Šparoge na salatu – jednostavno i ukusno

Salata od pitomih šparoga

Razlika između pune zdjele povrća i/ili voća i salate je u dva detalja. Tekstura i dressing. Odabrati pravi dressing i dobro uskladiti okuse se samo po sebi podrazumijeva da je bitno. 

No kako režete ili sjeckate povrće te kako ga obrađujete termički ( ili ne obrađujete) za okus znači puno više no što biste na prvu pomislili. To nipošto ne znači da postoji samo jedan način, već da kroz kombinaciju različitih možete postići različite efekte, a to ne samo da vizualno zanimljivo izgleda, već se najbolje osjeti na nepcu. Ova salata je super primjer toga. 

Sastojci

Salata od šparoga
Foto: Mare

Dostatni za 4 osobe

Za salatu:

  • 500 g pitomih šparoga
  • 200 g cvjetače ( nakon što se skuha dio odvojiti za dressing )
  • 100 g ljubičastog kupusa
  • 50 g kineskog kupusa
  • 100 g mahuna graška ( ili grašak)
  • 1 salatni krastavac
  • 100 g rotkvica
  • 100 g borovnica
  • 1 naranča
  • 3 mlada luka ( ili luk srebrenac ili ljutiku)
  • 50 g suncokretovih sjemenki 
  • 1 žličica soja umaka
  • malo maslinovog ulja ili veganskog maslaca za sotiranje šparoga
Salata od šparoga
Foto: Mare

Za dressing:

  • 100 g  cvjetače ( odvojiti od količine za salatu nakon kuhanja)
  • 150 g sojinog mlijeka
  • tvrdi ostaci šparoga ( prekuhati ih da skroz omekane)
  • 2 žlice rižinog ili jabučnog octa
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice bijelog papra ( ili drugi po želji)
  • 2 žlice sezamovog ulja ( ili maslinovo)
  • svježi kopar ili drugu aromatičnu travu po želji
  • crni sezam po želji
Salata od šparoga
Foto: Mare

Priprema

  1. Šparoge nasjeckajte na cca. 5 cm dugačke prutiće. Kratko sotirajte na maslinovom ulju ili veganskom maslacu. Tvrde dijelove nemojte baciti, radije ih skuhajte da skroz omekšaju i ostavite sa strane za dressing.
  2. Cvjetaču i mahune graška skuhajte na pari ( idealno bi bilo koristiti paru dok se kuhaju tvrdi dijelovi šparoga). Jednom kad je cvjetača kuhana, odvojite polovicu sa strane. Ona će biti i za dressing. Napomena: ako umjesto mahuna koristite zrna graška, skuhajte ga sukladno uputama i kratko sotirajte na tavi sa šparogama.
  3. Kineski i ljubičasti kupus tanko narežite, naranču na srednje velike komadiće, a rotkvicu, krastavac i mladi luk usitnite u procesoru za hranu ili nožem dok ne dobijete milimetar do dva sitne kockice. Dakle, nije cilj dobiti pastu već sitnu zrnastu teksturu. 
  4. Suncokretove sjemenke kratko tostirajte na tavi i dodajte im pred kraj soja umak. Dobro i brzo promiješajte i čim ispari maknite s vatre.
  5. Sve sastojke za salatu, uključujući borovnice dobro promiješajte.
  6. Dressing napravite tako što u blenderu usitnite dio cvjetače, prekuhane ostatke šparoga, ulje, ocat, sojino mlijeko i začine. Kopar i sezam ostavite za dekoraciju. 
  7. Servirajte salatu tako da prelijete dressing direktno po salati na tanjuru, a jednako tako odvojene čuvajte i u frižideru. Dulje će trajati. 

Prijedlog: uz takvu, kao u ostalom i uz mnoge druge salate, jako fino pašu pohanci. Možete se poslužiti idejama iz ovog članka.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Šparoge na salatu – jednostavno i ukusno

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.