Veganski kolači – zdravi “cheesecake” s jabukama, čokoladna torta s malinama i kruh od banane

cokoladni-kolac-s-malinama

Neovisno o tome jeste li vegan, vegetarijanac ili gurman u potrazi za zdravim načinom života bez odricanja, zaslužujete desert. U ovom članku donosimo vam tri recepta za veganske kolače. Među njima možda pronađete svoj novi omiljeni (zdravi) desert.

Sirovi “Cheesecake” s jabukama

cheesecake-s-jabukom

Baza:

  • 100 g oraha
  • 30 g badema
  • 10 datulja
  • 1 žlica kokosovog sirupa
  • 2 žličice soka od jabuke

Nadjev:

  • 100 g indijskih oraščića prethodno natopljenih u vodi i osušenih
  • 4 žlice kokosovog sirupa
  • 1 žličica paste od vanilije
  • 1 žličica soka od limuna
  • 4 žlice rastopljenog kokosovog maslaca
  • 2 žlice kokosovog mlijeka

Preljev:

  • 2 očišćene, oguljene i na kockice nasjeckane jabuke
  • 20 datulja
  • 3 žlice javorovog sirupa
  • 1 žličica paste od vanilije
  • malo tople vode po potrebi

Najprije pripremite tijesto, odnosno bazu za kolač. U blenderu sameljite orahe i bademe dok ne postanu prah. Dodajte datulje, kokosov sirup i sok od jabuke te miješajte dok ne dobijete gustu ljepljivu pastu. Nju odmah istresite u kalup za kolač koji prije toga lagano premažite kokosovim uljem.

Rasporedite i pritisnite smjesu prema dolje pa jestavite u hladnjak kako bi očvrsnula. Nakon toga u blenderu pomiješajte indijske oraščiće, kokosov sirup, pastu od vanilije i limunov sok. Zatim dodajte kokosovo mlijeko i maslac. Smjesu odmah isipajte na tijesto u kalupu i vratite kalup u hladnjak.

Neka u njemu odstoji barem 12 sati prije otvaranja kalupa. Za preljev pomiješajte u blenderu 3/4 nasjeckanih jabuka, datulje, javorov sirup i pastu od vanilije. Ne čekajte da smjesa postane glatka, već ju meljite onoliko koliko je dovoljno da bude kompaktna.

Možete dodati malo tople vode u smjesu da bi se lakše karamelizirala. Smjesu ulijte u zdjelu i dodajte u nju preostale kockice jabuka. Zatim je prelijte preko nadjeva u kalupu. To možete učiniti i prije i nakon otvaranja kalupa.

Čokoladna torta s malinama

cokoladni-kolac-s-malinama

Sastojci:

  • veganski margarin za podmazivanje
  • 300 glatkog brašna
  • 50 g kakaa u prahu
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 300 g granuliranog šećera
  • 375 mL sojinog mlijeka
  • 125 mL repičinog ulja
  • 7 žlica džema od malina bez sjemenki
  • 1 žlica ekstrakta vanilije

Glazura:

  • 40 mL sojinog mlijeka
  • 85 g veganske usitnjene tamne čokolade
  • 60 g šećera za glazuru
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • svježe maline za ukrašavanje

Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za torte podmažite margarinom te prekrijte papirom za pečenje. Pomiješajte brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i sodu bikarbonu sa soli i šećerom u velikoj zdjeli.

Zatim u srednje velik lonac ulijte sojino mlijeko i dodajte ulje,džem od malina i ekstrakt vanilije. Stavite da se kuha na srednje jakoj vatri i umiješajte “suhe” sastojke. Smjesu prenesite na pripremljeni kalup i pecite u zagrijanoj pećnici 45 minuta. Ostavite tortu da se potpuno ohladi prije no što je izvadite iz kalupa.

Glazuru pripremite tako da sojino mlijeko u malom loncu za pirjanje kuhate dok ne zavrije. Nakon toga umiješajte čokoladu. Kada se ona otopi, uklonite lonac s vatre i umutite šećer za glazuru i javorov sirup. Pričekajte da se ohladi prije nego je prelijete preko torte. Na kraju je ukrasite svježim malinama.

Kruh od banane

kruh-od-banane

Sastojci:

  • 9 vrlo zrelih banana
  • 3/4 šalice javorovog sirupa
  • 1/3 šalice istopljenog kokosovog ulja
  • 1 šalica nezašećerenog bademovog mlijeka
  • 1/4 šalice Chia sjemenki
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica prosenog brašna (možete ga kupiti ili napraviti sami tako da sameljete 1 šalicu prosa u prah)
  • 1 šalica rižinog brašna (njega također možete kupiti ili napraviti sami kao i proseno brašno)
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1/2 žličice morske soli
  • 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 2 šalice nezaslađenih kokosovih pahuljica

Zagrijte pećnicu na 140 do 160ºC. U velikoj zdjeli izgnječite 7 banana u glatku smjesu te u nju umiješajte javorov sirup, kokosovo ulje, bademovo mlijeko, chia sjemenke, jabučni ocat i ekstrakt vanilije. Smjesu ostavite sa strane.

Zatim u drugoj zdjeli pomiješajte proseno i rižino brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, morsku sol i mljeveni muškatni oraščić. Ove “suhe” sastojke pomiješajte sa sadržajem prve zdjele. Na kraju dodajte kokosove pahuljice.

Rasporedite tijesto ravnomjerno po kalupu i zagladite rubove. Gore poslažite narezane kolutiće preostalih banana. Pecite 45 do 55 minuta, dok žlica koju ubodete u sredinu ne bude čista nakon ubadanja. Neka se kruh malo ohladi prije nego ga izvadite iz kalupa. Ako odmah ne plane, kruh pokrijte i čuvajte u hladnjaku.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: zdravi kolaci, veganski kolaci, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu