Popečci od slanutka – pečeni u pećnici

Popečci od slanutka

Mekani iznutra, a hrskavi izvana. Pašu uz bilo koji obrok u danu, a super ideja ih je servirati i kao finger food uz primjerice platu veganskih namaza i sireva. Jako lako i brzo se prave, peku u pećnici, a mogućnost dodavanja alternativnih sastojaka je velika. Neke sam vam i navela u receptu u nastavku. 

Ja sam se naposljetku odlučila servirati ih uz veganski sir koji sam nedavno pravila te majonezu od avokada, bosiljka i limete. Nju pripremite stvarno brzo i lako na način da sve sastojke izblendate s malo sojinog mlijeka i začinite po želji. Ja sam od začina koristila sol od medvjeđeg luka, a vi ako nemate, svaka druga sol je isto u redu. Dodajte i malo češnjaka u prahu i papra recimo. 

Što se popečaka tiče, od ovih količina dobila sam 13 srednje velikih popečaka. 

Popečci od slanutka
Foto: Mare

Za popečke:

  • 240 g kuhanog slanutka (ili mala konzerva)
  • 1 srednje veliki krumpir (oko 150 g)
  • 1 luk (oko 100 g)
  • 50 g šparoga ( ili brokule, kuhanih mahuna ili graška)
  • 2 žlice sezama (crni ili bijeli po želji)
  • 2 žlice prehrambenog kvasca (ili začini poput češnjaka u prahu, vegeta itd.)
  • 1 žlica slanutkovog brašna (pšeničnog , pirovog ili rižinog)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/2 žličice soli

Za paniranje:

Popečci od slanutka
Foto: Mare
  • 2 žličice tahinija (humus u istoj količini ili 1/2 žličica senfa su dobra alternativa)
  • 100 g sojinog ili zobenog mlijeka
  • 2 šake cornflakesa
  • maslinovo ulje za premazivanje

Priprema

Pečeni popečci od slanutka
Foto: Mare
  1. Slanutak i krumpir moraju prethodno biti kuhani, a poželite li koristiti zelene mahune ili grašak umjesto šparoga, oni također trebaju biti prethodno kuhani. Odlučite li se za brokulu ili poput mene za šparoge, njih ne treba kuhati već samo sitno isjeckati na što manje komadiće. Jednako tako usitnite i luk. 
  2. Kuhani krumpir i slanutak zgnječite dobro vilicom ili gnječilicom, a možete koristiti i štapni mikser, blender ili procesor za hranu.
  3. Dodajte smjesi šparoge, sezam, prehrambeni kvasac, luk, brašno i maslinovo ulje te sol. Sve dobro promiješajte.
  4. Formirajte popečke te ih kratko umočite u tahini razblažen u sojinom mlijeku, a zatim ih uvaljajte u cornflakes koji ste prethodno usitnili.
  5. Položite na lim za pečenje, pokapajte maslinovim uljem te pecite na 185°C do 200°C 15 do 20 minuta. Kada ste zadovoljni teksturom i bojom, izvadite.
  6. Servirajte po želji, a majoneza od avokada, bosiljka i limete o kojoj sam vam pričala u uvodu je super prijedlog.

Dobar tek!

Više mojih članaka možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Popečci od slanutka – pečeni u pećnici

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.