Veganska punjena paprika
- 1 komentara
- 1 min čitanja

Od mog recepta za zapečenu punjenu vegansku papriku prošlo je podosta, a ja sam u međuvremenu otkrila divne primjene pšeničnog glutena tako da je bilo pitanje vremena kada ću htjeti usavršiti svoj recept za papriku. Eto ga, savršen omjer i tekstura taman žvakasta koliko treba.
Sastojci su dostatni za 20 malih ili 10 velikih paprika ili 15 srednje velikih. 🙂

Sastojci:
za punjenje:
- 100 g bulgura,
- 100 g sojinih ljuspica,
- 2 luka,
- 1 glavica češnjaka,
- 4 žlice maslinovog ulja,
- 20 g korijena celera,
- 1 mrkva,
- 2 žlice koncentrata rajčice,
- 2 žlice bbq umaka ( ili soja umaka),
- 100 ml vina po želji,
- 1 l povrtnog temeljca,
- 100 ml umaka od rajčice,
- 3 žlice zobenih pahuljica,
- 5 žlica pšeničnog glutena,
- 200 g riže,
- stručak svježeg peršina,
- začini: sol, papar, nekakav mix začina za meso, kobasice i slično, ili po želji specijalizirani mix začina za punjenu papriku).
za juhu za kuhanje paprika:
- 600 ml vode ili povrtnog temeljca,
- 1 žlica samljevene slatke paprike,
- 400 ml umaka od rajčice,
- 1 žlica brašna,
- 2 žlice ulja.

Priprema
- Luk, češnjak, celer i mrkvu fino nasjeckajte i dinstajte na ulju. Lagano posolite i kad se povrće zaprži podlijete s 200 ml temeljca.
- Kad temeljac ispari, dodajte koncentrat rajčice, vino, bbq umak, bulgur i sojine ljuspice. Sve dobro promiješajte i kratko pržite.
- Ulijte umak od rajčice, ostatak povrtnog temeljca i uz povremeno miješanje ostavite da se krčka dok tekućina skroz ne ispari. Začinite sukladno vašem ukusu, a meni su se najboljima pokazali začini koji su već mix nekoliko začina za meso. Ugasite.
- U još toplu smjesu dodajte zobene pahuljice, pšenični gluten, sjeckani peršin i rižu. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi i da gluten sve lijepo poveže.
- Paprike izdubite, napunite, ali ostavite pola centimetra do vrha jer će smjesa zbog riže narasti.
- Svaku papriku kratko ispecite na toplom ulju sa svake strane, a zatim ih izvadite. Na tom ulju potom popržite žlicu brašna, ulijte umak od rajčice, vodu ili temeljac te slatku papriku.
- Ostavite na laganoj vatri da se krčkaju od 35 do 60 minuta. Vrijeme će ovisiti o veličini samih paprika. Najbolje provjerite nakon 30 min da li je paprika mekana pa sukladno tome procijenite dalje vrijeme.
- Servirajte uz pire ili prilog po želji. Možda za promjenu u pire od krumpira možete umiješati malo pirea od bundeve i sjeckanog poriluka.

Dobar tek!
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.
Članak uređen:
Vaši komentari
Komentare nagrađujemo.
Veganska punjena paprika
Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.
Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.
Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.
Što je poželjno:
Mare, ovo je savršeno …ja ovako pravim slično sa malim izmenama bez sojinih ljuspica ( sto nebi smela da ih konzumiram!) zato više oraha i ovsenih pahuljica !