Summertime sadness torta – osvježavajući ljetni kolač

Summertime sadness torta

Ovo mi je prvi pečeni veganski cheesecake s kojim sam baš poprilično zadovoljna. Do zadnjeg trena nisam znala hoće li se krema dobro stisnuti u pečenju i dalje ostati bogata okusom, a ne suha i brašnasta. Isplatilo se čekati da ideje i neka nova otkrića malo sazru u glavi jer je ova torta kombinacija upravo prijašnjih iskustava.

Naime, u samoj kremi sam kombinirala proso kremu, tofu i veganski jogurt s okusom vanilije. Za rezultat sam dobila jako finu “sirastu” teksturu i okus, a sve omotano koricom u kojoj ima i krušaka, i zobenih pahuljica, pa kikiriki maslaca, datulja, smokava… A povrh toga, sve sam obogatila fragola (izabela) grožđem, breskvama i kupinama.

Kao što vam u nastavku piše, ja sam radila malu, ali visoku tortu pa je promjer kalupa manji, a vi ste slobodni to prilagoditi svojim željama ili kalupu kojeg već imate. Vodite računa da će torta onda biti niža, ako je kalup veći, i da će vrijeme pečenja varirati. No uvijek možete prilagoditi količinu sastojaka svom kalupu.

Torta Ljetna sjeta
Foto: Mare

Sastojci dostatni za visoku tortu kalup promjera 18 cm:

Sastojci za koru:

  • 200 g zobenih pahuljica,
  • 80 g kukuruznih pahuljica,
  • 20 g sojinih pahuljica (ili zamijeniti s kukuruznima),
  • 1 i ½  zaleđene banane,
  • 2 manje kruške,
  • 6 datulja,
  • 6 suhih smokava,
  • 1 žlica muscovado šećera,
  • 2 žlice kikiriki maslaca.

Priprema kore:

Koru za tortu pripremite tako da posebno sameljete u blenderu ili procesoru za hranu zobene pahuljice, kukuruzne i sojine, a posebno sve ostale sastojke. Dobit ćete suhu brašnastu smjesu i gustu pastu. Dobro ih sjedinite rukama u posudi dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Rasporedite ju ravnomjerno po stijenkama kalupa i ostavite u frižideru.

Priprema summertime sadness
Foto: Mare

Sastojci za kremu:

  • 200 g prosa,
  • 70 g veganskog maslaca ili margarina,
  • 1 i ½  limun (sok i korica),
  • 100 g šećera,
  • 180 g svježeg tofua (čvrst tofu),
  • 250 ml veganskog jogurta s okusom vanilije (ili sojin jogurt uz 2 žlice ekstrakta vanilije),

Priprema kreme:

  1. Proso skuhajte kao u receptu za kolač s višnjama, dodajte mu veganski maslac/margarin, sok i koricu limuna te šećer. Sve dobro izblendajte u svilenkastu kremu, a kad se krema ohladila, dodajte joj tofu i jogurt te još jednom izblendajte.
  2. Ulijte u prethodno napravljen kalup sa smjesom za koru. Po želji dodatno posložite bobice grožđa, kupine i kriške breskve na i u kremu.
  3. Pecite na 160°C otprilike sat vremena. Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi i zatim prebacite u frižider barem 8 do 10 sati.
Torta Summertime sadness
Foto: Mare
Napomena

Nakon pečenja krema će i dalje izgledati mekano, ali to je samo dok je torta još topla. Hlađenjem će se savršeno stisnuti.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vegan kolac proso breskve, veganska cheesecake torta srbija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Summertime sadness torta – osvježavajući ljetni kolač

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. wow, fenomenalno! Uvijek me iznenadiš, a trebala sam se već naviknuti da radiš super stvari :D.