Tražite recept za varivo od vrganja? Morate probati Marin u kojem vrganji ljube bundevu, krumpir i ječam

Varivo od vrganja

Umjesto klasičnog recepta za varivo od vrganja nudim vam jedno jelo koje možemo definirati kao svojevrsnu dekonstrukciju variva, čije sam sastojke poput bundeve, ječma, krumpira i kelja, koje sam htjela kombinirati u varivu, pripremila grupirano u dvije skupine, točnije tri ako računamo pesto. Na taj način dobila sam sličan okus, ali drugačije teksture i samim time jedno sasvim novo jelo.

Varivo od vrganja i bundeve
FOTO: Mare

Od vrganja i bundeve pripremila sam gusti kremasti umak, a krumpir kuhala u kori te napunila smjesom pesta od kelja, kuhanog ječma i ostataka krumpira. Sve sam to kratko zapekla i poslužila uz kremasti umak od vrganja.

Zvuči fino, zar ne? 🙂

Sastojci za umak od vrganja i bundeve:

Punjeni krumpir s pestom od kelja
FOTO: Mare

Sastojci za punjeni krumpir:

  • 4 srednje velika krumpira
  • 1 šaka kuhanog ječma.

Sastojci za pesto:

Varivo od vrganja s krumpirom i pestom
FOTO: Mare

Priprema

  1. Na maslinovom i bučinom ulju dinstajte sitno isjeckani luk, mrkvu i češnjak. Malo začinite solju da se prije poprži i dodajte lovor. Po potrebi podlijte s malo temeljca.
  2. Za to vrijeme skuhajte u zasebnim loncima kelj kojem ste odstranili središnji, deblji dio – “žilu”, te ječam i krumpire koje ste prethodno dobro oprali i ostavili cijele u kori.
  3. Vrganje i tikvu izrežite na željenu veličinu te ubacite na dinstano povrće. Kad se lijepo zapeku sa svih strana, podlijte ih pivom ili vinom. Dobro promiješajte i ostavite na laganoj vatri dok alkohol ne ispari.
  4. Zatim posipajte po svemu griz od pira, dobro promiješajte, popržite i podlijte temeljcem.
  5. Ostavite da lagano krčka dok ne dobijete željenu gustoću variva. Po potrebi dodatno začinite solju i paprom.
  6. Kuhani kelj ocijedite te pomiješate s pinjolima i orasima koje prethodno kratko tostirajte u tavi, sitno sjeckanim češnjakom i maslinovim uljem. Usitnite u mužaru ili blenderu, a po potrebi dodajte i par jušnih žlica tekućine u kojoj se kelj kuhao.
  7. Kuhani ječam ocijedite, a krumpire ravnomjerno izdubite.
  8. U posudi pomiješajte pesto, izdubljeni dio krumpira i ječam te tom smjesom punite krumpir.
  9. Tako napunjeni krumpir zapecite u pećnici, na 200 °C, 15-ak minuta.
  10. Servirajte uz varivo od vrganja, tj. umak, a želite li, uz to jako dobro pašu kuhani kukuruz na klasu i salata od mahuna.

Dobar tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu