Zapečene slane palačinke: Imamo recept koji će vas okusom vratiti u djetinjstvo, a višak možete pojesti drugi dan ili ponijeti na posao

Zapečene slane palačinke

Slane zapečene palačinke sa sirom su jelo mojeg djetinjstva, a moja mama je bila jedna od rijetkih u našem kraju koja je to pripremala. Znam to jer bi svi s čuđenjem gledali ako bih spomenula da jedem palačinke s mesom. Sam pojam slanih palačinki je tada bio poprilično nepoznat u mojem kraju, a od takvih kombinacija (tijesta i mljevenog mesa) su drugi češće pripremali lazanje ili musaku.

Kod nas doma su to bile palačinke s mesom prelivene mješavinom kiselog vrhnja, parmezana i jaja. Osim maneštre, ovo jelo mi najviše evocira uspomene na mamu. Sebi ga pripremam u veganskoj varijanti i ciljano sam išla na to da si približim one poznate okuse i mislim da sam uspjela. Punjenje ima onaj “umami” mesni okus, a preljev je upravo zahvaljujući aquafabi dobio onaj “vrhnjasto-jajasti” okus.

Sastojci su dostatni za 10 palačinki (promjer kad su zamotane iznosi 5 – 6 cm), ali kako će one biti bogato nadjevene, pojesti dvije je pothvat.

Uz zapečene slane palačinke jako pašu kiseli krastavci, a ja sam ovaj put odlučila kombinirati rajčice i tušt.

Zapečene palačinke slane
FOTO: Mare

Sastojci za nadjev:

  • 130 g sojinih ljuspica
  • 1 luk
  • 1 češnjak
  • 1 mrkva
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • 200 ml bijelog vina
  • 400 ml povrtnog temeljca
  • 100 g bulgura
  • 500 ml umaka od rajčice ili nekoliko svježih rajčica
  • 1 jušna žlica koncentrata od rajčice
  • 1 jušna žlica senfa
  • 1 jušna žlica soja umaka
  • 1 jušna žlica slatke paprike
  • 1 jušna žlica kukuruznog škroba
  • sol, papar i začini po želji.

Sastojci za preljev:

Palačinke zapečene slane
FOTO: Mare

Priprema

  1. Dinstajte luk, češnjak i naribanu mrkvu na maslinovom ulju, a ako koristite svježe rajčice, nasjeckajte ih na kockice te dinstajte i njih. Ako koristite umak od rajčice, dodat ćete ga kasnije.
  2. Kada je povrće već poprimilo boju karamela, dodajte namočene sojine ljuspice i koncentrat rajčice, senf te promiješajte i podlijte vinom.
  3. Nakon što vino ispari, dodajte škrob i slatku papriku te dobro promiješajte i ulijte umak od rajčice. Sve podlijte povrtnim temeljcem i ostavite da se lagano kuha 20-ak minuta. Po potrebi dodajte vode ili temeljca.
  4. Začinite i dodajte bulgur. Promiješajte 10-ak minuta i ugasite. Bulgur će se skuhati do kraja tijekom pečenja u pećnici.
  5. Svaku palačinku obilato napunite, zarolajte i položite u lim za pečenje.
  6. Preljev napravite tako da aquafabu pomiješate s jabučnim octom i pjenjačom lagano izmutite da se zapjeni, ne mora biti čvrst snijeg. Preostale sastojke, osim limunovog soka i jabučnog octa, izblendajte u blenderu u kremasti umak. Zatim dodajte pjenu od aquafabe, sok limuna i dodatno začinite. Dobro promiješajte (ručno) i ostavite 15-ak minuta u hladnjaku.
  7. Prelijte napunjene palačinke, po želji i ako vam je ostalo nadjeva, i njega rasporedite po površini te pecite na 220 °C dok se površina lijepo ne zapeče. Vaše zapečene slane palačinke su spremne za konzumaciju!
Palačinke slane zapečene
FOTO: Mare

Kako napraviti veganske palačinke doznajte u članku “Najjednostavniji recept za palačinke – bez mlijeka i jaja“.

U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu