Veganska punjena paprika

Punjena paprika

Od mog recepta za zapečenu punjenu vegansku papriku prošlo je podosta, a ja sam u međuvremenu otkrila divne primjene pšeničnog glutena tako da je bilo pitanje vremena kada ću htjeti usavršiti svoj recept za papriku. Eto ga, savršen omjer i tekstura taman žvakasta koliko treba. 

Sastojci su dostatni za 20 malih ili 10 velikih paprika ili 15 srednje velikih. 🙂

Veganske punjene paprike
Foto: Mare

Sastojci:

za punjenje:

  • 100 g bulgura,
  • 100 g sojinih ljuspica,
  • 2 luka,
  • 1 glavica češnjaka,
  • 4 žlice maslinovog ulja,
  • 20 g korijena celera,
  • 1 mrkva,
  • 2 žlice koncentrata rajčice,
  • 2 žlice bbq umaka ( ili soja umaka),
  • 100 ml vina po želji,
  • 1 l povrtnog temeljca,
  • 100 ml umaka od rajčice,
  • 3 žlice zobenih pahuljica,
  • 5 žlica pšeničnog glutena,
  • 200 g riže,
  • stručak svježeg peršina,
  • začini: sol, papar, nekakav mix začina za meso, kobasice i slično, ili po želji specijalizirani mix začina za punjenu papriku).


za juhu za kuhanje paprika:

  • 600 ml vode ili povrtnog temeljca,
  • 1 žlica samljevene slatke paprike,
  • 400 ml umaka od rajčice,
  • 1 žlica brašna,
  • 2 žlice ulja.
Punjena paprika
Foto: Mare

Priprema

  1. Luk, češnjak, celer i mrkvu fino nasjeckajte i dinstajte na ulju. Lagano posolite i kad se povrće zaprži podlijete s 200 ml temeljca. 
  2. Kad temeljac ispari, dodajte koncentrat rajčice, vino, bbq umak, bulgur i sojine ljuspice. Sve dobro promiješajte i kratko pržite.
  3. Ulijte umak od rajčice, ostatak povrtnog temeljca i uz povremeno miješanje ostavite da se krčka dok tekućina skroz ne ispari. Začinite sukladno vašem ukusu, a meni su se najboljima pokazali začini koji su već mix nekoliko začina za meso. Ugasite.
  4. U još toplu smjesu dodajte zobene pahuljice, pšenični gluten, sjeckani peršin i rižu. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi i da gluten sve lijepo poveže.
  5. Paprike izdubite, napunite, ali ostavite pola centimetra do vrha jer će smjesa zbog riže narasti.
  6. Svaku papriku kratko ispecite na toplom ulju sa svake strane, a zatim ih izvadite. Na tom ulju potom popržite žlicu brašna, ulijte umak od rajčice, vodu ili temeljac te slatku papriku. 
  7. Ostavite na laganoj vatri da se krčkaju od 35 do 60 minuta. Vrijeme će ovisiti o veličini samih paprika. Najbolje provjerite nakon 30 min da li je paprika mekana pa sukladno tome procijenite dalje vrijeme.
  8. Servirajte uz pire ili prilog po želji. Možda za promjenu u pire od krumpira možete umiješati malo pirea od bundeve i sjeckanog poriluka. 
Pire s porilukom
Foto: Mare – pire s porilukom

Dobar tek! 

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Veganska punjena paprika

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Mare, ovo je savršeno …ja ovako pravim slično sa malim izmenama bez sojinih ljuspica ( sto nebi smela da ih konzumiram!) zato više oraha i ovsenih pahuljica !