Proso kao lijek – nutritivna vrijednost, cijena i recepti
- 2 komentara
- 5 min čitanja

Proso je okrugla žitarica žute boje, koja se od davnina koristi u ljudskoj prehrani. Sadrži korisna biljna vlakna i proteine, a ne sadrži gluten. Zbog toga je pogodna za vegetarijance i ljude koji pate od celijakije. Proso se koristi kao lijek u borbi protiv bubrežnih kamenaca, anemije, kolesterola i mokraćnih infekcija.
Pročitajte članak do kraja i saznajte kako pripremiti proso i zašto je dobro za zdravlje.
Proso – zdravlje
Proso je veoma izdržljiva biljka, koja može rasti na suhim i klimatski nepogodnim područjima. Zbog od davnina uspijeva u mnogim zemljama, posebice zemljama u razvoju. Drugi nazivi za proso su:
- sitna proja,
- proha,
- jagle,
- muhar,
- prosa.
Proso se prvotno uzgajalo u azijskim i sjeverno afričkim zemljama, a raširilo se po cijelom svijetu. Pomalo je zaboravljeno jer se u Europi dugo upotrebljavalo kao stočna hrana, ali njegova zdravstvena vrijednost se sve više pokazuje.
Proso kao lijek pomaže kod:
- visokog kolesterola u krvi – visoka koncentracija biljnih vlakana i fitinske kiseline u zrnu prosa pomaže kod uklanjanja molekula “lošeg” kolesterola u krvi,
- loše probave – biljna vlakna potiču rad crijevnih mišića što pomaže kod neredovne probave, zatvora, napuhnutosti i grčeva u stomaku,
- detoksikacije organizma – mnogi spojevi nađeni u prosu djeluju kao antioksidansi i pomažu kod uklanjanja slobodnih radikala u tijelu, a to su kvercetin, elaginska kiselina, kurkumin i mnogi drugi katehini,
- prevencija razvoja dijabetesa – zbog visoke koncentracije magnezija koju posjeduje proso, smatra se da sprječava razvoj dijabetesa tipa 2, jer je za magnezij poznato da djeluje na efikasnost lučenja inzulina i kontrolu razine glukoze u tijelu,
- srčanih problema – dva elementa koje proso posjeduje u velikoj količini su kalcij i magnezij, bitni za održavanje i kontroliranje srčanih funkcija i normalne vrijednosti krvnog tlaka,
- izlučivanja tekućine iz tijela – neki spojevi iz prosa djeluju kao blagi diuretici te tako pospješuju izlučivanje tekućine iz organizma, a na taj način poboljšava rad bubrega i štiti mokraćni sustav,
- anemije – proso sadrži i željezo pa može pomoći u borbi protiv anemije ili slabokrvnosti.
Preporučuje se oprez ljudima koji planiraju svoju prehranu bogato nadopuniti prosom, a koji imaju problema sa štitnjačom ili nekom drugom endokrinom žlijezdom. Te osobe bi se prije promjene prehrane trebale savjetovati s liječnikom.
Proso – nutritivna vrijednost
U 100 grama prosa nalazi se:
- 10 grama proteina,
- 2.9 grama biljnih masnoća,
- 72.9 ugljikohidrata – od toga 8.5 grama vlaknastih spojeva,
- 8.7 grama vode,
- 42 mg tiamina, 0.29 mg riboflavina, 4.7 mg niacina – i drugi vitamini B skupine, te vitamini A i E,
- 8 mg kalcija,
- 285 mg fosfora,
- 3 mg željeza,
- 5 mg natrija,
- 195 mg kalija,
- 170 mg magnezija, fluora i joda.
Fosfor, kojeg u većoj količini sadrži proso, je bitan za mnoge procese u tijelu:
- izgradnju nukleinskih kiselina poput RNA i DNA,
- rast i obnove stanica,
- izgradnju kostiju i zubi,
- pravilan rad srčanog i ostalih mišića.
Proso ne sadrži mnogo kiselina koje bi mogle dodatno utjecati na pH želuca. Stoga je lako probavljiv i osobama koje pate od žgaravice. Također, proso ima nizak glikemijski indeks jer ne sadrži puno šećera. U 100 grama prosa nalazi se manje od 0.1 gram šećernih ugljikohidrata.
Proso – kalorije
Energijska vrijednost u 100 grama prosa je 378,1 kalorija, odnosno 1581,97 J. Od masnih kiselina je tu 0.7 grama zasićenih masnih kiselina, a 2.9 grama mono i polinezasićenih masnih kiselina.
Gdje kupiti proso?
Proso možete kupiti u mnogim trgovinama poput trgovina s mješovitom robom ili trgovina sa zdravom hranom. Proso je svima dostupna i relativno jeftina žitarica koja se lako priprema.
Proso – cijena
Za 1 kilogram ekološki uzgojenog prosa platit ćete oko 30 kuna, a uvijek se isplati uzeti veću količinu. Paket od 100 grama prosa platit ćete 10 kuna.
Kako pripremiti proso?
