Umak od tikvica – brz, lagan i kremast

Umak od tikvica za tjesteninu njoke ili rižu

Kad krene proljeće tikvica ima na sve strane. Vjerojatno ih i sami pripremate barem na jedan ili dva načina. Ovaj recept si sačuvajte za one dane kada vam treba nešto brzo, lagano i kremasto uz njoke, tjesteninu ili rižu. Umak od tikvica može u suštini biti i malo gušća krem juha od tikvica, toliko je jednostavno.

Ja preferiram dinstati tikvice, tako ih radim i kad juhu pripremam, ali nećete pogriješiti ni ako ih kuhate. Imate li kakav pripremljeni pesto, žličica, dvije su super dodatak, a želite li malo zanimljiviju teksturu dio tikvica si ostavite isjeckano na listiće. U nastavku vam donosim jedan od svojih recepata za umak u kojem sam kombinirala tikvice, pinjole i rukolu s nezaobilaznim maslinovim uljem.

Umak od tikvica s pljukancima
Foto: Mare

Sastojci:

  • 2 srednje velike tikvice
  • 1 šaka salate rukole
  • 1 žlica pinjola ili indijskih oraščića
  • 2 do 3 žlice maslinovog ulja
  • ½ glavice češnjaka (ili po želji)
  • 1 l povrtnog temeljca
  • sol, papar

Priprema

Umak od tikvica
Foto: Mare
  1. Tikvice nasjeckajte na kockice ili oblik koji želite, ako su tikvice manje ja preferiram na kolutiće pa još na polovicu. 
  2. Na tavi kratko tostirajte pinjole ili orašide po vašem izboru.
  3. Tikvice dinstajte dok ne porumene na ulju zajedno sa češnjakom na listiće. Dio tikvica po želji izvadite, a ostatak podlijevajte temeljcem.
  4. Kada dobro omekšaju maknite s vatre. Dodajte rukolu i dio tostiranih pinjola ili orašida te usitnite štapnim mikserom ili u blenderu da dobijete kremu.
  5. Poslužite uz njoke, tjesteninu, rižu ili po želji, a ako ste dio pinjola i tikvica sačuvali posipajte po vrhu.

U slast!

Više mojih recepata možete pronaći ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Umak od tikvica – brz, lagan i kremast

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.