Punjena dizana tijesta sa slanim nadjevima

Punjena dizana tijesta

Donosim vam tri jako slasna recepta za dizana i punjena tijesta sa slanim nadjevima. Posla oko njih ima, ali se svaka utrošena minuta itekako isplati. Prva dva recepta koriste isto tijesto, a treći recept je kompletno drukčiji. Za svakog ponešto, nadam se. 🙂

Čak i ako nemate puno iskustva s takvim tijestima, potrudila sam se ispod svakog dijela napisati napomene. Vjerujem da vam one mogu biti jako korisne i za dalje. Iz tog razloga neću duljiti uvod, a poželite li neka dodatna pojašnjenja, stojim vam na raspolaganju. Sretno!

Okrugla pletenica od krumpira i batata, punjena mješavinom povrća i gljiva

Okrugla pletenica
Foto: Mare

Sastojci za dizano tijesto:

  • 350 g pšeničnog glatkog brašna,
  • 250 g pirea od krumpira,
  • 150 g pirea od narančastog batata,
  • 15 g svježeg kvasca,
  • 20 g margarina ili veganskog maslaca,
  • 15 g maslinovog ulja,
  • 50 ml tople vode,
  • ½ žlice soli,
  • 1 žličica rižinog sirupa ili šećera,
  • cca. 50 g brašna za posipavanje i valjanje tijesta.

Za premaz i posipavanje:

  • 1 žlica sezamovih sjemenki,
  • 2 žlice aquafabe, ½ žličice rižinog sirupa.

Priprema

  1. Prethodno je potrebno napraviti pire od krumpira i pire od batata, pomiješati ih zajedno s uljem, margarinom i solju. Slobodno možete koristiti tzv. ostatke od ručka, ako ste primjerice dan prije spremali pire i ostalo vam pohranjeno u hladnjaku. U tom slučaju smanjite količinu ulja i margarina navedenih u sastojcima, ako ste ih tijekom pripreme pirea koristili. Otprilike procijenite koliko ste koristili.
  2. Poželjno bi bilo prosijati brašno jer na taj način osim što brašno pročistite od potencijalnih nečistoća, dodate mu zraka što je idealno za dizana tijesta. Napravite malu rupu u sredini brašna, razmrvite u nju kvasac, dodajte rižin sirup ili šećer, toplu vodu te lagano promiješajte. Ostavite da se kvasac aktivira/da nabubri.
  3. Kada se kvasac aktivirao dodajte mješavinu pirea i zamijesite tijesto. Najlakše će vam biti ako koristite špatulu pa kad tijesto upije cijelo brašno, prebacite ga na površinu koju ste lagano posipali brašnom. Tijesto će biti ljepljivo, ne prejako, ali malo mora. Koristite onoliko brašna koliko vam treba da uspijete formirati loptu. Dakle, nije potrebno tijesto puno mijesiti, maksimalno desetak minuta. Pokrijte i ostavite na toplom da se diže dok se ne udvostruči u volumenu. Dok se tijesto diže, napravite punjenje. Recept u nastavku.

Napomene

  • Kako svaka vrsta krumpira nije ista, teško je točno u gram procijeniti koliko će vama točno trebati, samo pazite da ne pretjerate. Također, ne mora vam nužno ispasti glatko jer je u ovom tijestu izrazito velik postotak krumpira i batata. To nije tip tijesta kao slatki kruh ili pinca kada batat koristimo umjesto jaja i tijestu dodajemo više masnoće, no tijekom pečenja i ovakvo tijesto će postati izrazito mekano.
  • Vrijeme dizanja tijesta jako varira ovisno o tome jeste li umiješali topli pire i o temperaturi zraka, neka vam vodilja bude njegov volumen koji mora biti duplo veći od početnog stanja.

Sastojci za nadjev:

  • 150 g gljiva po vašoj želji,
  • 1 luk,
  • 1 mrkva,
  • 100 g graška (može biti smrznuti),
  • ½ manje tikvice (oko 80 g ),
  • 3 žlice biljnog vrhnja za kuhanje,
  • 1 žlica koncentrata od rajčice,
  • 1 žličica češnjaka u prahu ili granulama,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • sol, papar i po potrebi malo vode za podlijevanje (ili ako imate povrtnog temeljca).
Punjeno dizano tijesto
Foto: Mare

