Varivo od vrganja
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja

Umjesto klasičnog recepta za varivo od vrganja, nudim vam jedno jelo koje možemo definirati kao svojevrsnu dekonstrukciju variva gdje sastojke poput bundeve, ječma, krumpira i kelja, koje sam htjela kombinirati u varivo pripremam grupirano u dvije skupine, točnije tri ako računamo pesto. Na taj način dobijem sličan okus, ali jako drukčiju teksture i samim time jedno sasvim novo jelo.

Vrganje sam pripremila s bundevom u gusti kremasti umak, a krumpir kuhala u kori te zatim napunila smjesom pesta od kelja, kuhanog ječma i ostataka krumpira. Sve to kratko zapekla i poslužila uz kremasti umak od vrganja. Zvuči fino, zar ne? 🙂
Sastojci:
- 500 g vrganja,
- 120 g hokaido bundeve,
- 1 luk,
- 150 ml pive ili po želji vina,
- 4 režnja češnjaka,
- 1 mrkva,
- 3 žlice griza od pira,
- 2 žlice bučinog ulja,
- 1 žlica maslinovog ulja,
- 2 l povrtnog temeljca,
- 1 do 2 listića lovora,

Za punjeni krumpir:
- 4 srednje velika krumpira,
- 1 šaka kuhanog ječma,
Za pesto:
- 50 g listova toskanskog kelja (crni kelj),
- 15 g pomiješanih pinjola i oraha,
- 2 žlice maslinovog ulja,
- 2 režnja češnjaka,
- 100 ml tekućine u kojoj se kelj kuhao,
- prstohvat soli i papra.

Priprema:
- Na maslinovom i bučinom ulju dinstajte sitno isjeckani luk, mrkvu i češnjak. Malo začinite solju da se prije poprži i dodajte lovor. Po potrebi podlijte s malo temeljca.
- Za to vrijeme skuhajte u zasebnim posudama kelj kojem ste odstranili središnji, deblji dio – „žilu“, ječam i krumpire koji ste prethodno dobro oprali i ostavili cijele u kori.
- Vrganje i tikvu izrežite na željenu veličinu te ubacite na dinstano povrće. Kad se lijepo zapeku sa svih strana, podlijte ih pivom ili vinom. Dobro promiješajte i ostavite na laganoj vatri dok alkohol ne ispari.
- Zatim posipajte po svemu griz od pira, dobro promiješajte, popržite i podlijte temeljcem. Ostavite da lagano krčka dok ne dobijete željenu gustoću variva. Po potrebi dodatno začinite solju i paprom.
- Kuhani kelj ocijedite te pomiješate s pinjolima i orasima koje prethodno kratko tostirate u tavi, sitno sjeckanim češnjakom i maslinovim uljem. Usitnite u mužaru ili blenderu, a po potrebi dodajte i par žlica tekućine u kojoj se kelj kuhao.
- Kuhani ječam ocijedite, a krumpire izdubite ravnomjerno.
- U posudi promiješajte pesto, izdubljeni dio krumpira i ječam te tom smjesom punite krumpir.
- Tako napunjeni krumpir zapečete u pećnici, na 200°C, 15-ak minuta.
- Servirajte uz varivo od vrganja, a želite li, uz to jako dobro paše kuhani kukuruz na klasju i salata od mahuna.
Dobar tek!
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.
Članak uređen:
Vaši komentari
Komentare nagrađujemo.
Varivo od vrganja
Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.
Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.
Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.
Što je poželjno:
Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.