Patlidžan u pećnici – zapečeni patlidžani i mladi krumpirići

Zapečeni patlidžani

Patlidžani ( lat. Solanum melongena) pripada porodici povrća kojoj pripadaju i rajčice, krumpiri i paprike. Povrće je to zanimljive teksture i okusa, a meni izrazito drago jer kroz razne načine pripreme i u raznim kombinacijama pruža mnogo bogatih i različitih okusa.

Njegova zemlja porijekla je Indija, a danas se uzgaja svuda po svijetu i postoje mnoge sorte koje se razlikuju neznatno po okusu i gorčini, a vidljivije po obliku i boji koja može biti od nježne blijedo žuto-bijele, lavanda boje, zelene boje žada, narančaste i tamno ljubičaste kakvog i najčešće viđamo ovdje.

U patlidžanu se nalazi više od dvanaest različitih fitonutrijenata poput fenolnih kiselina, klorogenska kiselina, ferulna, galna, hidroksibenzojeva i protokatehinska kiselina, a sve one nam pružaju antioksidativnu podršku. Bogat je izvor prehrambenih vlakana, bakra, vitamina B1, B6, B3, mangana, kalija , beta karotena i vitamina K.

Preporučljivo ga je ne guliti, osim ako je zbog skladištenja obložen voskom, a ako želite smanjiti gorčinu nakon rezanja poškropite ga sokom od limuna i lagano posolite. Najbolje je koristiti krupnu sol jer ju kasnije možete isprati da patlidžan ne bude previše slan, a i ako svjesno pazite na unos natrija. Drugi način, ako u potpunosti želite izbjeći soljenje je da ga potopite u vodu na 15-ak minuta.

Iako ovo nije prvi puta da sam ga sadila u svom vrtu, definitivno je prvi puta da mi je tako obilato rodilo plodovima. Obično mi se događalo da već u prvoj fazi dok je još biljka mlada ju kojekakvi puževi i insekti pojedu i često mi je urod bio ili nikakav ili slabašan.

patlidzan
Foto: Mare

S užitkom vam u današnjem receptu donosim kako ga pripremiti zapečenog u pećnici, a kao prilog ja sam se odlučila iskoristiti najmanje krumpiriće koje imam i koje najviše volim skuhati u kori zatim ih lagano zgnječiti vilicom, začiniti i peći u ovom slučaju zajedno s patlidžanima i raznim aromatičnim travama.

patlidžan
Fotot: Mare

Za bogati obrok za dvoje trebat će vam:

  • 2 patlidžana,
  • 4 režnja češnjaka,
  • 2 lista lovora,
  • 200 ml zobenog ili nekog drugog biljnog vrhnja za kuhanje,
  • 100 g topljivog veganskog sira ( ja sam koristila vegansku mozzarellu i cheddar, pola/pola),
  • 2 žlice prehrambenog kvasca,
  • 1 limun, sok,
  • maslinovo ulje,
  • prstohvat krupne soli.

Za hladnu salatu kao dodatak patlidžanima:

  • mini rajčice, krastavac, ljutika ili ljubičasti luk, svježa feferon paprika, cvjetača, crna soja (namočena preko noći ili barem 7 sati prije pripreme) i vlasac,
  • balzamični ocat u tekućem ili reduciranom izdanju, sol, papar, maslinovo ulje.
  • rikola.

Prilog po želji:

  • maleni, neoguljeni krumpiri,
  • grančica ružmarina,
  • mažuran,
  • sol,
  • maslinovo ulje.

Priprema:

  • Patlidžane operite, prerežite uzduž te po mesnatom dijelu bez kore nakapajte limunov sok te posolite krupnom solju. Ostavite ga da ispusti višak vode i gorčine. Takav može stajati i do sat vremena, a ja sam svoje ostavila 20-ak minuta jer su plodovi svježe ubrani i tvrdi i gorčinu jedva da sam osjetila grickajući čak sirovog.
  • Ako želite kao prilog pripremiti krumpiriće, dobro ih operite te stavite kuhati u posoljenu vodu.
  • Crnu soju i cvjetaču je potrebno skuhati, a predlažem da dok se soja kuha u vodi iznad stavite cjediljku ili posudu za kuhanje na pari te kratko parite komadiće cvjetače. Njoj je potrebno zaista kratko da omekšaju, a da zadrži hrskavu teksturu, dok će soji trebati oko sat vremena.
  • Patlidžane je prije samog pečenja potrebno izrezati po mesnatoj površini u obliku rombića, a u procjepe zabodite malene kriškice češnjaka i komadiće listova lovora i položite u pleh za pečenje te obilato zalijte maslinovim uljem.
patlidžan i krumpir
Foto: Mare
  • Ako ste odlučili pripremati krumpir, on je sad već kuhan te ga ocijedite, rasporedite okolo patlidžana u plehu, lagano zgnječite vilicom te začinite solju, ružmarinom, mažuranom i maslinovim uljem.
  • Sve zajedno stavite u prethodno ugrijanu pećnicu na 200°C, a nakon 10-ak minuta patlidžane okrenite na način da dio koji je neoguljen bude gore, a dio s špikovanim češnjakom i lovorom prema dolje. Nakon 15-ak minuta opet okrenite patlidžan i preko njega prelijte umak od zobenog vrhnja u koje ste umiješali prehrambeni kvasac i naribani veganski sir. Ostavite da se kratko zapeče u pećnici cca 5 minuta ili dok ne budete sigurni da je patlidžan pečen.
  • Hladna salata koju sam ja servirala preko zapečenih patlidžana priprema se vrlo jednostavno, poput bilo koje salate. Crnu soju koja se do završetka pečenja patlidžana i krumpirića već skuhala, ocijedite i dodajte u narezane rajčice, krastavce, feferon paprike, ljutiku i cvjetaču kuhanu na pari. Začinite maslinovim uljem, balzamičnim octom, solju i paprom te svježim nasjeckanim vlascem.
  • Tijekom serviranja možete na tanjur rasporediti opranu rikolu, krumpiriće te zapečeni patlidžan po kojem rasporedite hladnu salatu.
Zapečeni patlidžani
Foto: Mare

Dobar tek!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu