Rižoto sa špinatom – ideja za brzi ručak

Rižoto sa špinatom

Već sam se raspisala o tome zašto koristiti Carnaroli rižu, pa zanima li vas više o tome, a ujedno i recept za fini rižoto od buče i crnih truba, kliknite ovdje.

U nastavku vam donosim finu varijantu rižota sa špinatom kojem sam ja dodala i malo crne beluga leće što zbog okusa, a što zbog toga da već nutritivno kvalitetan špinat pojačamo proteinima iz leće, a ujedno i vizualno učinimo ovaj rižoto još privlačnijim. 

Koristila sam mladi špinat pa sam ga u već skuhani rižoto dodala na samom kraju pred serviranje, a koristite li stariji špinat, učinite to tijekom kuhanja.

Rižoto sa špinatom
Foto: Mare

Sastojci

  • 400 g riže carnaroli ili arborio
  • 120 g ljutike ili luka srebrenca
  • 100 g maslinovog ulja
  • 200 g svježeg baby špinata
  • 1200 g povrtnog temeljca
  • 100 g bijelog vina
  • 25 g veganskog maslaca
  • sol i papar po okusu
  • 100 g beluga crne leće
  • veganski parmezan po želji

Priprema

Rižoto sa špinatom
Foto: Mare
  1. Beluga leću posebno skuhati sukladno uputama. Ne kuhamo je u rižotu jer bi pustila crnu boju. Temeljac ugrijati.
  2. Na maslinovom ulju dinstajte sitno nasjeckanu ljutiku ili luk te dodajte rižu. Dobro promiješajte da se sva „okupa“ u ulju i lagano zacakli. Idealno 3 do maksimalno 4 minute.
  3. Podlijte vinom, promiješajte i ostavite da skoro ispari.
  4. Zatim dodajte zaimaču (grabilica za juhu) ili mlaz povrtnog temeljca i nastavite miješati, a temeljac dodavajte samo po potrebi kada vidite da je riža skoro suha iliti da je popila tekućinu.
  5. U međuvremenu operite špinat, osušite i ostavite sa strane. Kad rižotu preostane još cca. 5 do 7 minuta, posolite ga i dodajte nasjeckani špinat ako ne koristite baby / mladi špinat.
  6. Dovršite kuhanje rižota miješanjem, dodajte svježeg papra te ugasite vatru.
  7. Dodajte kuhanu beluga leću i mladi špinat, ako njega koristite, te dobro sve promiješajte i po vrhu dodajte komadiće veganskog maslaca. Pokrijte i ostavite par minuta pokriveno.
  8. Servirajte uz po želji veganski parmezan.

Dobar tek!

Više mojih recepata možete pronaći ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Rižoto sa špinatom – ideja za brzi ručak

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.