Varivo od vrganja

Varivo od vrganja

Umjesto klasičnog recepta za varivo od vrganja, nudim vam jedno jelo koje možemo definirati kao svojevrsnu dekonstrukciju variva gdje sastojke poput bundeve, ječma, krumpira i kelja, koje sam htjela kombinirati u varivo pripremam grupirano u dvije skupine, točnije tri ako računamo pesto. Na taj način dobijem sličan okus, ali jako drukčiju teksture i samim time jedno sasvim novo jelo.

Varivo od vrganja i bundeve
Foto: Mare

Vrganje sam pripremila s bundevom u gusti kremasti umak, a krumpir kuhala u kori te zatim napunila smjesom pesta od kelja, kuhanog ječma i ostataka krumpira. Sve to kratko zapekla i poslužila uz kremasti umak od vrganja. Zvuči fino, zar ne? 🙂

Sastojci:

  • 500 g vrganja,
  • 120 g hokaido bundeve,
  • 1 luk,
  • 150 ml pive ili po želji vina,
  • 4 režnja češnjaka,
  • 1 mrkva,
  • 3 žlice griza od pira,
  • 2 žlice bučinog ulja,
  • 1 žlica maslinovog ulja,
  • 2 l povrtnog temeljca,
  • 1 do 2 listića lovora,
Punjeni krumpir s pestom od kelja
Foto: Mare

Za punjeni krumpir:

  • 4 srednje velika krumpira,
  • 1 šaka kuhanog ječma,

Za pesto:

  • 50 g listova toskanskog kelja (crni kelj),
  • 15 g  pomiješanih pinjola i oraha,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • 2 režnja češnjaka,
  • 100 ml tekućine u kojoj se kelj kuhao,
  • prstohvat soli i papra.
Varivo od vrganja s krumpirom i pestom
Foto: Mare

Priprema:

  1. Na maslinovom i bučinom ulju dinstajte sitno isjeckani luk, mrkvu i češnjak. Malo začinite solju da se prije poprži i dodajte lovor. Po potrebi podlijte s malo temeljca.
  2. Za to vrijeme skuhajte u zasebnim posudama kelj kojem ste odstranili središnji, deblji dio – „žilu“, ječam i krumpire koji ste prethodno dobro oprali i ostavili cijele u kori.
  3. Vrganje i tikvu izrežite na željenu veličinu te ubacite na dinstano povrće. Kad se lijepo zapeku sa svih strana, podlijte ih pivom ili vinom. Dobro promiješajte i ostavite na laganoj vatri dok alkohol ne ispari.
  4. Zatim posipajte po svemu griz od pira, dobro promiješajte, popržite i podlijte temeljcem. Ostavite da lagano krčka dok ne dobijete željenu gustoću variva. Po potrebi dodatno začinite solju i paprom.
  5. Kuhani kelj ocijedite te pomiješate s pinjolima i orasima koje prethodno kratko tostirate u tavi, sitno sjeckanim češnjakom i maslinovim uljem. Usitnite u mužaru ili blenderu, a po potrebi dodajte i par žlica tekućine u kojoj se kelj kuhao.
  6. Kuhani ječam ocijedite, a krumpire izdubite ravnomjerno.
  7. U posudi promiješajte pesto, izdubljeni dio krumpira i ječam te tom smjesom punite krumpir.
  8. Tako napunjeni krumpir zapečete u pećnici, na 200°C, 15-ak minuta.
  9. Servirajte uz varivo od vrganja, a želite li, uz to jako dobro paše kuhani kukuruz na klasju i salata od mahuna.

Dobar tek!

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Varivo od vrganja

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.