Varivo od tikve (buče)- veganski recept

Varivo od tikve

Iako nije nikakva drama koristite li za varivo od tikve samo jedan tip buče/tikve, ja bi vas ohrabrila da kombinirate dvije ili čak tri vrste. Jelo će dobiti intenzivniji i kompleksniji okus zato što različite vrste pod jednakim termičkim djelovanjem ipak ne reagiraju skroz isto.

Tako će neka dati više kremastiji okus varivu, druga će ostati kompaktnija pa će i tekstura biti zanimljivija, neke su više ili manje slađe, brašnaste i slično. Također, imate li volje i vremena, svakako dio tikve narežite na tanke listiće poput čipsa pa dok se varivo krčka, ispecite ih u tavi ili u pećnici na malo bučinog ulja i posolite krupnom solju. Tako hrskava tikva, odlično će prijati uz kremasto i toplo varivo.

Varivo od tikve
Foto: Mare

Još jedna opcija koju vam nudim kao ukusnu ideju je da varivu tijekom kuhanja dodate šaku tjestenine krpica.

Sastojci:

  • 800 g – dvije ili više tipova tikvi ( hokaido, butternut, kabocha)
  • 150 g mrkve (2 do 3 mrkve)
  • 100 g luka (1 glavica luka)
  • 1 glavica češnjaka
  • 100 g maslinovog ulja
  • 100 g pirea od rajčice
  • 30 g sušenih rajčica u ulju
  • 1500 g povrtnog temeljca ili vode
  • ½ žlice soli
  • ½ žličice papra
  • 1 do 2 žlice bučinog ulja
  • pikantne papričice po želji
  • extra začini po želji ako ste umjesto povrtnog temeljca za podlijevanje koristili vodu

Po želji varivu dodajte jednu šaku tjestenine krpica.

Varivo od tikve
Foto: Mare

Priprema

  1. Tikve očistite i narežite na male kockice. Dio tikve, po želji, možete ostaviti i narezati na tanke ploške kao čips u obliku polumjeseca.
  2. Na maslinovom ulju dinstajte sitno sjeckane ili naribane mrkve, luk i češnjak. Odmah ih na početku posolite.
  3. Kad je luk dobio prozirnu staklenu teksturu, dodajte kockice tikve i sitno sjeckanu sušenu rajčicu. Dobro promiješajte i ostavite da se lagano zapeče.
  4. Podlijte pireom od rajčice i dolijevajte povrtni temeljac. Malo po malo u dva do tri navrata.
  5. Ostavite da se krčka na srednje jakoj vatri sve dok kockice tikve ne omekšaju.
  6. Dio možete izvaditi i po želji izblendati u pire pa vratiti nazad u varivo, ali i ne morate.
  7. Samu gustoću variva regulirate dodavanjem ili oduzimanjem tekućine koju dolijevate. Količina navedena u sastojcima je okvirna jer neće svaki tip tikve jednako trebati tekućine, a u konačnici i samo varivo prilagodite vašim željama glede same gustoće.
  8. Ako ste odlučili varivu dodati tjesteninu, učinite to tako da uračunate vrijeme potrebno da se tjestenina skuha.
  9. Ako ste se odlučili poslušati savjet iz uvoda i dio tikve ispeći kao čips, pri serviranju variva po vrhu aranžirajte čips ili kockice prepečenog kruha na bučinom ulju, grisine, pržene bučine sjemenke ili sam par kapi bučinog ulja.

U slast!

Poželite li nešto slatko od tikve, bacite oko ili dva na ove recepte za kolač od bundeve i naranče i savijaču od bundeve .

Više mojih recepata možete pronaći ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Varivo od tikve (buče)- veganski recept

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.