Kuglof za Uskrs: Recept koji uspijeva svaki put! I unutra možete dodati što vam srce želi

Kuglof

Neću previše odugovlačiti uvodom – priču o kuglofu i razlici između biskvita i dizanog tijesta nalik slatkom kruhu već sam ispričala u receptu za božićni kuglof. Tada je u kalupu bio biskvit. Sada sam napravila dizano tijesto karakteristično baš za Uskrs jer ima sve odlike slatkog kruha.

Umjesto jaja poslužila sam se narančastim batatom, no ovaj put batat uopće ne morate prethodno kuhati ili peći, što cijeli proces čini još jednostavnijim. Također, dodala sam šaku svakojakog suhog voća i sjeckane orahe, ali kao što sam navela i u samom receptu, tu imate veliku slobodu u prilagođavanju sastojaka po vašem ukusu.

Neka vas ne prestraši duljina recepta, točnije koraka u pripremi. Razlog tome nije komplicirana priprema, već moja potreba da vam detaljno pojasnim svaki korak jer dizana tijesta nekima znaju zadavati muke.

Kao i inače, stavljam vam se na raspolaganje na sve moje navedene kontakte, ako zatrebate savjet ili neko dodatno pojašnjenje. A sada – recept!

Uskršnji kuglof
FOTO: Mare

Sastojci:

  • 150 g narančastog batata
  • 500 g pšeničnog glatkog brašna + 50 – 60 g naknadno
  • 100 ml aquafabe
  • 200 ml zobenog mlijeka (može i sojino)
  • 100 g biljnog maslaca ili margarina
  • 60 g šećera
  • 20 g svježeg kvasca
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 limun (korica i sok)
  • pola čajne žličice soli
  • 1 jušna žlica arome vanilije.

Sljedeće sastojke možete kombinirati sukladno svojim željama, izostaviti ili zamijeniti nekim sličnima:

Promjer kalupa koji je korišten za ovu količinu sastojaka iznosi 25 cm x 12 cm.

Tekstura kuglofa
FOTO: Mare

Priprema

  1. Kvasac razmrvite u 100 ml mlakog zobenog mlijeka u koje ste dodali jušnu žlicu šećera.
  2. Batat ogulite i narežite na manje kockice ili naribajte, a zatim prebacite u blender i dodajte tekućinu od slanutka (aquafabu), preostalih 100 ml zobenog mlijeka, biljni maslac/margarin na listiće i šećer. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. Za to vrijeme, ako ste u mogućnosti, prosijajte brašno i dodajte mu sol. To radimo ne samo da bi brašno očistili od eventualne nečistoće, već i kako bismo “dodali” više zraka u samo tijesto.
  4. Ako ste se odlučili koristiti suho voće i orahe, bilo bi dobro da ih potopite u aromi vanilije i rumu.
  5. Smokve narežite na manje komadiće i potopite u vrućoj vodi s nekoliko listova lovora, a orahe grubo usitnite i pokapajte sokom limuna, čiju koricu prethodno naribajte jer će vam trebati za tijesto.
  6. Kad se kvasac aktivirao ili narastao, počnite s dodavanjem sastojaka u brašno tako da prvo ulijete kvasac pa kremastu izblendanu tekućinu, koricu limuna i aromu vanilije (ako ste njome aromatizirali suho voće, dodat ćete je u sljedećem koraku). Zamiješajte koristeći kuhaču ili neku adekvatnu špatulu.
  7. Tijesto će biti ljepljivo u toj prvoj fazi. Kad ste sve promiješali, dodajte suho voće i orahe sa svim tekućinama osim vode s lovorom u kojem su se namakale smokve. Njih ocijedite, pa dodajte u smjesu.
  8. Dobro sve promiješajte, pobrašnite lagano površinu brašnom i prebacite tijesto na nju. Pomognite si lopaticom za tijesto i mijesite kratko, maksimalno pet minuta i formirajte kuglu. Tijesto će i dalje biti ljepljivo i kvrgavo, zato vam je lopatica za tijesto u ovoj fazi najbolja prijateljica. 
  9. Maslinovo ulje navedeno u sastojcima ulijte u zdjelu u kojoj će se tijesto dizati prvi put. Prebacite u nju tijesto i dobro ga nauljite sa svih strana, kao i samu zdjelu. Dobro prekrijte i ostavite na toplom mjestu da se diže sve dok se tijesto ne podupla volumenom. Vrijeme može varirati ovisno o sobnoj temperaturi i vlazi jer je kvasac “živi” sastojak, a u mojem slučaju bilo je potrebno oko 60-ak minuta.
  10. Kalup za kuglof namažite biljnim maslacem ili margarinom i pobrašnite.
  11. Kad se tijesto diglo, prebacite ga na plohu koju ste lagano pobrašnili i zatvorenom šakom ga spljoštite, pobrašnite lagano i presavijte na način da najudaljeniji dio od sebe preklopite prema sebi. Vizualizirajte si da želite u tijesto utisnuti zrak bez da previše tijesto rastežete i dirate rukama. Dakle presavijate ga i razvlačite lagano. Činite to barem 10 minuta.
  12. Kad primijetite da se više ne lijepi za ruke, znači da se gluten počeo razvijati. Formirajte loptu, podignite je i malo jače lupite njome o plohu. Kao da bacate grudu snijega u nekoga. Napravite to par puta i zatim formirajte duguljasti valjkasti oblik tijesta, kao da želite formirati vijenac. Tako duguljasto tijesto prebacite u kalup i ravnomjerno rasporedite.
  13. Tijesto u kalupu pokrijte i ostavite posljednji put da se diže dok se ne udvostruči volumen. Vjerojatno će vam trebati nešto manje vremena nego prvi put, u mojem slučaju radilo se o 35 – 40 minuta.
  14. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 – 190 °C oko 40 minuta. Po potrebi zadnjih 15-ak minuta smanjite temperaturu i/ili prekrijte površinu kuglofa aluminijskom folijom kada vidite da je poprimilo već jaku pečenu boju. Provjerite je li pečen ubadanjem drvenog štapića, posebice uz unutrašnji rub kalupa.
  15. Kad je kuglof pečen, prvih 10-ak minuta ostavite ga u kalupu. Zatim preokrenite na rešetku za hlađenje i maknite kalup.

U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: www dizano tijesto za kuglof, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu