Tjestenina na salatu – šareno, brzo i hranjivo jelo
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja

Tjestenine na salatu volim jesti u raznim kombinacijama čak i zimi, ali znam da su one većini nagovještaj toplijeg vremena.
Ovaj recept kombinira malo zimskog štiha kroz pečenu bundevu i poriluk, a kombinacija sirovog povrća poput mrkve i korabice, mahune spremljene na pari daju naznake proljeća koje nam je došlo.
Najbolje od svega, ne morate čekati da se tjestenina ohladi da biste prionuli jelu. Jako je ukusno toplo, ali i hladno, zato slobodno spremite više.
U ovu šarenu i ukusnu zdjelu odlučila sam dodati i borovnice. One su odličan saveznik zdravih kostiju i postoji preporuka da šaka borovnica na dan pomaže pri zdravoj probavi, da nam koža izgleda blistavije, usporavaju starenje mozga i čuvaju srce, a sve to jer sadrže flavonoid antocijan i obilje antioksidansa.
Ako niste u mogućnosti nabaviti neko mikrozelenje, predlažem da isto zamijenite s rukolom, matovilcem ili mladim listovima maslačka. Ja sam se odlučila za sjetvenu grbicu, poznatu i kao kreš salata, krečava salata ili grbašica. Tako sitne biljčice, a okus izrazito intenzivan, kombinacija senfa i hrena. Idealna za ovu tjesteninu koju rado kombiniram i s veganskom majonezom.

Za punu zdjelu šarene tjestenine, trebat će vam:
- 500 g tjestenine farfalle,
- 1 mrkva,
- 1 koraba,
- 1 poriluk,
- 1 avokado,
- 300 g bundeve,
- 150 g mahuna,
- 1 šaka borovnica,
- 1 žlica sjemenki crnog sezama,
- mikrozelenje po želji.
Za dresing:
- 1 češnjak,
- 2 žlice maslinovog ulja,
- 1 limeta,
- sol i papar,
- majoneza.
Priprema
- Bundevu i češnjak ispecite u pećnici tako da bundevu izrežete na 2 centimetra debele prstenove, a češnjak ostavite cijeli, ali ga zamotajte u aluminijsku foliju. Pecite otprilike 20 minuta na 200°C.
- Tjesteninu skuhajte prema uputama.
- Korabicu, avokado, poriluk i mrkvu, sirove, naribajte ili narežite po vašem ukusu.
- Mahune kuhajte na pari. Možete koristiti paru od tjestenine dok se kuha.
- Kada su bundeva i češnjak pečeni, narežite bundevu na komade kako vam najviše odgovara i pomiješajte zajedno s tjesteninom i ostalim povrćem, a pečeni češnjak izblendajte zajedno s ostalim sastojcima za dresing.
- Dodajte borovnice, sezam, mikrozelenje i tijekom serviranja ako volite dodajte i vegansku majonezu.
Dobar tek!
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.
Vaši komentari
Komentare nagrađujemo.
Tjestenina na salatu – šareno, brzo i hranjivo jelo
Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.
Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.
Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.
Što je poželjno:
Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.