Šparoge na salatu – jednostavno i ukusno

Salata od pitomih šparoga

Razlika između pune zdjele povrća i/ili voća i salate je u dva detalja. Tekstura i dressing. Odabrati pravi dressing i dobro uskladiti okuse se samo po sebi podrazumijeva da je bitno. 

No, kako režete ili sjeckate povrće te kako ga obrađujete termički (ili ne obrađujete), za okus znači puno, više nego što biste na prvu pomislili. To nipošto ne znači da postoji samo jedan način, već da kroz kombinaciju različitih možete postići različite efekte, a to ne samo da vizualno zanimljivo izgleda, već se najbolje osjeti na nepcu. Ova salata je super primjer toga. 

Salata od šparoga
FOTO: Mare

Sastojci za salatu (dostatni za 4 osobe):

  • 500 g pitomih šparoga
  • 200 g cvjetače (nakon što se skuha dio odvojiti za dressing)
  • 100 g ljubičastog kupusa
  • 50 g kineskog kupusa
  • 100 g mahuna graška (ili grašak)
  • 1 salatni krastavac
  • 100 g rotkvica
  • 100 g borovnica
  • 1 naranča
  • 3 mlada luka (ili luk srebrenac ili ljutiku)
  • 50 g suncokretovih sjemenki 
  • 1 čajna žličica soja umaka
  • malo maslinovog ulja ili veganskog maslaca za sotiranje šparoga.
Salata od šparoga
FOTO: Mare

Sastojci za dressing:

  • 100 g cvjetače (odvojiti od količine za salatu nakon kuhanja)
  • 150 g sojinog mlijeka
  • tvrdi ostaci šparoga (prekuhati ih da skroz omekane)
  • 2 jušne žlice rižinog ili jabučnog octa
  • 1 čajna žličica soli
  • 1/2 čajne žličice bijelog papra (ili drugi po želji)
  • 2 jušne žlice sezamovog ulja (ili maslinovo)
  • svježi kopar ili druga aromatična trava po želji
  • crni sezam po želji.
Salata od šparoga
FOTO: Mare

Priprema

  1. Šparoge nasjeckajte na otprilike 5 cm dugačke prutiće. Kratko sotirajte na maslinovom ulju ili veganskom maslacu. Tvrde dijelove nemojte baciti, radije ih skuhajte da skroz omekšaju i ostavite sa strane za dressing.
  2. Cvjetaču i mahune graška skuhajte na pari (idealno bi bilo koristiti paru dok se kuhaju tvrdi dijelovi šparoga). Jednom kad je cvjetača kuhana, odvojite polovicu sa strane. Ona će biti i za dressing. Napomena: ako umjesto mahuna koristite zrna graška, skuhajte ga sukladno uputama i kratko sotirajte na tavi sa šparogama.
  3. Kineski i ljubičasti kupus tanko narežite, naranču na srednje velike komadiće, a rotkvicu, krastavac i mladi luk usitnite u procesoru za hranu ili nožem dok ne dobijete milimetar do dva sitne kockice. Dakle, nije cilj dobiti pastu, već sitnu zrnastu teksturu
  4. Suncokretove sjemenke kratko tostirajte na tavi i dodajte im pred kraj soja umak. Dobro i brzo promiješajte i čim ispari maknite s vatre.
  5. Sve sastojke za salatu, uključujući borovnice, dobro promiješajte.
  6. Dressing napravite tako što u blenderu usitnite dio cvjetače, prekuhane ostatke šparoga, ulje, ocat, sojino mlijeko i začine. Kopar i sezam ostavite za dekoraciju. 
  7. Servirajte salatu tako da prelijete dressing direktno po salati na tanjuru, a jednako tako odvojene čuvajte i u hladnjaku. Dulje će trajati. 

Prijedlog: uz takvu, kao u ostalom i uz mnoge druge salate, jako fino pašu pohanci. Možete se poslužiti idejama iz članka “Pohanci – gljive bukovače pohane na dva načina“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu