Zdravi kolač od naranče

Zdravi kolač od naranče

Sve verzije kolača koje u sebi sadrže naranču i čokoladu nekog će podsjetiti na jaffu, pa tako i ovaj kolač iako on u suštini nema sve elemente jaffa deserta.

No, ako volite kombinaciju naranče i čokolade, ovaj će vam se kolač vjerojatno jako dopasti, a lako se i brzo pravi. Odličan je za uz kavu ili čaj, ali i kao desert uz neko slatko vino ili gin. Okusom malo može podsjećati na brownie, ali i na truffles deserte, a jako se lijepo reže pa možete zaista rezati oblike kakve god želite.

Uz sve to, više dana drži lijepu svježinu, a preporučljivo je da ga čuvate na hladnijem mjestu. 

Sastojci dostatni za kalup dimenzije 25 x 35 cm.

Narezan kolač od naranče
Foto: Mare

Za biskvit:

  • 200 g integralnog pirovog brašna,
  • 2 žlice kakaa,
  • 1 avokado ili 100 ml maslinovog ulja,
  • 1 žlica brašna rogača (samljeveni rogač),
  • 200 ml biljnog mlijeka,
  • 150 do 200 ml ocijeđenog soka naranče,
  • 180 g čvrstog tofua,
  • ½ žlice cimeta,
  • 50 g tamne čokolade,
  • 4 žlice muscovado šećera/ kokosovog cvijeta (kombinirajte ili sve zamijenite sa 110 g datulja bez koštica),
  • 10 g prašaka za pecivo.
Kolač od naranče - biskvit
Foto: Mare

Za glazuru:

  • 100 g tamne čokolade,
  • 100 g datulja bez koštica,
  • 3 nešpricane naranče,
  • 2 žlice kakaa + za posipavanje.
Kolač od naranče - ukrašavanje
Foto: Mare

Priprema

  1. Promiješajte prašak za pecivo s brašnom, a sve preostale sastojke zajedno izblendajte u kremu koristeći procesor za hranu ili blender. Količina soka naranče varira ovisno o tome budete li za sladilo koristili datulje ili kombinaciju muscovada i kokosovog šećera. Naime, cjelokupna smjesa će biti gušća kada koristite datulje pa će vam biti potrebno više tekućine. Slobodno procijenite koliko dodati, smjesa mora biti gusta, ali da ju možete razmazati po kalupu za pečenje.
  2. Ugrijte pećnicu na 180◦C, a smjesu za biskvit ulijte u obloženi kalup za pečenje.
  3. Pecite 25 do 35 minuta, zatim ostavite da se ohladi.
  4. Za glazuru, naribajte koricu sa svih naranči, dio ostavite sa strane, a ostatak, uz oguljene naranče izblendajte u finu kremu dodavajući kakao i datulje.
  5. Premažite preko ohlađenog kolača, posipajte s još malo kakaa i naribane korice naranče. Slobodno pri premazivanju nemojte biti previše pedantni, puno zanimljivije izgleda kada površina nije skroz ravna, nego valovita.
Gotov kolač od naranče
Foto: Mare

Napomena: tekstura biskvita će varirati ovisno koristite li avokado ili ulje, ali i jeste li umjesto muscovado i kokosovog šećera koristili izblendane datulje. Od spužvastog do pomalo brownie teksture, no kako sam isprobala sve navedene verzije, sa sigurnošću vam ih sugeriram jer je okus odličan u svakoj varijanti.

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

4.67 / 5   12

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Zdravi kolač od naranče

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.