Recept: Napravite integralne dinja tortice

integralne-dinja-tortice

Kako u jednoj rečenici opisati ovaj izuzetan desert? Teško…. ali pokušati ću. Savršen spoj integralnog prhkog tijesta, kreme od dinje i kiselkaste note ribizla.

Dinja je po mom skromnom mišljenju zapostavljena pri izradi slastica, a kao njena velika ljubiteljica ovaj recept posvetila sam upravo njoj – dinji.

Integralno prhko tijesto (bez jaja)

Potrebni sastojci:

(od navedenih sastojaka dobiti ćete 6 manjih tortica promjera 12 cm ili jednu veću promjera 26 cm) 

  • 150 g integralnog brašna
  • 80 g smeđeg šećera (koristila sam tamni muscovado)
  • 150 g maslaca (sobne temperature)
  • 150 g zobenih mekinja
  • 1 kavska žličica sode bikarbone
  • Prstohvat soli
  • 3 jušne žlice hladne vode 

Priprema tijesta:

  1. U posudi pjenasto izmiksajte šećer i maslac, a zatim dodajte ostale sastojke, te ih dobro rukom izmješajte u kompaktnu smjesu. Ukoliko vam se smjesa učini pretvrdom slobodno dodajte još malo vode.
  2. Omotajte tijesto prozirnom prijanjajućom folijom i odložite u hladnjak na 30 minuta.
integralne dinja tortice 1

Umjesto zobenih mekinja možete koristiti i zobene pahuljice, no mekinje su puno sitnije i samim time podatnije za izradu ovakvog tipa tijesta. Koristite li zobene pahuljice preporučam da ih prethodno usitnite u električnoj sjeckalici. 

Dok se tijesto odmara u hladnjaku, pripremite baznu kremu.

Bazna krema

Potrebni sastojci:

  • 4 žumanjka
  • 3 dl mlijeka
  • 1,5 dl vrhnja za šlag (slatkog vrhnja, nikako ne biljno!)
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 jušna žlica škrobnog brašna (Gustin) vrhom puna
  • 1 vrećica (10g) želatine ili 1 jušna žlica agar-agara

Priprema bazne kreme: 

  1. Pripremite želatinu prema uputi na vrećici.
  2. Pomiješajte žumanjke i vanilin šećer.
  3. U dobivenu smjesu dodajte hladno mlijeko, vrhnje za šlag i na kraju dobro umiješajte škrobno brašno te sve zajedno stavite kuhati na jako laganu vatru dok se krema ne zgusne (preporučam posudu s debelim dnom). Stalno miješajte.
  4. Gotovu kremu odmah maknite s vatre, umiješajte pripremljenu želatinu (ili agar-agar) i pokrijte prozirnom prijanjajućom folijom kako se prilikom hlađenja na kremi ne bi napravila korica.

Kremu možete kuhati i na pari, no postupak će potrajati nešto duže od ovog koji sam navela.

Dok se krema hladi pripremite pire od dinje.

Pire od dinje

  1. Za pripremu pirea potrebno vam je 300-350 g očišćene dinje.
  2. U električnu sjeckalicu ubacite kockice dinje i miksajte dok ne dobijete finu glatku kremu. 

Osim bazne kreme i pirea od dinje, potrebno vam je još 2-3 jušne žlice svijetlog blagog meda.

integralne dinja tortice 3

Postupak pripreme:

Ispecite prhko tijesto

U ovom receptu koristila sam silikonske kalupe za tortice (tartlet) promjera 12 cm koje nije potrebno namastiti prije korištenja, no ukoliko koristite metalni kalup svakako bi ga prethodno trebalo namastiti i malo pobrašniti.

  1. Napunite kalupe tijestom, dobro utisnite i pecite. Ukoliko koristite male kalupe, pecite tortice 12 min na 160 stupnjeva, a koristite li veliki kalup pecite cca 20-25 minuta na istoj temperaturi.
  2. Ohladite tijesto malo u kalupu, istresite ga van, ohladite do kraja.
integralne-dinja-tortice-biskvit

Dovršite kremu.

  1. U mlaku baznu kremu umiješajte 2-3 jušne žlice meda i pire od dinje. Ostavite 1 jušnu žlicu čistog pirea za ukrašavanje.
  2. Izlijte kremu u udubinu tortica i pustite da se sve dobro ohladi.
  3. Ukrasite svježim voćem (ribizl se ovog puta pokazao kao odličan izbor) i pokapajte preostalim pireom.
integralne-dinja-tortice

SAVJET: Tijesto možete ispeći i dan-dva ranije i držati ga u hladnjaku, jer što duže stoji to je ukusnije.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu