Varivo od poriluka i ječma

Varivo od poriluka i ječma

Poriluk i ječam se vole, a u kad su zajedno u varivu onda miluju nepce. Ne znam bi li trebala išta na to dodati, osim recepta, no za one koji vole malo više znati, podjelit ću i jedan mali trik koji jako često koristim u varivima. Dio povrća pretvorim u pastu, izblendam ili samim dinstanjem karameliziram. Na taj način dobijem ekstra kremoznost, a kako dio povrća dodam kasnije, imam i što zagristi. 🙂

Ovako sam to iskombinirala u receptu za ovo varivo:

Sastojci za varivo od poriluka i ječma
Foto: Mare

Sastojci

  • 2 poriluka,
  • 100 g ječma,
  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • 1 rajčica ili 1 žlica koncentrata rajčice,
  • 1 mrkva,
  • ½ glavice češnjaka,
  • 1.5 l povrtnog temeljca,
  • 100 ml bijelog vina,
  • ½ žlice miso paste ili 2 žlice soja umaka,
  • 1 žlica kukuruznog škroba,
  • sol,
  • papar.

Po želji

  • stručak svježeg kopra,
  • šaka bučinih sjemenki,
  • 1 žlica bučinog ulja,
  • sol, papar.
Varivo od poriluka i ječma
Foto: Mare

Priprema

  1. Ječam potopite toplom vodom i ostavite oko 2 sata da nabubri. Poriluk očistite i narežite. Polovicu svega koristit ćete odmah, a ostatak kasnije.
  2. Na maslinovom ulju dobro prodinstajte poriluk, češnjak, naribanu mrkvicu i nasjeckanu rajčicu (ili koncentrat rajčice) koje ste odmah posolili, a tijekom dinstanja podlili s vinom.
  3. Kad se povrće skoro pa karameliziralo (dobilo smeđe/zlatnu boju) umiješajte miso pasu ili sojin umak te kukuruzni škrob. Podlijte s malo temeljca te dodajte nabubreni ječam i ostatak poriluka.
  4. Ulijte preostali temeljca i ostavite da se krčka na laganoj vatri dvadesetak minuta.
  5. Pri serviranju po želji dodajte svježi kopar i bučine sjemenke koje kratko prepržite na bučinom ulju, uz prstohvat soli. Kad počnu pucketati i nabubre, gotove su.

Dobar tek!

Članak uređen:

Ocjenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Varivo od poriluka i ječma

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.