Salata od ječma i kukuruza – jednostavna i ukusna

Salata od ječma i kukuruza

Ječam i kukuruz se zaista vole te u paru čine jako ukusnu kombinaciju za salatu koja s još pokojim dodatkom i finim dressingom može biti i samostalan obrok ili fini dodatak pečenom povrću i raznim pohancima. Sastojci koje vam navodim mogu biti samo orijentir, slobodni ste improvizirati kako vam više paše, dodati luk ili češnjak kojeg sam ja ovog puta izostavila jer sam imala sreće nabrati medvjeđeg luka koji se fino uklopio u ovu verziju.

Bitna stavka ove salate je svakako dressing. Ako ste vičniji eksperimentiranju poigrajte se i sastojcima za dressing no, ako niste sigurni što i kako, sugeriram da se držite ovih navedenih sastojaka i količina jer miks svega daje odličan dressing koji jako dobro komplimentira ječmu i kukuruzu.

Salata od ječma i kukuruza
Foto: Mare

Sastojci

  • 250 g ječma,
  • 280 do 300 g kukuruza (zaleđenog ili ocijeđenog iz konzerve),
  • 4 do 5 rotkvica,
  • 200 g šenona, brokule ili cvjetače,
  • 1 avokado,
  • zeleno lisnato povrće po želji,
  • sjemenke sezama.

Za dressing:

  • 4 žlice maslinovog ulja,
  • 1 žlica balzamičkog octa ( alternativa, vinski ili jabučni ocat),
  • 125 ml sojinog jogurta,
  • 150 ml zobenog ili sojinog mlijeka,
  • 1 žlica senfa,
  • 2 do 3 žličice soli,
  • 1 žličica papra.

Priprema

  1. Ječam skuhajte sukladno uputama, obično omjer ječma i vode je 1:3, stavite ga odmah u hladnu vodu, a kuha se između 20 i 40 minuta. Ovisno o ječmu, ali i razini „raskuhanosti“ koju trebate ili želite.
  2. Ovisno koristite li smrznuti ili konzervirani kukuruz, prethodno ga skuhajte sukladno uputama, a jednako tako pripremite i šenon, brokulu ili cvjetaču. Ovisno za što se odlučite. Idealno je iskoristiti paru dok se ječam kuha pa si na tome skuhati ovo ostalo povrće.
  3. Rotkvicu, avokado i zeleno lisnato povrće narežite po vašem ukusu te pripremite dressing.
  4. Za dressing je potrebno sve sastojke dobro promiješati.
  5. Ohlađene kuhane sastojke za salatu promiješajte s rotkvicom, avokadom i lisnatim povrćem ili njih servirajte posebno uz salatu, ali dressing obavezno promiješajte s ječmom, kukuruzom i šenonom/brokulom ili cvjetačom.
Salata od kukuruza i ječma kao prilog
Foto: Mare

6. Servirajte kao samostalno jelo ili mu dodajte ohlađenu kuhanu tjesteninu, a jako je ukusno i uz pečeno povrće, pohane gljive.

Dobar tek!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Jednostavna salata sa kukuruzom, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Salata od ječma i kukuruza – jednostavna i ukusna

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.