Zapečene tortilje – ukusni i zdravi recepti za tortilje zapečene u pećnici

Zapečene tortilje

Tortilje su nalik slanim palačinkama, a prave se od brašna, soli i vode. Potječu iz Meksika, a popularne su jer su savitljive pa ih se može puniti raznim nadjevima. Usto se tortilje mogu pržiti, pohati, ali i zapeći. U nastavku članka saznajte kako napraviti ukusne zapečene tortilje.

Recept za tijesto za tortilje možete pronaći ovdje.

Vegeterijanske tortilje – recepti

Tortilje zapečene u pećnici su ukusno i hranjivo jelo. Tortilje možete puniti s čim god želite, a upravo zato su drage svima. Fil za tortilje može sadržavati meso, a može biti i vegetarijanski.

Ako želite sami pripremiti tijesto za tortilje po receptu od CroChefa, trebat ćete:

  • 150 grama kukuruznog brašna,
  • 350 grama polubijelog brašna,
  • 250 mL vode,
  • žličica soli.

Tortilje pripremite na sljedeći način:

  1. U zdjeli pomiješajte brašna, a malu količinu te smjese odvojite sa strane.
  2. U zdjelu dodajte sol i vodu, sve dobro pomiješajte, poklopite i ostavite sat vremena.
  3. Zatim u zdjelu dodajte preostalo brašno i umijesite tijesto.
  4. Odvajajte kuglice od otprilike 50 grama težine te ih pritišćite nečim teškim da dobijete spljošteni oblik tortilje.
  5. Tortilje pecite na zagrijanoj tavi otprilike minutu sa svake strane.

Gotove tortilje bi trebale biti savitljive i mekane kako biste ih mogli puniti. Nemojte ih prepeći jer će biti prečvrste. Možete pripremiti i zdrave zobene tortilje od:

  • 250 grama zobenog brašna,
  • 150 mL hladne vode,
  • pola žličice soli.

Zapečene tortilje s povrćem

Zapečene tortilje sa sirom

Tortilje punjene sirom svima su omiljene. Donosimo recept koji će uspješno nahraniti 4 osobe. Trebat ćete:

  • 8 tortilja,
  • 300 grama naribane Goude,
  • pola male konzerve kukuruza,
  • 1 crvenu ili zelenu papriku,
  • 2 manje glavice crvenog luka,
  • pola čaše kiselog vrhnja,
  • sol,
  • papar,
  • vlasac,
  • žlicu maslinovog ulja.

Zapečene tortilje sa sirom pripremite na sljedeći način:

  1. Sir naribajte, a luk i papriku nasjeckajte.
  2. Na malo maslinovog ulja u tavi pržite luk, papriku i kukuruz par minuta uz miješanje.
  3. Dodajte začine i sklonite nadjev s vatre.
  4. Sir pomiješajte s vrhnjem i pola količine te smjese odvojite za premazivanje tortilja.
  5. Tortilje punite pripremljenim nadjevom i smjesom od sira i vrhnja.
  6. Napunjene tortilje slažite u nauljeni protvan te ih premažite preostalom smjesom od sira i vrhnja.
  7. Tortilje pecite 10 – 15 minuta na 220 stupnjeva Celzijevih.

Kad su zapečene tortilje gotove, na vrhu će poprimiti zlatnu koricu. Poslužite ih tople uz svježu zelenu salatu.

Zapečene tortilje sa sirom i vrhnjem

Zdrava opcija sutrašnjeg ručka mogu biti tortilje sa svježim sirom i vrhnjem. Za punjenje 8 tortilja trebat ćete:

  • 325 grama svježeg sira po izboru,
  • 80 grama rikule,
  • 1 crvenu papriku,
  • 1 malu konzervu kukuruza,
  • pola čaše kiselog vrhnja,
  • sol,
  • papar,
  • ostale začine po želji,
  • 8 gotovih tortilja.

