hrenovke, meso iz konzerve
  • riba – masna riba: srdela, skuša, tuna, som, šaran te kavijar
  • jaja
  • mliječni proizvodi – potrebno je izbjegavati većinu sireva, posebno zrele i oštre, masne ili sušene
  • umaci – umaci od češnjaka, luka, krastavaca, kopra te umaci od pečenja previše opterećuju žučni mjehur
  • voćedunje, dinje, lubenice
  • orašasti plodovi – bademi, orasi i lješnjaci
  • žitarice – sve s kvascem te puno maslaca i jaja, crni kruh i pržena tijesta
  • povrće – žuč teško probavlja papriku, feferone, grah, kupus, krastavce, repu, leću, rotkvu, kelj te pečeni i restani krumpir
  • začini – papar, paprika, cimet, klinčić, muškatni oraščić
  • kolači – kolači s puno nadjeva, kisela i pržena tijesta, masne kreme
  • pića – izbjegavajte hladna i gazirana pića, jake čajeve i kavu, a zabranjen je alkohol, posebno rakija i hladno pivo.
Stroga žučna dijeta
FOTO: Shutterstock

Žučna dijeta – dozvoljene namirnice

Kod kroničnih bolesnika, prehrana mora biti sastavljena pretežito od ugljikohidrata te mliječnih bjelančevina, a dopuštene su sljedeće namirnice:

  • juha – preporučuju se povrtne juhe s tjesteninom, rižom ili grizom, ali dopuštene su i nemasne juhe s mesom
  • meso – kuhano ili pirjano: bijelo meso od peradi bez kože, zečetina, teletina
  • riba – kuhana ili pirjana nemasna riba
  • povrće – krumpir pire kuhan u ljusci dobra je opcija za sve koji boluju od bolesti žuči, kao i povrtna variva s cvjetačom, mrkvom, korabom, šparogama, blitvom, špinatom, rajčicom ili tikvom, pri čemu se zaprška treba raditi na maslacu ili ulju
  • tjestenine – bijeli kruh je dopušteno jesti samo prepečen, tjestenine treba pripremati bez jaja i kvasca te s malo maslaca, a preporučuju se tjestenine s krumpirom ili krumpirovo tijesto
  • sir – samo nemastan, a najbolje je konzumirati svježi kravlji ili kozji sir
  • salate – zelena salata, blitva, rajčica, cvjetača i cikla, sve pripremljeno s limunovim sokom
  • žitarice – dobro pečeni (ne svježi) kruh, dvopek, riža, griz, zobene pahuljice, sitna tjestenina, krumpirovo tijesto i kukuruzno brašno
  • deserti – slastice je poželjno ograničiti na džemove, marmelade i med na dvopeku, a kolače na nabujke od krupice ili riže bez jaja
  • voće – mogu se jesti sve vrste voća, a najbolje je kuhano, bez kore, ili iscijeđeno u sok
  • pića – slabi čaj, blaga kava, kakao, mlijeko s malim postotkom masti i limunada.
Žučna dijeta recepti
FOTO: Shutterstock

Žučna dijeta – jelovnik

Preporučeni tjedni jelovnik za provođenje žučne dijete donose stručnjaci s Odjela za prehranu i dijetetiku Opće županijske bolnice u Požegi:

Ponedjeljak:

  • zajutrak – mlijeko, med, šnita kruha
  • doručakkompot od jabuka
  • ručak – juha od kosti sa sitnom tjesteninom, teleći odrezak, pirjana buča, krumpir pire, šnita kruha
  • večera – mljevena junetina, špageti.

Utorak:

  • zajutrak – slabi čaj, griz na mlijeku, šnita kruha
  • doručak – sok od naranče
  • ručak – juha od kosti sa sitnom tjesteninom, kuhana piletina, kuhana riža, salata od cikle
  • večera – kuhana piletina, kukuruzna krupica, salata od cikle.

Srijeda:

  • zajutrak – bijela kava, 100 grama svježeg nemasnog sira, šnita kruha
  • doručak – tekući nemasni jogurt
  • ručak – juha od kosti s tjesteninom, mljeveno meso i tjestenina, salata od rajčice
  • večera – kuhana piletina, restana kukuruzna krupica, salata od cikle. 
Žučna prehrana
FOTO: Shutterstock

Četvrtak:

  • zajutrak – čaj, marmelada, šnita kruha
  • doručakkompot od kruške
  • ručak – juha od kosti s tjesteninom, ćufte od mesa u bijelom umaku, pire od krumpira
  • večera – rižoto od piletine, salata od kuhane cvjetače

Petak:

  • zajutrak – bijela kava, med, šnita kuha
  • doručak – limunada
  • ručak – juha od kosti s tjesteninom, juneći odrezak, pire od krumpira s povrćem
  • večera – tjestenina sa sirom, tekući jogurt. 

Subota:

  • zajutrakslabi čaj, griz na mlijeku, šnita kruha
  • doručak – pire od jabuke
  • ručak – juha od kosti s tjesteninom, kuhana piletina, mlinci, salata od kuhane mrkve
  • večera – varivo od krumpira s junetinom i tjesteninom.

Nedjelja:

  • zajutrak – bijela kava, marmelada, šnita kruha
  • doručak – puding od vanilije
  • ručak – juha od kosti s tjesteninom, pljeskavica, tijesto s krumpirom, salata od cikle
  • večera – juha od povrća, tekući jogurt, šnita kruha. 

Britanski znanstvenici u radu objavljenom 2017. godine objašnjavaju da smanjenje ukupnog unosa masti kroz prehranu može smanjiti koncentraciju kolesterola u krvnoj plazmi, a takva prehrana posljedično može dovesti do stvaranja žučnih kamenaca. 

Dijeta žučna
FOTO: Shutterstock

Prehrana u slučaju snažne akutne boli

Ako se osjeti bol nakon obroka, može pomoći pola sata odmora u ležećem položaju uz topli oblog ispod desnog rebra, odnosno tamo gdje se bol pojavi.

Kod snažnih bolova prehrana se treba ograničiti na čaj i blago zaslađenu vodu te se suzdržavati od hrane do prestanka bolova. Zatim se postupno u prehranu mogu uključiti:

S prestankom simptoma, nakon nekoliko dana, mogu se jesti:

  • nemasna juha s rižom, pšeničnom krupicom ili tjesteninom
  • nemasno mlijeko
  • keksi.

Žučnu dijetu je potrebno provoditi uz preporuku i stalni nadzor liječnika. 

Dodatne informacije

Više informacija pročitajte u člancima:

Članak objavljen:
  1. Watson, S. (2019). Gallbladder Diet. WebMD.
  2. Johnson, J., Butler, N. (2017). Diet tips for a healthy gallbladder. Medical News Today.
  3. Dijeta kod bolesti žučnog mjehura i žučnih vodova. (2019). Odsjek za prehranu i dijetetiku. Gradska bolnica Pakrac. Opća županijska bolnica Požega.
  4. Madden, A. M., Trivedi, D., Smeeton, N. C., Culkin, A. (2017). Modified dietary fat intake for treatment of gallstone disease. The Cochrane Database of Systematic Reviews 2017, CD012608. 

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.17 / 5   18

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: zucna dijeta, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu