Summertime sadness torta – osvježavajući ljetni kolač
- 1 komentara
- 1 min čitanja

Ovo mi je prvi pečeni veganski cheesecake s kojim sam baš poprilično zadovoljna. Do zadnjeg trena nisam znala hoće li se krema dobro stisnuti u pečenju i dalje ostati bogata okusom, a ne suha i brašnasta. Isplatilo se čekati da ideje i neka nova otkrića malo sazru u glavi jer je ova torta kombinacija upravo prijašnjih iskustava.
Naime, u samoj kremi sam kombinirala proso kremu, tofu i veganski jogurt s okusom vanilije. Za rezultat sam dobila jako finu “sirastu” teksturu i okus, a sve omotano koricom u kojoj ima i krušaka, i zobenih pahuljica, pa kikiriki maslaca, datulja, smokava… A povrh toga, sve sam obogatila fragola (izabela) grožđem, breskvama i kupinama.
Kao što vam u nastavku piše, ja sam radila malu, ali visoku tortu pa je promjer kalupa manji, a vi ste slobodni to prilagoditi svojim željama ili kalupu kojeg već imate. Vodite računa da će torta onda biti niža, ako je kalup veći, i da će vrijeme pečenja varirati. No uvijek možete prilagoditi količinu sastojaka svom kalupu.

Sastojci dostatni za visoku tortu kalup promjera 18 cm:
Sastojci za koru:
- 200 g zobenih pahuljica,
- 80 g kukuruznih pahuljica,
- 20 g sojinih pahuljica (ili zamijeniti s kukuruznima),
- 1 i ½ zaleđene banane,
- 2 manje kruške,
- 6 datulja,
- 6 suhih smokava,
- 1 žlica muscovado šećera,
- 2 žlice kikiriki maslaca.
Priprema kore:
Koru za tortu pripremite tako da posebno sameljete u blenderu ili procesoru za hranu zobene pahuljice, kukuruzne i sojine, a posebno sve ostale sastojke. Dobit ćete suhu brašnastu smjesu i gustu pastu. Dobro ih sjedinite rukama u posudi dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Rasporedite ju ravnomjerno po stijenkama kalupa i ostavite u frižideru.

Sastojci za kremu:
- 200 g prosa,
- 70 g veganskog maslaca ili margarina,
- 1 i ½ limun (sok i korica),
- 100 g šećera,
- 180 g svježeg tofua (čvrst tofu),
- 250 ml veganskog jogurta s okusom vanilije (ili sojin jogurt uz 2 žlice ekstrakta vanilije),
Priprema kreme:
- Proso skuhajte kao u receptu za kolač s višnjama, dodajte mu veganski maslac/margarin, sok i koricu limuna te šećer. Sve dobro izblendajte u svilenkastu kremu, a kad se krema ohladila, dodajte joj tofu i jogurt te još jednom izblendajte.
- Ulijte u prethodno napravljen kalup sa smjesom za koru. Po želji dodatno posložite bobice grožđa, kupine i kriške breskve na i u kremu.
- Pecite na 160°C otprilike sat vremena. Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi i zatim prebacite u frižider barem 8 do 10 sati.

Napomena
Nakon pečenja krema će i dalje izgledati mekano, ali to je samo dok je torta još topla. Hlađenjem će se savršeno stisnuti.
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.
Vaši komentari
Komentare nagrađujemo.
Summertime sadness torta – osvježavajući ljetni kolač
Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.
Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.
Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.
Što je poželjno:
wow, fenomenalno! Uvijek me iznenadiš, a trebala sam se već naviknuti da radiš super stvari :D.