Predivan kolač od jagoda i bijele čokolade

Predivan kolač od jagoda

Prhko tijesto, krema od vanilije i bijele veganske čokolade te puno jagoda. Klasično, a opet posebno jer ćete kremu od vanilije raditi s prosom, slično kao u kolaču s petit keksima i višnjama, a prhko tijesto po standardnom receptu za koji uz osnovna tri sastojka imam i dva korisna savjeta. Koristite šećer u prahu i što je moguće manje mijesite tijesto. To čini razliku između tvrdog i prhkog tijesta.

Predivan kolač od jagoda
Foto: Mare

Sastojci

Za prhko tijesto, kalup veličine cca 38×38 cm ( veliki lim za pečenje)

  • 350 g glatkog brašna
  • 120 g šećera u prahu
  • 180 g veganskog maslaca

Za kremu i dekoraciju 

  • 250 g prosa
  • 100 g bijele veganske čokolade
  • 100 g veganskog maslaca ili margarina
  • 100 g veganskog vrhnja za šlag
  • 60 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • sok 1 limuna
  • 1 kg jagoda
Predivan kolač od jagoda
Foto: Mare

Priprema

  1. Prosijte brašno na radnu površinu pa dodajte šećer i na listiće narezan veganski maslac. 
  2. Veganski maslac razmrvite u brašnu pa umijesite glatko tijesto. Tijesto nemojte mijesiti predugo kako se zbog topline ruku masnoća ne bi otopila čime tijesto gubi svoju prhkost.
  3. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku barem sat vremena.
  4. Zatim ga posipajte s malo brašna i razvaljajte na cca 3 do 4 mm debljine. 
  5. Ako se tijesto lijepi, dodajte još malo brašna, ali nemojte pretjerivati jer će tijesto inače biti previše gusto i tvrdo.
  6. Prebacite ga na lim za pečenje obložen papirom, izbodite vilicom i pecite (u prethodno zagrijanoj pećnici) na 180 °C 20 minuta.
  7. Kremu napravite tako da najprije kuhate proso na način kao da kuhate rižoto. Dakle, nakon što ste ga isprali, kratko tostirajte u posudi u kojoj ga mislite kuhati, a zatim podlijevajte vodom postepeno uz stalno miješanje. Za detaljniji opis, pročitajte uvod i pripremu ovdje.
  8. Kada je proso kuhan, voda sva isparila, dodajte bijelu čokoladu na kockice, vrhnje za šlag ( u tekućem obliku), veganski maslac, šećer i ekstrakt vanilije. 
  9. Sve dobro promiješajte dok je proso još topao te prebacite u blender, procesor za hranu ili štapnim mikserom dobro usitnite do teksture fine, glatke kreme. Tu ne vrijedi pravilo kao za tijesto, dapače što više usitnite, to bolje. Kremastije.
  10. Kad ste dobili finu kremu, ulijte sok limuna i još jednom promiješajte. Ostavite da se ohladi.
  11. Jagode nasjeckajte po vašoj želji, a prhko tijesto pažljivo prerežite na jednake polovice. Trećinu jagoda odvojite, to će biti za finalnu dekoraciju. 
  12. Kada se krema dobro ohladila, odvojite šest žlica, to će biti za finalni premaz po vrhu. 
  13. Prebacite prvu polovicu tijesta u neki manji kalup/lim s visokim rubovima. Po njemu namažite dio kreme, jagode, pa opet kremu i onda prekrijte s drugom polovicom tijesta.
  14. Premažite ga s kremom koju ste na početku izdvojili, posložite ostatak jagoda i po želji dekorirajte bosiljkom ili mentom. Oboje jako fino paše uz jagode.
  15. Ostavite barem 3 do 4 sata u hladnjaku te režite i servirajte.
  16. Po želji tijekom serviranja prelijte s malo kremastog aceta. Poželite li sami reducirati svoj balzamički ocat, pisala sam o tome ovdje.

U slast

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Predivan kolač od jagoda i bijele čokolade

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.