Varivo od slanutka i leće: Bogato proteinima, vitaminima i mineralima! Imamo recept za jelo na žlicu koje možete jesti čitavu godinu

Varivo od slanutka i leće

Slanutak, hranjiva mahunarka delikatnog orašastog okusa i koncentrirani izvor proteina, svoje porijeklo vuče sa Srednjeg istoka, regije u kojoj ta namirnica i nakon tisuće godina ima povlašteni status i zastupljenost u jelima. Sadrži bogatstvo vitamina i minerala, a benefiti njegove konzumacije su mnogi.

Jeste li znali da je njegovo latinsko ime “Cicer arietinum” što znači “mali ovan”?

Kažu da je to ime dobio zbog oblika zrna koje podsjeća na ovnovu glavu, ali možda nije pretenciozno reći da mu zbog željeza, fosfata, kalcija, magnezija, mangana, cinka i vitamina K koje sadrži možemo pripisati i tvrdoglavu snagu. Dostupan je čitave godine u obliku suhog, konzerviranog ili mljevenog u brašnu, a preporuka ga je koristiti često u prehrani. 

U ovom receptu odlučila sam ga kombinirati s crvenom lećom, koja je također bogati izvor proteina, vitamina i minerala. Tako u njoj nalazimo željezo, tiamin, folate, pantotensku kiselinu, a gotovo je bez masti i šećera. 

Za pripremu ovog variva možete koristiti i konzervirani slanutak i tako skratiti kuhanje variva na manje od pola sata, ili možete namakati suhi slanutak.

Što se dulje namače, to mu je kraće vrijeme kuhanja. Primjerice, ako biste ga namakali 14 sati, vrijeme kuhanja bi mu otprilike iznosilo sat vremena.

U svojem receptu koristila sam konzervirani slanutak pa su i koraci, kao i vrijeme pripreme, prilagođeni tome.

Priprema variva od slanutka i leće
FOTO: Mare

Sastojci za 4 – 6 tanjura variva:

Sastojci za serviranje:

  • peršin
  • kiselica
  • zelena rajčica (izrezana na tanke ploškice).

Priprema

  1. Na maslinovom ulju 10-ak minuta dinstajte sitno isjeckani luk i cijele režnjeve češnjaka. Po potrebi dodajte malo temeljca da ne zagori.
  2. Češnjak izvadite te zajedno sa zobenim vrhnjem i koncentratom rajčice usitnite štapnim mikserom ili u blenderu. Ostavite sa strane.
  3. Na dinstani luk dodajte krumpir izrezan na male kockice (do dva centimetra), mrkvu izrezanu na kolutiće i crvenu leću te sve podlijte temeljcem. Ostavite da se lagano krčka 10-ak minuta.
  4. Dodajte pasiranu rajčicu, mješavinu zobenog vrhnja i češnjaka te ocijeđeni slanutak. Promiješajte, dodajte sol i harissa začin te ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri još 5 – 10 minuta.
  5. Kada je leća kuhana i zadovoljni ste gustoćom, maknite varivo s vatre i ostavite da pokriveno odstoji pet minuta.
  6. Servirajte toplo sa svježim peršinom i tanko narezanim rajčicama.
Mačak i varivo od slanutka
FOTO: Mare

Dobar vam tek (!), a ako ste ljubitelji mačaka ili i sami dijelite svoj životni prostor s ovim predivnim bićima, na poveznici se nalazi zanimljiv članak o neobičnom ponašanju mačaka i kako ga tumačiti. Moj mačak Mate već godinama s velikim zanimanjem prati sve što kuham, sve mora bar probati ili mi ne da mira, pa se nekad baš zamislim hoću li ga jednog dana zateći kako i sam sprema nešto u kuhinji. ☺

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.42 / 5   19

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu