Zeleni prah stevije – kako ga koristiti?

zeleni prah stevie

Stevia je poznata još od antičkog doba međutim tek nedavno je postala vrlo popularna. Ona ima svojstvo da sladi, a da pritom ne šteti organizmu poput šećera.

» Više o steviji

Zeleni prah stevije dobiva se iz listova. On je gorkasto- slatkog okusa. Da bi se koristio za zaslađivanje kave, čaja ili recimo kolača potrebno ga je prvo pripremiti.

2 su načina:

  • prvi ekstrakcija vodom, a
  • drugi ekstrakcija alkoholom.

Zadnjih godina prehrambena industrija pokazuje sve veći interes prema alternativnim zaslađivača koji mogu zamijeniti šećer, a Stevia predstavlja idealanu alternativu. Ona sadrži glikozide steviole koji su prirodni niskokalorični zaslađivači.

Stevioli sadrže i potencijalna terapeutska svojstva (koja su objavljena u znanstvenom časopisu Foods 2019. godine):

  • snižavaju nivo glukoze u krvi,
  • snižavaju povišeni krvni tlak,
  • djeluju protuupalno,
  • antikancerogeno djelovanje,
  • pomažu kod proljeva,
  • diuretska svojstva,
  • imunomodulatorna svojstva. 

S obzirom na terapeutska svojstva, Stevia i njezini glikozidi učinkoviti su kod sljedećih bolesti:

Studija provedena na sveučilištu Mashhad University of Medical Sciences u Iranu 2017. godine dokazala je kako steviol i ostali glikozidi iz Stevie ne pokazuju teratogeni učinak, mutageni učinak ni kancerogeni. Također, nisu pokazali ni znakove akutne i kronične toksičnosti. 

Način pripreme zelenog praha Stevie bio je tema češkog istraživanja provedenog 2007. godine na Academy of Sciences. Ispitivana je ekstrakcija steviozida (glikozid prisutan u Steviji) vodom i metanolom (alkoholom), a uspostavljeni su odgovarajući uvjeti temperature i trajanja ekstrakcije. Rezultati su pokazali kako je ekstrakcija metanolom učinkovitija u odnosu na ekstrakciju vodom.

Priprema sladila u vodi

  • zagrijte u lončiću 2 dcl vode i dodajte 2 grama praha stevije (mala čajna žličica)
  • kuhajte 20 minuta na laganoj vatri

važno: držite temperaturu ispod vrenja, idealno na 80 C. Ukoliko biste kuhali u kipućoj vodi smjesa bi dobila gorkasti okus.

  • nakon 20 minuta procijedite tekućinu te ju spremite u bočicu. Držati u hladnjaku.
  • koristite tekućinu kao sladilo

Priprema sladila u alkoholu

Priprema u alkoholu kompliciranija je od pripreme u vodi, ali je zato iskoristivost bolja (voda ne može povući tako puno slatkog glikozida kao alkohol).

  • Stavite 2-3 žličice zelenog praha stevije u 0.5 L čistog alkohola i pustite da odstoji 24 sata
  • procijedite tekućinu i razblažite s 3 dcl čiste vode
  • lagano zagrijavajte ekstrakt (NE kuhati) kako bi alkohol ispario
  • dobivenu smjesu pohraniti i koristiti kao sladilo

Koliko je Stevia slatka?

Stevia je puno slađa od šećera. Jedna žličica šećera odgovara slatkoći 2- 4 kapi ekstrakta stevije.

Članak objavljen:

Izvori: 

  1. Torri, L., Frati, A., Ninfali, P., Mantegna, S., Cravotto, G., & Morini, G. (2017). Comparison of reduced sugar high quality chocolates sweetened with stevioside and crude stevia ‘green’ extract. Journal of the science of food and agriculture, 97(8), 2346–2352.
  2. Pól, J., Varadová Ostrá, E., Karásek, P., Roth, M., Benesová, K., Kotlaríková, P., & Cáslavský, J. (2007). Comparison of two different solvents employed for pressurised fluid extraction of stevioside from Stevia rebaudiana: methanol versus water. Analytical and bioanalytical chemistry, 388(8), 1847–1857. 
  3. López-Carbón, V., Sayago, A., González-Domínguez, R., & Fernández-Recamales, Á. (2019). Simple and Efficient Green Extraction of Steviol Glycosides from Stevia rebaudiana Leaves. Foods (Basel, Switzerland), 8(9), 402.
  4. Momtazi-Borojeni, A. A., Esmaeili, S. A., Abdollahi, E., & Sahebkar, A. (2017). A Review on the Pharmacology and Toxicology of Steviol Glycosides Extracted from Stevia rebaudiana. Current pharmaceutical design, 23(11), 1616–1622. https://doi.org/10.2174/1381612822666161021142835

 

 

 

 

Ocijenite članak

3.50 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu