Salata s kvinojom – energetska bomba koju možete ponijeti na posao

Salata za posao

Inspiraciju za ovu salatu dugujem prijateljici. Na njezin upit oko salate u obliku cjelovitog obroka odgovorila sam s prijedlogom da mi predloži tri namirnice koje voli, a ja ću osmisliti ostalo.

Odabrala je kvinoju koja osim što je zdrava i ukusna, sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina.

Gorku, ali izrazito mirišljavu rikolu koja je pravo vitaminsko blago jer na 100 g ima čak 47% vitamina A i 25 % vitamina C te avokado.

Avokado ima najveći udio bjelančevina među voćem, bogat je izvor vitamina E i kalija, a u najvećem postotku ga čine masti. Upravo zbog toga sam odlučila da će mi on biti baza dresinga, a u ovoj salati preskačemo maslinovo ulje jer avokado, baš poput maslinovog ulja ima i izrazito visok udio nezasićenih masnih kiselina.

Kao balans gorkoj rikoli u salatu možete dodati kruške, ali ja sam ovog puta odabrala ananas što prikladno zvuči jer se prijateljica zove Ana, ali glavni razlog je što me grilani ananas već neko vrijeme oduševljava i volim ga kombinirati u slana jela, iako još nisam došla do toga da ga stavljam na pizzu. 🙂

Grilani ananas u kombinaciji sa zelenom paprikom i veganskim svježim sirom…mljaaac! Ovdje sam umjesto svježeg veganskog sira stavila dimljeni tofu i dodala još poriluk.

Dajte ananasu šansu, u najgorem slučaju ako se u zadnji tren odlučite ne staviti ga u salatu, pojedite ga kao desert.

Zeleno lisnato povrće pojačala sam s kineskim kupusom koji je siromašan kalorijama, ali bogat izvor vitamina A, B1, B2, B3, kalija, folne kiseline te kalcijem, željezom, fosforom i fluorom. Izrazito je zdrav ako ga jedete upravo svježeg, bez ikakve termičke obrade.

Normativi koje navodim u receptu su za veliku zdjelu salate, ovisno o tome jeste li jako gladni ili želite podijeliti obrok s nekim ili polovicu sačuvati za kasnije. Još jedna prednost ove salate je što ju možete zamotati u tortilju pa ponijeti sa sobom za ručak na posao.

Salata u tortilji
Foto: Mare

A gdje su proteini? Kako sam rekla da ova salata može biti cjelovit obrok, pogledajmo malo što govore brojke.

Jedna zdjela ove salate sadrži:

  • 745 kcal,
  • 38.5 g proteina,
  • 126.6 g ugljikohidrata,
  • 16.2 g masnoća.

Neloše za jedan obrok, tj. salatu, a za spremiti sve to potrošit ćete manje od 20 minuta i trebat će vam:

  • 200 g kineskog kupusa,
  • 50 g rikole,
  • 200 g ananasa,
  • 100 g dimljenog tofua,
  • 50 g kvinoje,
  • 1 paprika,
  • 1 kukuruzna tortilja,
  • 1 poriluk,
  • 1 žlica BBQ (barbecue) umaka.

za dresing:

  • 1 avokado,
  • 1 limeta,
  • 1 stručak svježeg vlasca,
  • sol, papar, vlasac,
  • 100 ml vode /opcionalno.

Priprema:

  1. Kvinoju prokuhajte sukladno uputama, obično joj treba desetak minuta. Ocijedite i ostavite da se ohladi.
  2. Na ugrijanu grill tavu stavite kolutove ananasa i poriluka, papriku izrezanu na komade i tofu na kockice. Grilajte 3-5 minuta s obje strane, izvadite sve, a tofu pomiješajte sa žlicom BBQ umaka da se lijepo rasporedi po svim kockicama i vratite još 1-2 minute na tavu da se zapeče i bude ljepljiv.
  3. Avokado, sol, papar, sok limete i vlasac (ako ne možete do svježeg vlasca, ubacite polovicu pečenih kolutova poriluka) izblendajte i ako želite da dresing bude rjeđi, dodajte vodu.
  4. Tortilju izrežite na trokutiće i kratko ispecite na grill tavi.
  5. Kineski kupus narežite na tanke rezance i pomiješajte s rikolom, dodajte kvinoju i dresing te sve dobro promiješajte.
  6. Možete u sve dodati poriluk, ananas, papriku i tofu ili posebno servirati sa strane na štapiću. Radi fotogeničnosti ja nisam pomiješala sve sastojke s dresingom pa vam jelo na kraju neće izgledati kao na mojoj fotografiji, ali bit će jako ukusno.
  7. Salatu možete jesti s tortilja čipsom, a jednako tako možete preskočiti izradu čipsa i sve zamotati u cijelu tortilju pa pojesti tako.

Dobar tek! 

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.43 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Salata s kvinojom – energetska bomba koju možete ponijeti na posao

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Stvarno zanimljivo! Obožavam ananas, ali nikada mi nije palo na pamet dodati ga u salatu, apsolutno ću isprobati…
    Meni za sad je omiljena salata od svježeg špinata sa cherry rajčicama, jabučni ocat+maslinovo ulje, ili salata no.2 crveni kupus+bučino ulje, sol, papar… Možda za neka nepca prejednostavno, ali meni je prefino, uz to i zdravo.

    • Hvala na komentaru. Ja volim i jednostavne i svakakve salate. Crveni i zeleni kupus, kiselica, + naranče i dressing od veganskog kiselog vrhnja, limuna, sol i papar i mrvu maslinov ulja. Jedna od meni dražih salata. Ima na mom Instagramu fotka. 🙂
      p.s. mislim da nikad nisam stavila bučino ulje na kupus salatu, baš ću probati, hvala na sugestiji.