Proljetni afrodizijak – šparoge u lisnatom omotaču i bijeli, kremasti dip
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

U prirodi, a i u trgovinama počele su šparoge, ukusni vjesnici proljeća. Jako volim divlje, samonikle, ali moje nepce blagu prednost ipak daje kultiviranim šparogama. Naprosto zbog debljine izdanaka, okus mi je puno slasniji, a tekstura zanimljivija. Također, zahvaljujući tome mogu ih lijepo omotati s lisnatim tijestom i uživati u njima kao fingerfoodu uz čašu bijelog vina ili poslužiti kao predjelo.
Jeste li znali da su šparoge bogate vitaminom E, poznat i kao “vitamin plodnosti” te zbog toga već stoljećima ta biljka ima status afrodizijaka?
Ako vam to nije dovoljno, odličan članak o razlozima zašto jesti šparoge, pročitajte ovdje, a u nastavku malo više o samom umaku.
Bijeli umak od artičoka, bijelog graha, svježeg tofua i hrena
Artičoka – hrana bogova, tako joj tepaju jer ju je prema mitologiji volio jesti grčki bog Zeus.
Pronađena je na slikama egipatskih grobnica faraona, a od davnina spada u omiljeno jelo aristokrata. U 16.st bila je čak zabranjena ženama i mogli su je konzumirati samo muškarci jer se smatrala jakim afrodizijakom.
Spada u najstarije namirnice poznate ljudima i od pamtivijeka je bila izrazito cijenjena, a odličan je izvor folne kiseline, vitamina C i K, od minerala zastupljeni su bakar i magnezij, a sadrži i mangan, lutein i beta karoten.

Za ovaj dip umak, koristila sam srca artičoka konzerviranih u ulju kojima sam dodala bijeli grah koji osim što posjeduje iznimnu energetsku vrijednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, umaku daje kremastiju teksturu. Zatim svježi tofu i hren.
Hren, prirodni antibiotik s jakim antibakterijskim djelovanjem čija ljutina oduzima dah i tjera suze na oči.
U Njemačkoj kažu da hren provjetrava duh, a u antičkim zapisima stoji da su ga Grci koristili kao lijek protiv nedostatka seksualne želje. Uz već spomenute šparoge i artičoke, ovo je već treći afrodizijak u receptu. Nenamjerno, kunem se. 🙂 Valjda to ima neke veze s proljećem.
S obzirom na njegovu izuzetnu ljekovitost i njegovu vatrenu ljutinu sami odlučite u kojoj ćete ga količini dodati umaku, a baš ako niste ljubitelji hrena možete ga izostaviti u potpunosti. Umak je izvrstan i bez.
Priprema šparoga u lisnatom tijestu je izuzetno jednostavna. Možete ih kratko (2 do 3 minute) kuhati na pari ili sotirati 1 minutu (metoda pripreme hrane u plitkoj tavi na malo masnoće i relativno visokoj temperaturi) na veganskom maslacu i maslinovom ulju, kako vam je draže.
Lisnato tijesto razvaljate i odrežete na tanke trakice, do 1 cm debljine, zamotate spiralno oko šparoga. Premažete kombinacijom biljnog vrhnja ili mlijeka i kurkume te posipate sezamom i cvijetom soli. Pečete u zagrijanoj pećnici, na 190°C, otprilike 20 minuta.
U međuvremenu, pripremite dip, a za njega vam treba:
- 200 g konzerviranih artičoka,
- 200 g bijelog graha (ili ga prethodno skuhajte ili koristite konzervirani),
- 100 g svježeg tofua,
- 1 žlica jestivog kvasca (možete ga zamijeniti nekim začinima po vašem izboru),
- 1 žlica hrena (svejedno je koristite li svježe naribani ili već kupljenu pastu od hrena),
- sol i papar po vlastitom okusu.
* ako želite da umak bude masniji, dodajte i maslinovog ulja.
Priprema
- Sve zajedno stavite u blender i blendajte dok ne dobijete kremasti umak.
- Servirajte uz zamotane šparoge, a možete u gotov umak nasjeckati vlasac ili medvjeđi luk.
Dobar tek!
Više mojih recepata možete potražiti ovdje.
Vaši komentari
Komentare nagrađujemo.
Proljetni afrodizijak – šparoge u lisnatom omotaču i bijeli, kremasti dip
Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.
Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.
Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.
Što je poželjno:
Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.