Summertime sadness torta: Božanstveno! Imamo recept za osvježavajući ljetni kolač s prefinom kremom i slasnom koricom

Summertime sadness torta

Ovo mi je prvi pečeni veganski cheesecake s kojim sam baš poprilično zadovoljna. Do zadnjeg trena nisam znala hoće li se krema dobro stisnuti u pečenju i dalje ostati bogata okusom, a ne suha i brašnasta. Isplatilo se čekati da ideje i neka nova otkrića malo sazru u glavi jer je ova torta kombinacija upravo prijašnjih iskustava.

Naime, u samoj kremi sam kombinirala proso kremu, tofu i veganski jogurt s okusom vanilije. Za rezultat sam dobila jako finu “sirastu” teksturu i okus, a sve je omotano koricom u kojoj ima i krušaka, i zobenih pahuljica, pa kikiriki maslaca, datulja, smokava

A povrh toga, sve sam obogatila fragola (izabela) grožđem, breskvama i kupinama.

Kao što vam u nastavku piše, radila sam malu, ali visoku tortu pa je promjer kalupa manji, a vi ste slobodni to prilagoditi svojim željama ili kalupu koji već imate. Vodite računa da će torta onda biti niža, ako je kalup veći, i da će vrijeme pečenja varirati. No, uvijek možete prilagoditi količinu sastojaka svojem kalupu.

Torta Ljetna sjeta
FOTO: Mare

Sastojci su dostatni za visoku tortu promjera kalupa 18 cm.

Sastojci za koru:

Priprema kore

  1. Koru za tortu pripremite tako da u blenderu ili procesoru za hranu posebno sameljete zobene pahuljice, kukuruzne i sojine, a posebno sve ostale sastojke. Dobit ćete suhu brašnastu smjesu i gustu pastu.
  2. Dobro ih sjedinite rukama u posudi dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  3. Zatim je ravnomjerno rasporedite po stijenkama kalupa i ostavite u hladnjaku.
Priprema summertime sadness
FOTO: Mare

Sastojci za kremu:

  • 200 g prosa
  • 70 g veganskog maslaca ili margarina
  • 1 i pol limuna (sok i korica)
  • 100 g šećera
  • 180 g svježeg tofua (čvrst tofu)
  • 250 ml veganskog jogurta s okusom vanilije (ili sojin jogurt uz 2 jušne žlice ekstrakta vanilije).

Priprema kreme

  1. Proso skuhajte kao u receptu za kolač s višnjama.
  2. Dodajte mu veganski maslac/margarin, sok i koricu limuna te šećer.
  3. Sve dobro izblendajte u svilenkastu kremu, a kad se krema ohladi, dodajte joj tofu i jogurt te još jednom izblendajte.
  4. Ulijte u prethodno pripremljen kalup sa smjesom za koru. Po želji dodatno posložite bobice grožđa, kupine i kriške breskve na i u kremu.
  5. Pecite na 160 °C otprilike sat vremena.
  6. Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi i zatim prebacite u hladnjak na 8 – 10 sati.
Torta Summertime sadness
FOTO: Mare

Napomena

Nakon pečenja krema će i dalje izgledati mekano, ali to je samo dok je torta još topla. Hlađenjem će se savršeno stisnuti.

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu