Zapečene palačinke slane
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

To je jelo mog djetinjstva, a moja mama je bila jedna od rijetkih u našem kraju koja je to pripremala. Znam to jer bi svi gledali s čuđenjem ako bi spomenula da jedem palačinke s mesom. Sam pojam slanih palačinki je tada bio poprilično nepoznat u mom kraju, a od takvih kombinacija (tijesta i mljevenog mesa) su drugi češće pripremali lazanje ili musaku.
Kod nas doma su to bile palačinke s mesom prelivene mješavinom kiselog vrhnja, parmezana i jaja. Osim maneštre, ovo jelo mi najviše evocira uspomene na mamu. Sebi ga pripremam u veganskoj varijanti i ciljano sam išla na to da si približim one poznate okuse i mislim da sam uspjela. Punjenje ima onaj umami mesni okus, a preljev je upravo zahvaljujući aquafabi dobio onaj vrhnjasto-jajasti okus.
Sastojci su dostatni za deset palačinki, ali kako će one biti bogato nadjevene, pojesti dvije je pothvat. Uz njih jako pašu kiseli krastavci, a ja sam ovog puta odlučila kombinirati rajčice i tušt.

Dostatno za 10 palačinki (promjer kad su zamotane 5 do 6 cm):
Sastojci za nadjev:
- 130 g sojinih ljuspica,
- 1 luk,
- 1 češnjak,
- 1 mrkva,
- 3 žlice maslinovog ulja,
- 200 ml bijelog vina,
- 400 ml povrtnog temeljca,
- 100 g bulgura,
- 500 ml umaka od rajčice ili nekoliko svježih rajčica,
- 1 žlica koncentrata od rajčice,
- 1 žlica senfa,
- 1 žlica soja umaka,
- 1 žlica slatke paprike,
- 1 žlica kukuruznog škroba,
- sol, papar i začini po želji.
Sastojci za preljev:
- 120 g indijskih oraščića (ali može i suncokretove sjemenke) namočenih preko noći,
- 150 ml zobenog mlijeka,
- 100 g svježeg tofua,
- 200 ml aquafabe,
- 2 žlice kukuruza (prethodno kuhan ili iz konzerve),
- 1 žlica maslinovog ulja,
- 1 limun (sok),
- 1 žličica jabučnog octa,
- sol, papar.

Priprema:
- Dinstajte luk, češnjak i naribanu mrkvu na maslinovom ulju, a ako koristite svježe rajčice, nasjeckajte ih na kockice te dinstajte i njih. Ako koristite umak od rajčice, dodat ćete ga kasnije.
- Kada je povrće već poprimilo karamel boju, dodajte namočene sojine ljuspice, koncentrat rajčice, senf te promiješajte i podlijte vinom. Nakon što vino ispari, dodajte škrob, slatku papriku te dobro promiješajte i ulijte umak od rajčice. Sve podlijete povrtnim temeljcem i ostavite da se lagano kuha 20-ak minuta. Po potrebi dodajte vode ili temeljca.
- Začinite i dodajte bulgur. Promiješajte desetak minuta i ugasite. Bulgur će se skuhati do kraja tijekom pečenja u pećnici.
- Svaku palačinku obilato napunite, zarolajte i položite u lim za pečenje.
- Preljev napravite tako da aquafabu pomiješate s jabučnim octom i ručnom mutilicom (pjenjačom) lagano izmutite da se zapjeni, ne mora biti čvrst snijeg. Preostale sastojke, osim limunovog soka i jabučnog octa izblendate u blenderu u kremasti umak. Zatim dodate pjenu od aquafabe, sok limuna i dodatno začinite. Dobro promiješajte (ručno) i ostavite 15-ak minuta u frižideru.
- Prelijte napunjene palačinke, po želji i ako vam je ostalo nadjeva i njega rasporedite po površini te pecite na 220°C dok se površina lijepo zapeče.

U slast!
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.
Vaši komentari
Komentare nagrađujemo.
Zapečene palačinke slane
Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.
Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.
Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.
Što je poželjno:
Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.