Zapečene palačinke slane

Zapečene slane palačinke

To je jelo mog djetinjstva, a moja mama je bila jedna od rijetkih u našem kraju koja je to pripremala. Znam to jer bi svi gledali s čuđenjem ako bi spomenula da jedem palačinke s mesom. Sam pojam slanih palačinki je tada bio poprilično nepoznat u mom kraju, a od takvih kombinacija (tijesta i mljevenog mesa) su drugi češće pripremali lazanje ili musaku.

Kod nas doma su to bile palačinke s mesom prelivene mješavinom kiselog vrhnja, parmezana i jaja. Osim maneštre, ovo jelo mi najviše evocira uspomene na mamu. Sebi ga pripremam u veganskoj varijanti i ciljano sam išla na to da si približim one poznate okuse i mislim da sam uspjela. Punjenje ima onaj umami mesni okus, a preljev je upravo zahvaljujući aquafabi dobio onaj vrhnjasto-jajasti okus.

Sastojci su dostatni za deset palačinki, ali kako će one biti bogato nadjevene, pojesti dvije je pothvat. Uz njih jako pašu kiseli krastavci, a ja sam ovog puta odlučila kombinirati rajčice i tušt.

Zapečene palačinke slane
Foto: Mare

Dostatno za 10 palačinki (promjer kad su zamotane 5 do 6 cm):

Sastojci za nadjev:

  • 130 g sojinih ljuspica,
  • 1 luk,
  • 1 češnjak,
  • 1 mrkva,
  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • 200 ml bijelog vina,
  • 400 ml povrtnog temeljca,
  • 100 g bulgura,
  • 500 ml umaka od rajčice ili nekoliko svježih rajčica,
  • 1 žlica koncentrata od rajčice,
  • 1 žlica senfa,
  • 1 žlica soja umaka,
  • 1 žlica slatke paprike,
  • 1 žlica kukuruznog škroba,
  • sol, papar i začini po želji.

Sastojci za preljev:

  • 120 g indijskih oraščića (ali može i suncokretove sjemenke) namočenih preko noći,
  • 150 ml zobenog mlijeka,
  • 100 g svježeg tofua,
  • 200 ml aquafabe,
  • 2 žlice kukuruza (prethodno kuhan ili iz konzerve),
  • 1 žlica maslinovog ulja,
  • 1 limun (sok),
  • 1 žličica jabučnog octa,
  • sol, papar.
Palačinke zapečene slane
Foto: Mare

Priprema:

  1. Dinstajte luk, češnjak i naribanu mrkvu na maslinovom ulju, a ako koristite svježe rajčice, nasjeckajte ih na kockice te dinstajte i njih. Ako koristite umak od rajčice, dodat ćete ga kasnije.
  2. Kada je povrće već poprimilo karamel boju, dodajte namočene sojine ljuspice, koncentrat rajčice, senf te promiješajte i podlijte vinom. Nakon što vino ispari, dodajte škrob, slatku papriku te dobro promiješajte i ulijte umak od rajčice. Sve podlijete povrtnim temeljcem i ostavite da se lagano kuha 20-ak minuta. Po potrebi dodajte vode ili temeljca.
  3. Začinite i dodajte bulgur. Promiješajte desetak minuta i ugasite. Bulgur će se skuhati do kraja tijekom pečenja u pećnici.
  4. Svaku palačinku obilato napunite, zarolajte i položite u lim za pečenje.
  5. Preljev napravite tako da aquafabu pomiješate s jabučnim octom i ručnom mutilicom (pjenjačom) lagano izmutite da se zapjeni, ne mora biti čvrst snijeg. Preostale sastojke, osim limunovog soka i jabučnog octa izblendate u blenderu u kremasti umak. Zatim dodate pjenu od aquafabe, sok limuna i dodatno začinite. Dobro promiješajte (ručno)  i ostavite 15-ak minuta u frižideru.
  6. Prelijte napunjene palačinke, po želji i ako vam je ostalo nadjeva i njega rasporedite po površini te pecite na 220°C dok se površina lijepo zapeče.
Palačinke slane zapečene
Foto: Mare

U slast!

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Zapečene palačinke slane

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.