Zapečene tortilje sa sirom i povrćem pripremite na sljedeći način:

  1. Rikulu i papriku nasjeckajte, a kukuruz procijedite.
  2. U posudi pomiješajte povrće, sir i začine.
  3. Fil za tortilje ravnomjerno rasporedite po svim tortiljama.
  4. Napunjene tortilje zarolajte i slažite ih u protvan koji ste namazali s malo ulja ili maslaca, a možete koristiti i papir za pečenje.
  5. Kiselo vrhnje pomiješajte s malo soli i papra, a možete dodati vlasac ili korijander ako želite.
  6. Tortilje koje ste složili u protvan namažite sa začinjenim kiselim vrhnjem.
  7. Tortilje pecite na 190 stupnjeva oko 10 – 15 minuta dok ne poprime zlaćanu koricu.

Tortilje sa svježim sirom

Zapečene tortilje s povrćem

Povrće u tortilji je idealna kombinacija za ukusni vegetarijanski ručak. Praktički možete upotrijebiti koju god kombinaciju povrća želite, a mi donosimo jednu od verzija.

Sastojci su:

  • 6 manjih gotovih tortilja,
  • 1 mala konzerva graha,
  • 1 manja tikvica,
  • 1 mala glavica crvenog luka,
  • 1 crvena paprika,
  • 5 – 6 šampinjona,
  • 2 češnja češnjaka,
  • sol,
  • papar,
  • korijander,
  • 100 grama naribanog sira Goude,
  • 1 decilitar maslinovog ulja.

Zapečene vegetarijanske tortilje s povrćem pripremite na sljedeći način:

  1. Tikvicu, luk, papriku, šampinjone i češnjak nasjeckajte na sitne komadiće.
  2. Grah procijedite, a sir naribajte.
  3. U tavi zagrijte maslinovo ulje i dinstajte luk dok ne ostakli, a zatim dodajte češnjak.
  4. Nakon minutu dvije u tavu dodajte preostalo povrće i začine te kuhajte oko 15 minuta.
  5. Smjesu ravnomjerno razdijelite po tortiljama te ih zarolajte i položite u protvan.
  6. Nakon što ste sve tortilje stavili u protvan, pospite ih naribanih sirom.
  7. Tortilje pecite 10 – 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva.

Video ispod donosi recept za fine tortilje sa špinatom:

Špinat možete zamijeniti blitvom te tako pripremiti ukusne i zdrave tortilje s blitvom.

Zapečene tortilje sa sojom

Ako želite upotpuniti svoju prehranu sa zdravom zamjenom za meso, probajte zapečene tortilje punjene sojom. Za pripremu nadjeva za 4 tortilje trebat ćete:

  • 4 gotove tortilje,
  • 40 grama ljuskica od soje,
  • pola konzerve kukuruza,
  • pola konzerve graha,
  • pola glavice crvenog luka,
  • sol,
  • papar,
  • pola čaše kiselog vrhnja,
  • 100 grama sira Goude,
  • druge začine po želji, poput čilija.

Tortilje sa sojom pripremite na sljedeći način:

  1. Zagrijte vodu do vrenja te je posolite, a zatim u njoj potopite ljuskice soje oko 30 minuta, dok ne narastu do svoje pune veličine. Zatim ih dobro ocijedite.
  2. Kukuruz i grah procijedite, a luk sitno nasjeckajte.
  3. Goudu naribajte i pomiješajte s kiselim vrhnjem.
  4. Na malo ulja prodinstajte luk s grahom i kukuruzom.
  5. Dodajte soju, začinite te pirjajte još minutu dvije.
  6. Tortilje punite pripremljenim filom pa ih zarolajte i slažite u protvan.
  7. Premažite punjene tortilje smjesom od vrhnja i sira te ih pecite 10 – 15 minuta na 220 stupnjeva.

Zapečene tortilje s tunom

Zapečene tortilje sa piletinom – recepti

Piletina je meso koje se lako obrađuje i upravo je zato najčešće korištena za punjenje tortilja. Lako se sljubi s raznim začinima koji daju poseban okus zapečenim tortiljama.

Popularni mesni recepti su:

  • zapečene tortilje s mljevenim mesom,
  • zapečene tortilje sa šunkom i sirom,
  • tortilje s piletinom i gljivama.
Članak objavljen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu