Znate li koji su simptomi intolerancije na hranu?

alergija na kikiriki

Hipersenzibilizacija na hranu koja je uzrokovana nakupljanjem IgG antitijelima (intolerancija na hranu) je kronične naravi sa skrivenim simptomima te ju je teže dijagnosticirati od alergije.

Koja je razlika alergije i intolerancije na hranu?

„Klasična“ alergijska reakcija posredovana je IgE antitijelima, a reakcije koje nastaju odmah nakon konzumacije štetne namirnice često su dramatične, a katkad i opasne za život. Najčešće su kožne reakcije i oralni alergijski sindrom (žarenje u ustima, natečen jezik, gušenje …).

Simptomi alergije na hranu u probavnom sustavu su grčevi, mučnina, povraćanje i proljev. Jasnu i burnu sliku koja svjedoči o uzroku i posljedici kod alergije stvaraju IgE antitijela, dok se kod intolerancije simptomi pojavljuju nakon dugotrajnijeg konzumiranja određene hrane ili pića.

Za razliku od simptoma „klasične“ alergije koji se lako prepoznaju, simptomi intolerancije znatno variraju od osobe do osobe, a često nas navedu na pogrešan trag.

Imunokompleksi nastali „spajanjem“ antitijela i antigena hrane ulaze u cirkulaciju i dopiru do svih stanica u organizmu. Najizloženije su crijevne stanice, ali najveće simptome očekujemo u organu ili organskom sustavu koji je najslabija točka svakog pojedinca. Nekome će se intolerancija na hranu manifestirati bolovima u zglobovima, drugome gubitkom motivacije i pojavom depresije, dok će trećemu izazvati probleme u probavnom traktu.

Mogući simptomi intolerancije

Dermatološki problemi

Opis problema

akne, ekcem, svrbež, osip, rozacea, urtikarija, psorijaza,

Zastupljenost

15,7%

Gastrointestinalni problemi

Opis problema

abdominalna bol, napuhnutost, opstipacija, dijarea, gubitak teka, mučnina, grčevi, problemi s tjelesnom težinom

Zastupljenost

44,1 %

Mišićno-koštani problemi

Opis problema

artritis, fibromijalgija, otečeni zglobovi

Zastupljenost

6,8%

Neurološki problemi

Opis problema

vrtoglavica, glavobolja, migrena, multipla skleroza, tenzijska glavobolja

Zastupljenost

11,9 %

Psihološki problemi

Opis problema

anksioznost, autizam, depresija, umor, hiperaktivnost, letargija, mučnina, omaglica, panični napadaji, napetost

Zastupljenost

8,5%

Respiratorni problemi

Opis problema

poteškoće disanja, astma, rinitis, sinusitis, začepljenost uha, šum u uhu

Zastupljenost

10%

Kada se neka osoba jednom testira zbog intolerancije na hranu, počne se s primjenom jednostavnoga eliminacijskog programa prehrane – iz prehrane se izbacuju hrana i sastojci koji pokazuju visok stupanj intolerancije.

Nakon testa intolerancije na hranu te uklanjanja hrane visokog stupnja intolerancije, više od 80% pacijenata pokazuje znatno poboljšanje svojih zdravstvenih problema.

Takav pristup omogućuju siguran gubitak težine od 5 do 20 kg za nekoliko mjeseci, a istodobno se uklanjaju i stalni zdravstveni poremećaji.

Kako intolerancija na hranu utječe na povećanje tjelesne težine i pojavu debljine?

I u ovom su slučaju glavni krivci već spomenuti kompleksi antigen-antitijelo. Kod svih ljudi kojima je dokazano nepodnošenje određenih namirnica dolazi do nakupljanja tekućine i povećanja tjelesne težine kao posljedice toga. Naše tijelo ponaša se poput šnite kruha u tanjuru juhe. Pokupi svu tekućinu i nabubri. Tako dolazi do paradoksa: povećanjem unosa vode u organizam ne postižemo smanjenje suvišnih kilograma i čišćenje organizma, naprotiv, povećava se tjelesna masa, pojavljuju se edemi, a naše je tijelo sve teže, baš poput one šnite kruha u tanjuru juhe.

Intolerancija na hranu

Za razliku od drugih redukcijskih dijeta gdje namirnice uklanjamo prema općenito definiranim preporukama, na temelju testa intolerancije otkrivamo naš individualni jelovnik koji nam omogućuje izbjegavanje one vrste hrane koja šteti baš nama. Tek tada, pridržava li se pacijent definiranog programa prehrane, izgubljeni se kilogrami ne vraćaju.

Briga o zdravlju, svijest o potrebi za tjelesnom aktivnošću, uravnotežena prehrana, aktivan odmor i relaksacija, put je prema dobrom zdravlju i većoj kvaliteti življenja.

Test intolerancije na hranu ne uključuje intoleranciju na histamin. Histamin je tvar koja se oslobađa u organizmu tijekom „klasičnih“ alergijskih reakcija te posreduje u pojavi poznatih simptoma. Upravo stoga u slučaju npr. alergijskih rinitisa uzimamo lijekove – antihistaminike. Histamin se međutim ne oslobađa samo tijekom alergijske reakcije, već i različita hrana i napici sadržavaju histamin. Niz simptoma koji kod nekih osoba nastaju nakon unosa hrane koja sadržava histamin posljedica su intolerancije na histamin, koja nastaje zbog manjka specifičnog enzima koji ga razgrađuje. Simptomi se pojavljuju već nakon pola sata od konzumacije hrane i pića (crvenilo kože, svrbež, glavobolja, mučnina, proljev).

Kako se pripremiti za test intolerancije na hranu?

Poliklinici Aviva obavlja se testiranje intolerancije na hranu na 221 namirnicu, 125 namirnica, 93 namirnice i 46 namirnice, te na vegetarijansku kombinaciju namirnica, na 64 namirnice.

» Kliknite ovdje i saznajte više o namirnicama za koje se obavlja testiranje na intoleranciju

Kada se odlučite za testiranje, morate biti na tašte (ili 4 – 5 sati nakon konzumacije hrane), jer se testiranje obavlja vađenjem krvi, i to iz venske (ne iz kose), jer se imunoglobulin IgG nalazi isključivo u venskoj krvi. Osim navedenog, hrana se prije testa konzumira normalno, bez prethodnih ograničenja.

Članak uređen:

Ocjenite članak

4 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Intolerancija na hranu najčesce namirnice, simptomi intolerqacije na hranu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Znate li koji su simptomi intolerancije na hranu?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.