Priprema

  1. Na ulju dinstajte luk kojeg ste posolili. Kad je luk lagano potamnio dodajte mu gljive koje prethodno narežete na srednje velike komade. Recimo dobar orijentir je da budu veličine kovanice od 5 kuna, a debljine cca. 5 mm. Ako iz nekog razloga želite da budu manje, slobodno napravite tako, ali nemojte da budu puno veće jer ih ne biste mogli lijepo umotati u tijesto. Dodajte i mrkvu na kockice ili kratke štapiće. Dodajte prstohvat papra i češnjak u prahu. Nemojte gljive soliti (detaljnije objašnjenje u napomenama – niže u tekstu).
  2. Kada su se gljive lijepo zapekle, dodajte biljno vrhnje, koncentrat od rajčice i po potrebi žlicu/dvije vode, dobro promiješajte i dodajte tikvice na kockice te grašak.
  3. Miješajte par minuta, dovoljno da voda ispari. Po potrebi dodatno začinite solju i/ili nekim začinom po vašem ukusu. Cilj je dobiti umak/punjenje koje je lagano kremasto, ali nije vodenasto. Čisto da povrće bude povezanije i ne brinite što grašak i tikvice još nisu kuhani/pečeni. Punite tijesto sukladno daljnjim uputama.

Napomene:

  • Kako bi se gljive lijepo zapekle izbjegavajte tijekom pečenja dodavati sol. Zbog soli one drastično ispuštaju vodu što onemogućava da dobijete fino ispečene gljive, već one budu više sluzave i mekane. Tek kad se zapeku sa svih strana i dobijete onu finu zapečenu boju ih posolite. Taj savjet vrijedi i za druga jela u kojima koristite gljive. Ako dosad nikad niste ovako radili, isprobajte i čvrsto vjerujem da ćete biti ugodno iznenađeni.
  • Grašak i tikvice sukladno koraku u pripremi dodajete na kraju, a kako će se to punjenje još dodatno peći unutar tijesta dobrih četrdesetak minuta, šteta je unaprijed ih previše termički obrađivati jer ćete tada izgubiti i njihov okus i teksturu. Tikvice će se tijekom pečenja doslovno rastopiti, a grašak smežurati, a to bi zaista bila šteta.

Punjenje tijesta

  1. Nakon što se tijesto udvostručilo prebacite na površinu koju lagano posipate brašno. Dobro ga izmijesite i podijelite na tri jednake loptice. Od svake napravite oblik duguljastog valjka. Debljina neka bude otprilike promjera 5 do 6 cm. Izvaljajte ih tako da su ravnomjerno plosnati do nekih 10 cm. Punjenje također raspodijelite na tri jednaka dijela. Po sredini svakog tijesta stavite punjenje, a vodite računa da sa svake strane ima dovoljno tijesta da ih možete zatvoriti i ponovno dobiti duguljasti valjkasti oblik.
  2. Kada ste napunili sve tri ispletite ih u pletenicu te zatim spojite vrh i kraj pletenice u loptasti oblik. 
  3. Prebacite na papir za pečenje, pokrijte lagano prozirnom folijom i ostavite na toplom barem tridesetak minuta da malo naraste.
  4. Zatim premažite mješavinom aquafabe i rižinog sirupa te posipajte sezamovim sjemenkama.
  5. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180°C okvirno 45 minuta. Provjerite da je dobro pečeno ubadanjem drvenog štapića u dijelove gdje ima više tijesta. Po potrebi korigirajte temperaturu pečenja, smanjite ako vidite da treba još da se ispeče, a ako  je za to vrijeme dobilo već zapečenu boju prekrijte aluminijskom folijom da ne izgori.

Napomene:

  • Za premaz možete koristiti i neki od vama dražih premaza. Meni se aquafaba uvijek pokaže idealom jer površinu učini glađom, sjajnijom, a posip se jako lijepo zalijepi.
  • Slobodno možete peći i u obliku pletenice duguljastom, bez da ju spojite u loptasti oblik. Također, možete odabrati i neki drugi oblik ili čak ih prebaciti u uski duguljasti kalup za kruh. Više ideja možete pronaći ako na Internetu potražite videa za „braided bread“ ili čak i „challah“. Vodite računa o tome da sukladno obliku vrijeme pečenja može, ali i ne mora, biti drukčije.
  • Ako volite miris ružmarina, kada je tijesto pečeno možete po njemu nakidati svježi ružmarin koji će pod utjecajem topline tijesta taman lagano ostaviti svoj miris po površini.
  • Tijesto je izrazito ukusno i bez ikakvog punjena, dugo ostane mekano, a po želji možete ga puniti i s drugim punjenjem, pazite samo da punjenja nisu previše tekuća jer postoji opasnost da tijesto iznutra ostane nepečeno. Jedan od primjera drugog punjenja donosim u nastavku drugog recepta.

