Zapečene tortilje na veganski način

Zapečene tortilje

Još nisam upoznala nekog tko ne voli tortilje. Ti slasni smotuljci na koji god način ih spremali uvijek izazovu oduševljenje. Ovog sam se puta odlučila za zapečenu verziju, a kako bi bilo malo drukčije koristila sam one najmanje kukuruzne tortilje i punila ih kao tacose tako da sve lijepo viri van. Odlučila sam se za tu varijantu zbog slasnog kremastog preljeva koji je tako fino „sjeo“ na i oko njih pa je onaj zapečeni šmek bio potpun.

Što se začina tiče ja sam koristila achiote pastu, a o njoj sam vam već pisala u sklopu recepta za burritose, no i bilo koja mješavina meksičkih začina će sasvim fino obogatiti okus. Pa prionimo.

Zapečene tortilje
Foto: Mare

Sastojci

  • 10 manjih kukuruznih tortilja,
  • svježi začini po želji.

Za nadjev

  • 1 luk,
  • 5 režnja češnjaka,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • 200 g vegan bolonjez umaka ( za bržu verziju možete koristiti prethodno namočene sojine ljuspice ),
  • 200 g crvenog/ljubičastog graha ( prethodno kuhan ili iz konzerve),
  • 1/2 tikvice,
  • 140g kukuruza (iz konzerve ili prethodno kuhanog),
  • 2 žlice umaka od rajčice,
  • 1 paprika roga,
  • meksička mješavina začina ili achiote pasta,
  • sol i papar,
  • pikantne papričice po želji.

Za preljev

  • 50 g svježeg tofua,
  • 2 žlice prehrambenog kvasca,
  • 20 g namočenih indijskih oraščića,
  • 250 ml povrtnog temeljca,
  • 1 žlica soka od limete,
  • ½ žlice jabučnog octa,
  • 20 g veganskog topljivog sira.
Zapečene tortilje
Foto: Mare

Priprema

  1. Pripremite nadjev tako da najprije dinstate kratko luk, samo da uvene, dodate mu češnjak i sve preostale sastojke uključujući prethodno pripremljeni veganski bolonjez. Kratko promiješajte i začinite po želji. Vodite računa da će se to povrće još zapeći, pa tikvicu slobodno narežite na deblje komade. Ako nemate volje ili vremena za pripremu tog bolonjeza, možete koristiti sojine ljuspice koje nakon što su namočene i ocijeđene pripremate uz povrće kao da je bolonjez. Trebat će vam onda više luka i više umaka od rajčice i začina da dobijete bogati nadjev.
  2. Preljev za tortilje pripremite tako da sve sastojke osim sira pomiješate u procesoru za hranu ili blenderu. Kada ste dobili gustu bijelu kremu u nju umiješate naribani veganski sir.
  3. Tortilje punite nadjevom i posložite u lim za pečenje te prelijte preljevom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C dok se ne zapeče. Vrijeme može varirati zbog gustoće preljeva, a na nju utječe i vrsta veganskog sira i tofu itd. Okvirno između 15 i 25 minuta maksimalno.

Dobar tek!

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Zapečene tortilje na veganski način

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.