Speculaas keksi: Ispecite poznate nizozemske keksiće neodoljivog mirisa ili napravite speculaas namaz koji će vas osvojiti na prvu

Speculaas keksi

Speculaas, spekulatius, speculoos ili biscoff keksi potječu iz Nizozemske, a tradicionalno se peku za Blagdan svetog Nikole ili Božić, ali možete ih raditi tijekom cijele godine jer su preukusni da bismo ih jeli samo u božićno vrijeme.

Tanki su, svijetlo-smeđe boje i uvijek imaju neki otisnuti motiv s prednje strane.

Izgled i način izrade keksa ovisi o zemlji. Nizozemski speculaas keksi podsjećaju na kolač, belgijski su jako začinjeni, a njemački su poput keksa, ali manje začinjeni.

Speculaas, spekulatius, speculoos ili biscoff keksi potječu iz Nizozemske
FOTO: Getty Images

Kako biste napravili kekse, potreban vam je speculaas začin, odnosno speculaas mješavina začina koja sadrži cimet, klinčić, muškatni oraščić i đumbir, ali može sadržavati i papar, kardamom, korijander te sjemenke anisa.

Tradicionalno speculaas keksi sadrže suhe sastojke – pšenično brašno i začine.

Novije verzije sadrže bijelo brašno, smeđi šećer i začine, dok neki recepti sadrže i bademovo brašno, kao i listiće badema s donje strane keksa.
Kalupi za speculaas kekse
FOTO: Getty Images

Kalupi za speculaas kekse

Za izradu keksa možete koristiti:

  • modlice
  • pečate za kekse
  • kalupe za paprenjake kako biste otisnuli motiv na njih.
Speculaas keksi - recept
FOTO: Shutterstock

Speculaas keksi – recept

Savjetujemo da kekse jedete uz kavu ili čaj ili pak uz vruću čokoladu ili kakao. Osim što ih možete jesti u okrilju vlastitog doma, možete ih pripremiti i spakirati kao poklone za vaše prijatelje ili obitelj. Kada ćete peći kekse, svakako se pripremite na pregršt mirisa i ugodnu atmosferu u kuhinji. 

Možete isprobati i speculaas tortu ili speculaas kuglice.

Sastojci:

  • 100 g običnog bijelog brašna
  • 1 čajna žličica cimeta
  • pola čajne žličice mljevenog đumbira
  • pola svježe naribanog muškatnog oraščića
  • pola čajne žličice praška za pecivo
  • pola čajne žličice soli
  • 50 g svijetlog muscovado šećera
  • 1 jušna žlica mlijeka
  • 75 g maslaca
  • 2 jušne žlice kandirane korice naranče
  • listići badema za dekoraciju.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C, a protvan obložite papirom za pečenje.
  2. U zdjeli pomiješajte brašno, cimet, mljeveni đumbir, muškatni oraščić, prašak za pecivo, sol, muscovado šećer, mlijeko, maslac i kandiranu koricu naranče dok se sve ne poveže.
  3. Upotrijebite ruke kako biste formirali tijesto.
  4. Tijesto stavite na lagano pobrašnjenu površinu i izrolajte na 0,5 cm debljine.
  5. Koristeći modlicu, pečat ili kalup, izrežite oblike iz tijesta i stavite ih na papir za pečenje.
  6. Ukrasite gornju stranu keksa listićima badema, ako ih koristite.
  7. Prebacite kekse u pećnicu i pecite 15 – 18 minuta dok lagano ne posmeđe.
  8. Kada su speculaas keksi pečeni, ostavite ih sa strane da se ohlade i onda poslužite.
Speculaas keksi - veganski recept
FOTO: Shutterstock

Speculaas keksi – veganski recept

Speculaas kekse možete napraviti i bez mlijeka i maslaca, a ovaj je recept pogodan za osobe alergične na laktozu, kao i na one koji prakticiraju veganski način života. Po okusu je gotovo isti običnom speculaas keksu.

Sastojci:

Priprema

  1. Kokosovo ulje stavite u hladnjak, dok pripremate ostalo. U zdjeli srednje veličine pomiješajte brašno, začine, sol i prašak za pecivo te stavite sa strane.
  2. Šećer i hladno kokosovo ulje stavite u posebnu zdjelu i miksajte na srednjoj brzini tri minute, a na kraju dodajte vaniliju i pomiješajte.
  3. Miješajući smjesu mikserom na najmanjoj brzini, dodajte pola šalice brašna u smjesu s kokosovim uljem i malo mlijeka te ponovite dok sve ne potrošite, odnosno dok se brašno i mlijeko nisu povezali i dok se ne počne stvarati tijesto.
  4. Tijesto podijelite napola i stavite ga u plastičnu prekrivenu posudu u hladnjak na barem dva sata.
  5. Pećnicu zagrijte na 180 °C i protvan obložite papirom za pečenje.
  6. Na pobrašnjenoj površini izrolajte tijesto na debljinu od 0,5 cm i modlicama izrežite kekse. Pecite 12 – 15 minuta dok ne dobiju lagano smeđu boju.
Speculaas namaz
FOTO: Getty Images

Speculaas namaz

Speculaas namaz možete jesti ujutro uz integralni kruh, kruh od zobenog brašna, integralni tost ili rižine krekere. Ukusan je i zdrav, a u nastavku vam donosimo recept.

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 190 °C.
  2. Stavite indijske oraščiće i badem na papir za pečenje i tostirajte ih u pećnici 10-ak minuta dok ne počnu mirisati.
  3. Nakon tostiranja uklonite bademovu koru tako da ih stavite u ručnik i trljajući skidate istu.
  4. Stavite indijske oraščiće i bademe u multipraktik i blendajte dok ne dobijete glatku smjesu (otprilike pet minuta). Povremeno promiješajte smjesu kako bi otpustila esencijalna ulja.
  5. Dodajte bademovo mlijeko, med, začine i sol. Blendajte dodatnih dvije minute.
  6. Namaz možete čuvati u nepropusnoj posudi u hladnjaku tjedan dana. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.60 / 5   5

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu