Recepti za domaći sejtan – pečeni, pohani, marinirani

Seitan

Sejtan ili seitan (kako vam draže) meni nije bio nikako drag prvih par godina veganstva. Doduše, nisam se ni trudila zavoljeti ga, a još manje eksperimentirati s izradom.

Moja odluka da prestanem jesti meso životinja nije imala veze s time da mi se okusom ne sviđa, dapače, obožavala sam pršut i pečenke, ali mi je „cijena“ točnije život drugog bića nije bila opravdana ili kako u jednog reklami narator kaže: „ za nas je to samo jedan zalogaj, obrok, a za njih život.

Pomisao da žvačem sejtan koji uz najbolju volju i moju bujnu maštu nije ostavljao takav fini dojam na nepcu me samo podsjećala na to čega sam se odrekla i vjerojatno sam se bojala da ću tako prije pokleknuti pa mi je nekako lakše bilo ne podsjećati se na to uopće. Uostalom ima toliko drugih finih stvari, snaći ću se – tako sam si govorila i tako sam živjela.

No, onda se to počelo mijenjati, što s činjenicom da se na tržištu pojavilo svakojakih proizvoda koja su više ili manje uspješno imitirali okus mesa, a što zbog toga što me i vlastita znatiželja gurala da eksperimentiram, posebice otkako je pšenični gluten postao dostupniji, a recepte za razne sejtane i kombinacije glutena i ostalih sastojaka poput leće, graha, slanutka, tofua se moglo naći sve češće. 

Kako se ovaj članak ne bi pretvorio u roman, a recepta ima više i vjerujem zbog njih ste ovdje, uputit ću vas ovdje, ako želite znati više o sejtanu, a u istom članku naći ćete i recept za izradu na način kad se brašno ispire kako bi u konačnici dobili čisti gluten.

Danas, kao što rekoh ima za kupiti glutensko brašno i pšenični gluten pa je i sama izrada sejtana puno brža i jednostavnija. Razlika između glutenskog brašna i pšeničnog glutena je u tome da glutensko brašno u sastavu ima – 75% glutena i 25% tipskog brašna, dok pšenični gluten je čisti gluten.

Ja najčešće koristim čisti pšenični gluten, a u nastavku vam donosim recept za izradu običnog, klasičnog sejtana, pa ražnjića koji u sastavu osim pšeničnog glutena imaju i tofu i još neke sastojke, pa još nekoliko recepata za kobase, pečenke koje naprosto obožavam, a djelo su drugih autora i autorica, kao i par savjeta iskusnog veganskog chefa.

Veganska gozba - seitan
Foto: Mare

Pa krenimo od najjednostavnijeg:

Klasični sejtan

Sastojci za sejtan:

  • 100 g pšeničnog glutena,
  • 130 ml vode,
  • začini poput soli, papra, češnjaka u granulama ili prahu, vegete, dimljene paprike i slično / po želji.

Za juhu u kojoj će se kuhati:

  • 700 ml vode ili povrtnog temeljca,
  • začini po želji.

Priprema:

  1. Umijesite sejtan od navedenih sastojaka, začinite po želji te 5 do 8 minuta modelirajte rukama. Razvlačite ga kao da želite razvući tijesto, skupljajte ga u loptu, zavrnite ga i slično.
  2. Naposljetku formirajte oblik koji želite i kuhajte u juhi koju pripremite kombinirajući vodu i začine te začinske trave po želji ili povrtni temeljac. Kuhajte na laganoj vatri sat vremena.
  3. Kasnije pripremajte kao što se priprema(lo) meso, koristeći začine i marinade po želji.

Želite li pohati sejtan ili ga jesti kao kebab, donosim vam savjete i recepte chefa Nevena Milića iz Zelenog Vaala :

Za pohani sejtan odrezak (za cca 0,5 kg sejtana) trebat ćete: polubijelo brašno T850, vodu, krušne mrvice i marinadu.

Marinadu napravite ovako:

  • 1 dl tamari ili neki drugi umak od soje,
  • 0,5 dl vode,
  • 1 žlica maslinovog ulja,
  • 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana,
  • dva prstohvata papra,
  • 1/2 žličice dimljene paprike,
  • na vrh žličice mljevenog ružmarina.

Pripremiti marinadu. Dobro pomiješati tamari s vodom u omjeru 2:1, dodati začine, malo maslinovog ulja i ponovno dobro pomiješati, najbolje u blenderu.

Preliti marinadu preko sejtana, malo je utisnuti u seitan i ostaviti u hladnjaku da stoji barem preko noći. Ocijediti odrezak i uvaljati u brašno, zatim u rijetku mješavinu brašna i vode, potom u krušne mrvice. Pržiti u dubokom ulju do zlatno žute boje.

Najbolje poslužiti toplo, a može se i čuvati u hladnjaku do dva dana, poslužiti u sendviču, uz blitvu i krumpir, pržene krumpiriće ili jesti samostalno.

Seitan kobasice, seitan pohanci
Foto: Mare

Seitan kebab:

Marinada je ista kao gore.