Proso se može koristiti u pripremanju kaše, napitaka ili kao samostalan prilog. Može se koristiti u slanim jelima, a čak i kao dio deserata. Možete ga skuhati tako da bude mekano ili hrskavo, a samo po sebi ima blagi orašasti okus.
Proso se kuha na sljedeći način:
- Proso operite i procijedite, tako se neće pjeniti prilikom kuhanja.
- U tri šalice proključale vode uspite šalicu prosa i dodajte prstohvat soli.
- Kuhajte 20-30 minuta, dok proso ne omekša.
Ako želite hrskavije proso, prije kuhanja ga popržite 5 minuta u tavi i zatim zalijte vodom i kuhajte. Možete smanjiti vrijeme kuhanja ako želite da kuhano proso ne bude premekano.
Proso kao lijek za bubrege
Kako biste očistili bubrege od pijeska i kamenca, možete pripremiti napitak od prosa:
- 200 grama prosa isperite u toploj vodi.
- Proso stavite u veliku bocu i prelijte s 2.5 litre vode.
- Bocu zatvorite i ostavite preko noći.
- Sutradan dobivenu otopinu procijedite i pijte u razdoblju 10 dana.
Proso – recepti
Proso se može jesti samostalno ili kao prilog mnogim jelima kao što su:
Bezglutenski kruh od prosa
Ovaj recept je idealan za sve zaljubljenike u kruh i krušne proizvode koji ne jedu gluten.
Potrebni sastojci:
- 350 grama prosenog brašna,
- paketić instant suhog kvasca,
- 150 mL mlake vode,
- prstohvat soli,
- žličica šećera,
- 30 grama rastopljenog margarina.
Kruh napravite na sljedeći način:
- Brašno uspite u zdjelu te pomiješajte sa šećerom i soli.
- Margarin i vodu usipajte postepeno, stalno miješajući.
- Umijesite glatko tijesto, zamotajte ga u vlažnu krpu.
- Ostavite tijesto na toplom 45 minuta.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzijevih, a pleh namastite sa svih strana. Tijesto stavite u pleh i pecite ga 5 minuta na jednoj strani, a zatim ga preokrenite i pecite 5 minuta s druge strane.
Varivo od prosa
Fino varivo od prosa poslužit će za ukusan ručak. Variva se jednostavno pripremaju i brzo kuhaju, a u njih možete dodati što god želite.
Za varivo od prosa i povrća potrebni su sljedeći sastojci:
- 200 grama skuhanog prosa,
- 1 decilitar maslinovog ulja,
- 2 češnja češnjaka,
- 1 crveni luk,
- 300 grama povrća po želji – krumpira, brokula, kelja, tikvica, mrkvi i slično,
- prstohvat soli, i ostali začini po želji,
- 1 litra vode.
Prije kuhanja operite i nasjeckajte povrće, a zatim slijedite postupak:
- U dubokom loncu zagrijte ulje i na njemu popržite crveni luk i češnjak dok ne požute.
- Na luk dodajte ostalo povrće, prodinstajte ga i zalijte vodom, ali imajte na umu da se krumpir kuha duže od brokula ili tikvica pa takvo vodenasto povrće stavite deset minuta prije nego krumpir bude skuhan.
- Varivo posolite i začinite.
- Proso umiješajte na kraju, a ako želite da bude omekšalo i nabubreno, umiješajte ga 5 minuta prije kraja kuhanja.
Proso recepti – doručak
Za doručak je najbolje pojesti nešto hranjivo i ukusno, a tu može poslužiti proso na mlijeku. Takva kaša od prosa može se pripremiti s medom i voćem koje najviše volite i začinima poput cimeta.
Postupak pripreme doručka s prosom i medom:
- Proso skuhajte i ohladite, a možete ga skuhati i unaprijed pa čuvati u hladnjaku.
- Zagrijte mlijeko i otopite u njemu dvije žličice meda.
- U otopinu meda i mlijeka umiješajte proso.
- Na kraju dodajte nasjeckano voće – banane, jabuke, jagode, kruške…
Proso u kombinaciji s medom i voćem može poslužiti i kao idealna užina ili međuobrok.
Vaši komentari
Komentare nagrađujemo.
Proso kao lijek – nutritivna vrijednost, cijena i recepti
Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.
Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.
Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.
Što je poželjno:
Ja imam dijabezes 2, i Vaše objašnjenje da PROSO ima nizak glikemijski index, obradovalo me je. Medjutim, izvesna ANICA ČUBELA za hrono ishranu tvrdi da PROSO ima VISOK GLIKEMIJSKI INDEKS i da ga dijabetičari ne bi smeli DA KORISTE. Izvinite hteo bih da čujem VAŠE mišljenje u vezi toga. Unapred zahvalan Rović Spomenko iz Beograda.
Poštovani, prema mnogim svjetskim znanstvenim studijama proso je siguran za konzumaciju kod osoba koje boluju od dijabetesa 2.
Npr. studija koja to potvrđuju http://www.siridhanya.com/assets/pdf/1%20How%20Millets%20come%20to%20help.pdf