Zdravi doručak za djecu – slane i slatke varijante

Zdravi doručak za djecu

Nemam djecu, a donedavno nisam ni bila toliko zagrižena za doručak, no imam nećaka i imam fenomenalno korisnu knjigu „Zeleni život vege mama“, autorica Ive Janeš i Ivane Šimić, iz koje brzo i učinkovito mogu izvući sve potrebne informacije ako treba spremiti fini, a hranjivi obrok za djecu.

Što se same kreativnosti tiče, ja jedva dočekam takve prilike za igranje na tanjuru, ali svjesna sam da život roditelja najčešće nije tako vremenski komotan kao moj.

Odlučila sam ponuditi neke varijante brzog doručka za dane kad treba brzo rješenje, ali i kreativne varijante kad imate više vremena. To su oni doručci koji će već svojim izgledom primamiti djecu, a uz to neka bi djeca ovisno o želji mogla i sama sudjelovati u kreiranju takvih doručaka. Pa evo vam mojih prijedloga za zdrave dječje doručke.

Čoko-tofu krema i vafli

Čoko tofu krema i vafli
Foto: Mare

Glavna zvijezda ovog doručka je čoko-tofu krema. Nju spremite u minutu, rijetko tko će reći ne čokoladnoj kremi, a u njoj se krije hranjivi tofu kojeg čokolada i kakao toliko fino kamufliraju da ni oni najosjetljiviji na okus tofua neće primijetiti. Takva krema je odlična na žlicu jer malo podsjeća na mousse, ali fina je i kao namaz za palačinke ili vafle.

Sastojci za kremu:

  • 100 g tofua,
  • 100 g crne čokolade,
  • 1 do 2 žlice kakaa,
  • 5 do 10 datulja bez koštica,
  • 2 žlice biljnog mlijeka.
Čoko tofu krema
Foto: Mare

Priprema

  1. Čokoladu nasjeckajte, a tofu dobro ocijedite te zajedno sa svim ostalim sastojcima ubacite u blender i usitnite sve do kremaste teksture.

Ovisno o vašim preferencijama oko gorkog i slatko prilagodite kakao i datulje.

Sastojci za vafle:

  • 250 g pirovog bijelog brašna,
  • 2 žličice praška za pecivo,
  • 1 žličica soli,
  • 50 g zobenih pahuljica,
  • 3 žlice šećera kokosovog cvijeta,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • 300 ml sojinog mlijeka,
  • 2 žličice jabučnog octa,
  • ekstrakta vanilije po želji.
Vafli
Foto: Mare

Priprema

  1. U sojino mlijeko dodajte jabučni ocat i ostavite par minuta da se malo zgruša.
  2. Sve preostale sastojke, osim ulja, promiješajte u posudi.
  3. Dodajte suhim sastojcima zgrušano mlijeko i ulje te kratko promiješajte.
  4. Pecite vafle sukladno uputama na vašem uređaju za vafle.

Ako želite da dulje ostanu mekši, stavljajte ih u krpu i vrećicu.

Prijedlog za serviranje doručka:

Čoko-tofu krema s vaflima, ekspandiranim prosom, kvinojom ili amarantom uz razne orašaste plodove i/ili suho voće.

Slani muffini od povrća i prosa

Slani muffini od prosa i povrća
Foto: Mare

Ovaj recept je brz ako vam je ostalo kuhanog prosa, a ujedno i super ideja kako potrošiti ostatke, a da totalno promijenite okus i dojam da opet jedete proso.

Također, imate li u zamrzivaču one mixeve za variva i/ili juhe vrijeme pripreme bit će još kraće. Umjesto aquafabe možete koristiti povrtni temeljac ili čak i bistru juhu.

Mogu se pripremiti navečer ili tijekom dana i čuvati u dobro zatvorenoj posudi u frižideru više dana te vaditi po potrebi za doručak, a odlični su i za ponijeti sa sobom na put, u školu itd.

Sastojci za 12 muffina

  • 280 g pirovog brašna (bijelo ili integralno),
  • 300 g raznolikog povrća poput graška, mrkve, kukuruza, brokule i cvjetače (ili mix zaleđeni),
  • 250 g naribane tikvice,
  • 2 žlice kuhanog slanutka,
  • 100 ml aquafabe ili povrtnog temeljca,
  • 4 žlice maslinovog ulja,
  • 3 žlice prethodno kuhanog prosa,
  • 1.5 žličica soli,
  • 8 do 10 g praška za pecivo ( 1 paketić),
  • ostali začini po želji.

Priprema

  1. Tikvice dobro ocijedite te promiješajte s ostalim povrćem.
  2. Brašno i prašak za pecivo promiješajte, a kuhani proso, ulje i aquafabu (ili povrtni temeljac), usitnite štapnim mikserom ili u blenderu.
  3. Sve sastojke sjedinite i dobro promiješajte te začinite sukladno okusu.
  4. Napunite košarice ili kalup za muffine te pecite na 180◦C dok se površina lijepo ne zarumeni. Vrijeme može varirati od 15 ak do 25 minuta okvirno.

Napomena: ako umjesto aquafabe koristite povrtni temeljac koji je već slan, pripazite sa začinima naknadno.

Prijedlog za serviranje: odlični su uz veganski jogurt od soje.

Chialino u voćnoj varijanti

Chialino s vanilijom i vocem
Foto: Mare

U knjizi „ Zeleni život vege mama“ postoji recept za čokolino domišljatog naziva Chialino jer se sastoji od super zdravih sastojaka poput chie, zobenih, sirovog kakaa, kokosovog mlijeka s kalcijem, maslaca od lješnjaka itd. Isprobala sam i reći ću vam samo da od mene ima veliki prst gore i oblizanu zdjelicu. Pa eto, ja sam na tragu tog fora chialina napravila bijelu vanilija – voćnu verziju.

Sastojci:

  • 1 žlica chia sjemenki,
  • 4 žlice sitnih zobenih pahuljica,
  • 4 do 5 žlica zobenog ili sojinog mlijeka s okusom vanilije, (ili bez, pa dodajte ekstrakt vanilije),
  • 1 žličica maslaca od badema,
  • ½ žličice kokosovog ulja,
  • 1 žličica rižinog ili nekog drugog slada.

Priprema

  1. Zobene i chiu ostavite u mlijeku 15-ak minuta da se stvori želasta tekstura.
  2. Dodajte im sve preostale sastojke te štapnim mikserom usitniti do kremaste teksture.

Prijedlog za serviranje:

Razno voće koje, ako vam djeca žele ili vi imate vremena, može se rezati malim kalupima za kolače u raznim oblicima i domišljato slagati po chialinu. Ekspandirani proso, kvinoja i amarant su također uvijek fora ideja koja se mom nećaku jako sviđaju.

Smoothie

Smoothie
Foto: Mare

Ima li što brže? Ne vjerujem baš. Ubacite sve u blender i voilà. Uvijek je mudro ubaciti i štogod zelenog poput špinata jer će banana i ostalo voće zakamuflirati okus.

Ja sam u smoothie stavila:

  • 1 bananu,
  • ½ jabuke,
  • 1 manju ciklu,
  • 1 naranču,
  • 1 šaku špinata,
  • 2 žličice sirupa od datulja.

Kao što rekoh, priprema je laka i brza, sve u blender i gotovo je u manje od minute, a po potrebi dodajte malo tekućine po želji.

Dobar tek!

Više mojih recepta možete naći ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Zdravi doručak za djecu – slane i slatke varijante

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.