Tijesto punjeno rukolom (rikola), sušenim rajčicama, kaparima i čili pastom

Tijesto punjeno rajcicama rukolom
Foto: Mare

Recept za tijesto je isti kao u prethodnom receptu, a količina tijesta korištena u ovom primjeru je ¼ od ukupne mase tijesta.

Sastojci za nadjev:

  • 1 šaka rukole,
  • ½ žlice čili paste,
  • 3 suhe rajčice,
  • nekoliko slanih kapara.

Za premaz i posip:

  • ½ žlice aquafabe, kap/dvije rižinog sirupa,
  • 1 žlica pinjola i crvena sol ili neka po izboru.

Priprema

  1. Tijesto izvaljajte u pravokutni oblik debljine 5mm. Premažite čili pastom i preklopite sa svih strana da zatvorite sve stranice. Opet izvaljajte u pravokutni oblik (ne brinite ako malko iscuri), posložite rukolu i sušene rajčice koje ugrubo isjeckate, dodajte kapare i zamotajte u duguljasti valjkasti oblik. Složite u obliku pužića te ostavite lagano prekriveno da se diže tridesetak minuta.
  2. Premažite i posipajte pinjole i prstohvat soli. Pecite na 180ₒC tridesetak minuta ili dulje po potrebi.

Napomena:

  • Možete izostaviti čili pastu, a po želji dodati neke od svježih začina poput bosiljka, vlasca ili mažurana.

Tijesto punjeno zelenim pestom i tofuom s jogurtom

Tijesto punjeno jogurtom, tofuom
Foto: Mare

Sastojci za tijesto:

  • 250 g pšeničnog glatkog brašna,
  • 50 g kukuruznog brašna,
  • 5 g instant kvasca,
  • 1 žličica soli,
  • 1 žličica rižinog sirupa ili šećera,
  • 150 ml mlake vode,
  • 50 g brašna za valjanje.

Za premaz i posip:

  • 1 žlica aquafabe, 1 žličica rižinog sirupa,
  • 2 žlice sjeckanih oraha.

Priprema

  1. Promiješajte oba brašna, sol i instant kvasac. Dodajte vodu s rižinim sirupom te umijesite glatko tijesto. Potrebno je dobro izraditi tijesto, da se gluten razvije. Mijesite barem dvadesetak minuta te formirajte loptu i pokriveno ostavite da udvostruči volumen.

Napomena:

  • Vrijeme dizanja će kao kod svakog dizanog tijesta varirati od temperature zraka. No nekakav prosjek je oko sat vremena, iako se meni znalo dogoditi da se udvostruči i kroz dvadesetak minuta.

Sastojci za nadjev:

  • 180 g čvrstog tofua,
  • 30 g veganskog maslaca ili margarina,
  • 3 žlice veganskog jogurta,
  • 2 žlice prehrambenog kvasca,
  • sol i začini po želji.
  • 100 g zelenog pesta, u ovom receptu je korišten pesto čiju pripremu možete vidjeti ovdje. Samo prilagodite količine. Slobodni ste koristiti i bilo koji drugi zeleni pesto koji bi sukladno vašem ukusu, pasao uz tofu/jogurt kremu.

Punjenje tijesta

  1. Kad se tijesto udvostručilo volumenom prebacite ga na površinu koju ste lagano posipali brašnom. Izvaljajte u kvadratni oblik debljine 5mm. Premažite veganskim maslacom ili margarinom, preklopite i opet pređite valjkom dok ne dobijete pravokutni debljine 5 mm.
  2. Premažite ga pestom, a zatim mješavinom tofua i jogurta koje ste začinili prehrambenim kvascem i drugim začinima po želji. Pri ovom koraku tofu kremu ne razmazujete do rubova već samo po sredini, ostavite desetak cm sa svake strane prazno, tj. Vidjet će se samo premaz zelenog pesta.
  3. Prebacite rubove kraćih stranica pravokutnika prema unutra te zatim zarolajte tijesto u debelu štrucu. Vodite računa da joj duljina bude kao od kalupa kojeg koristite. U receptu je korišten kalup duljine 21cm.
  4. Ostavite pokriveno da se diže tridesetak minuta.
  5. Premažite i posipajte sjeckanim orasima te po želji utisnite špatulom proreze. Kao da želite odrezati krišku kruha, utisnete do dna. Tako ćete nakon pečenja imati već formirane kriške koje samo lagano otkinete, a punjenje će lijepo ostati unutra.
  6. Pecite na 180°C 30 do 40 minuta.

Napomena:

  • Vodite računa o tome da je pesto sam po sebi već dosta intenzivan pa nije baš potrebno divljati sa začinima u tofu kremi.

U slast!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Punjena dizana tijesta sa slanim nadjevima

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.