Izrezati seitan na komadiće. Marinirati ga u marinadi barem preko noći. Dobro zagrijati tavu, dodati žlicu ulja i ubaciti seitan. Promiješati svakih tridesetak sekundi da dobije koricu.

Kao i na tavi, seitan se na isti način može pripremiti na ravnoj ploči roštilja. Izvrstan je u sendviču ili s povrćem u tortilji, a može poslužiti i kao prilog.

Želite li pak napraviti ražnjiće, donosim vam svoj recept koji kombinira tofu i pšenični gluten.

Ražnjići

Seitan ražnjići
Foto: Mare

Suhi sastojci:

  • 150 g pšeničnog glutena,
  • 50 g slanutkovog brašna,
  • 1 žlica prehrambenog kvasca,
  • 1 žlica češnjaka u prahu ili granulama,
  • 1 žličica praška za pecivo,
  • 1 žličica papra,

Mokri sastojci

  • 80 g čvrstog svježeg tofua,
  • 100 g luka (jedan manji luk),
  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • 1 žličica soli,
  • 130 ml povrtnog temeljca.

Juha za kuhanje seitana / marinada

  • 500 ml povrtnog temeljca,
  • 150 ml zobenog mlijeka,
  • 1 žlica umaka od soje,
  • 1 žličica senfa,
  • 1 žličica slatke paprike u prahu,
  • ½ žličice papra.

Priprema

  1. Promiješajte sve suhe sastojke u većoj posudi, a mokre izblendajte u kremu. Zatim sjedinite mokre i suhe sastojke. Možete to napraviti kratko u blenderu, ako uspijete, a još idealnije u multipraktiku za hranu. Dakle kratko, niti minut. Možete to napraviti ručno, energičnim pokretima dobro promijesite dok se sve ne sjedini.
  2. Zatim dobivenu smjesu modelirajte u dvije valjkaste zmijice i opletite jednu oko druge. Kao da pletete pletenicu, ali samo s dva kraka. Onda to rukama gnječite tako da se spoji opet u jednu štrucu. Napravite tako par puta. Razdijelite na dva, zafrljite, spojite. To sve će napraviti drukčiju teksturu, prozračnu, ali kompaktnu. Naposljetku napravite debeli plosnati okrugli oblik. Kao debelo tijesto za pizzu, promjera malo manjeg od lonca u kojem ćete kuhati. Što veći lonac, to će tanji biti sejtan. No nećete pogriješiti ni napravite li više manjih odrezaka ili deblju grudu. To sve utječe na teksturu, ali to nužno ne znači ništa loše, samo drukčije.
  3. Pripremite juhu za kuhanje sejtana tako da sve sastojke stavite u lonac i kad zakuha dodajte sejtan, smanjite vatru na minimalno i ostavite otkriveno da se krčka 1h i 30 minuta, a po potrebi preokrenite ako juha ispari s površine. Ako ste napravili deblji, grumen sejtana, kuhajte 2 sata.
  4. Ovako kuhani sejtan možete čuvati u hladnjaku, u zatvorenoj posudi ili u juhi u kojoj se kuhao bez problema tjedan dana.
  5. Kada ga želite pripremiti, postupajte s njime sukladno vašim preferencijama. Možete ga rezati na tanke listiće i napraviti nešto nalik kebabu, možete ga odrezati na manje komade i nataknuti na ražnjiće, marinirati u nekoj marinadi po želji te peći na roštilju ili u tavi.
  6. Začinite i marinirajte sa začinima za meso, želite li sličan okus.

Poželite li pripremiti ovu predivnu pečenku od seitana, procedura uopće nije toliko komplicirana, a recept pronađite ovdje.  Za nju vam mogu reći da je najveće iznenađenje što za mene, što za sve koji su probali. Tekstura, kao i okus su kao ništa slično u svijetu sejtana što sam dosad probala. Jako ukusno.

Jednako tako oduševljenu reakciju dobijem i kad pripremim poznate Stelline kobase za čiji recept je zaslužna Anita Petrović kojoj je specijalnost veganizirati tradicionalna domaća jela i kolače, a recept za ove preukusne kobase možete pronaći na stranicama Prijatelja životinja.

Meni, a primijetila sam i mnogim drugima kobase su još finije ako stoje koji dan u frižideru, a najbolje od svega mogu vam potrajati i do dva tjedna, ako se uspijete suzdržati…ja još nisam uspjela.

Koji god recept odabrali imajte uvijek na umu da se sa sejtanima možete igrati što se tiče marinada i začina, a način na koji na kraju režete već gotov sejtan isto tako utječe na okus.

Dobar tek!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: psenicni gluten recepti, seitan recept, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Recepti za domaći sejtan – pečeni, pohani, marinirani

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
    • pobjego mi komentar prije no što sam dovršila misao. Dakle, WOW! Hvala, hvala i HVALA na ovom sadržajnom tekstu. Jedva čekam isprobati, sve izgleda tako primamljivo. Isprobala sam dosad Stelline kobase i svi kod kuće smo se jako izenandili što se okusa tiče, skroz neočekivano. Vjerujem tvojoj preporuci jer dosad sve što smo radili po tvojim receptima bilo je ne samo fino već WOW. Pozdrav iz Istre :).