Zdrave punjene tikvice bez mesa
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Okrugle tikvice, bar što se mene tiče, stvorene su za razna fina punjenja. Naravno da možete koristiti i tikvice klasičnog duguljastog oblika, a bitno je da vodite računa o tome da kad ih izdubite ostavite ravnomjerno sa svih krajeva jednako „mesa“ tikvice.

Jedno od dražih punjenja mi je s bulgurom, a ovog sam puta dodala gljive i tofu. Tako sam dobila poprilično dobro izbalansirani obrok, a kako obožavam uz tikvice i nešto hrskavo odlučila sam se za slamicu od krumpira, ali nećete pogriješiti ni ako servirate uz pire krumpir.

Sastojci
- 5 okruglih tikvica,
- 1 veći krumpir,
- 1 žlica kečapa,
- 50 g veganskog topljivog sira,
- 1 žlica biljnog vrhnja za kuhanje,
- 1 žlica maslinovog ulja,
- 100 ml povrtnog temeljca ili vode.
Za punjenje
- 100 g čvrstog tofua,
- 5-6 šampinjona,
- 3 žlice bulgura,
- 150 ml umaka od rajčice,
- 50 ml vina,
- ½ glavice luka,
- 2 režnja češnjaka,
- 1 žlica maslinovog ulja,
- 1 žličica senfa,
- 1 žličica koncentrata od rajčice,
- 1 žličica bbq umaka,
- 1 žličica crvene paprike u prahu,
- sol, papar i
- po potrebi vode za podlijevanje.
Priprema
Pripremite umak za punjenje tikvica na način da sitno nasjeckate luk i češnjak koje lagano posolite te desetak minuta dinstate na maslinovom ulju. Dodate šampinjone izrezane na deblje listiće te pržite uz povremeno miješanje dok se šampinjoni lijepo zapeku.
Dodate tofu kojeg prethodno izmrvite, senf, koncentrat rajčice, bbq umak i crvenu papriku u prahu. Promiješate i podlijete vinom te uz povremeno miješanje pržite dok vino ne ispari. Podlijete umakom od rajčice i pustite da se krčka desetak minuta na laganoj vatri. Po potrebi dolijte vode ako se umak previše „osuši“.
Ugasite i umiješajte bulgur.
Tikvicama odrežite vrh te ih izdubite i premažite maslinovim uljem s vanjske strane. Ravnomjerno napunite umakom, ali ostavite bar 0.5 cm do vrha (smjesa će malo narast tijekom pečenja zbog bulgura).

U lim za pečenje u koji ste posložili tikvice ulijte 100 ml vode, a možete iskoristiti i vrhove koje ste odrezali da poklopite tikvice. Prekrijte lim za pečenje aluminijskom folijom i pecite 30 do 40 minuta u pećnici na 180°C.
Pripremite preljev od veganskog sira, kečapa i vrhnja za kuhanje na način da sve zajedno pomiješate. Kada su tikvice pečene (probajte probost drvenim štapićem), otkrijte ih, te nadopunite umakom od sira i kečapa i vratite u pećnicu da se zapeku.

Za to vrijeme krumpir ogulite, narežite na 5mm ploške i isjeckajte tanke rezance. Pecite u vrućem ulju, ocijedite na papirnatom ručniku i posolite.

Kad su tikvice gotove, servirajte uz slamicu od krumpira koju nataknete na vrh, a po želji pripremite i svježu salatu od rajčica i rikole ili neku salatu po želji.

Dobar tek!
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.
Vaši komentari
Komentare nagrađujemo.
Zdrave punjene tikvice bez mesa
Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.
Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.
Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.
Što je poželjno:
Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.