Proljetna pizza s pestom od blitve

Pizza

Nedavno je moja prijateljica Nuša pripremila predivan tart na lisnatom tijestu čije glavne zvijezde su šparoge, grašak i menta. Slatkoća graška se super nadovezuje na laganu gorčinu šparoga pa osim što je jako fino i predivno izgleda. Nju je za taj tart inspirirao recept veganske blogerice Niki – RebelRecipes koja je podlogu za tart baš umijesila od drugih sastojaka, a osim te razlike, Nuša je i kremu prilagodila sebi na način da je izblendala malo tofua, boba, graška, slanutka, tahinija, maslinovog ulja, limunovog soka, prehrambenog kvasca, svježe mente uz dodatak soli i papra te pokoju šparogu. Navodim vam sve to da dobijete bolju predodžbu koje sve divne kombinacije možete napraviti s tim sastojcima. Mene je to sve inspiriralo da grašak i šparoge stavim na pizzu, a za podlogu nisam koristila umak od rajčica već pesto od blitve, oraha, češnjaka, peršina i maslinovog ulja.

Video: Mare

Tko zna u kojem smjeru će vas odvesti? Možda ih ukomponirate u rižoto, kao dodatak salatama od tjestenine ili kao fini namaz za bruskete?

No, vratimo se na pizzu, točnije na pesto od blitve. U njega želim da se zaljubite ili da mu makar date priliku. Od navedenih sastojaka dobit ćete skoro pola kilograma pesta. Za ove tri pizze ja sam koristila 3 žlice dobivenog pesta što iznosi oko 70 g, no osim za pizzu taj pesto možete koristiti i kao namaz, kao umak za tjestenine ili njoke, ali i kao dodatak raznim varivima, juhama i umacima. Možete ga čuvati nekoliko dana u zatvorenoj posudici u frižideru, ali pazite da po površini uvijek bude maslinovog ulja da se ne bi pokvarilo. Ja ga čuvam tako da ga razvučem u tankom sloju od cca. 5 mm i stavim u vrećicu i tako zaledim. Odlično podnosi zamrzivač, a tako spremljen lako se vadi i odrežete nožem samo dio koji vam treba. Ako vas i dalje nisam uvjerila da ga napravite u ovoj količini, vi sebi prilagodite onda po želji.

Pizza s pestom od blitve
Foto: Mare

Sastojci:

  • 300 g blitve,
  • 70 g oraha,
  • 30 g češnjaka,
  • 5 g svježeg peršina,
  • 60 ml maslinovog ulja,
  • 5 g soli.

Blitvu očistite od debljeg dijela stabljike, operite i nasjeckajte na sitnije. Dodajte sve preostale sastojke i sve zajedno izblendajte u procesoru za hranu ili blenderu. Možete to i ručno u mužaru za pesto, ali će izrada trajati  puuuno dulje, tako da nemojte slučajno da vas ohrabri moja fotografija. Pesto je u mužaru zato što mi je tako bilo ljepše za fotografiju.  

Pesto od blitve
Foto: Mare

Što se pizze tiče, tijesto sam kao i inače radila po receptu napuljskog majstora, a o tome sam vam već pisala prošlog proljeća u receptu za još jednu divnu pizzu s artičokama i ponešto drugačijim pestom.

Na tijesto sam namazala pesto, naribala jako malo veganskog sira, posložila pitome šparoge, koje baš kao ni tikvice ili grašak prethodno nije potrebno termički obrađivati. Pokoju crnu maslinu, a nakon što se pizza ispekla, dodala sam svježe začine; bosiljak, timijan i origano i za dodatni proljetni ugođaj jestivo cvijeće.

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Pizza sa blitvom, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Proljetna pizza s pestom od blitve

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.