Pohani sladoled – recept, cijena i kalorije

pohani sladoled

Iako riječ pohanje i sladoled izgledaju kao nespojive riječi, itekako su popularna kombinacija. Pohani sladoled je desert pripremljen na način da se zamrznuta kuglica sladoleda brzo poha kako bi se stvorila topla i hrskava korica.

Servira se dok je još topao, a čar ovog deserta se nalazi u kontrastu hladnoće sladoleda i topline i hrskavosti korice kojom je obložen. Iako nije u potpunosti poznato odakle potječe, pohani sladoled se često povezuje s azijskom kuhinjom, a ponekad i s meksičkom. Iz tog razloga pohani sladoled često možete pronaći na meniju kineskih ili japanskih restorana.

U azijskoj verziji najčešće se koristi tempura tijesto za pohanje, dok se u meksičkoj verziji koriste kukuruzne pahuljice, orašasti plodovi, mrvice keksa ili tortilje.

Pohani sladoled – kalorije

Kalorije pohanog sladoleda variraju ovisno o tijestu koje se koristi za pohanje. Pohani sladoled najčešće ima oko 267 kcal (na 100 g) od čega su 45% masnoće, 49% ugljikohidrati, a 5% proteini.

Pohani sladoled – priprema

Kuglica sladoleda kojom se priprema pohani sladoled mora biti zamrznuta više nego što se običan sladoled zamrzava. Kuglica se uvalja u tijesto za pohanje koje varira ovisno radi li se o pripremi na azijski ili meksički način.

Pohanje sladoleda traje kratko, a zbog svoje ekstremno niske temperature sladoled se ne topi. Ponekad se servira posut s malo cimeta i šećera, a neki ga vole jesti i sa šlagom ili medom.

pohanje sladoleda

Kineski pohani sladoled – recept

U nastavku je recept za pohani sladoled pripremljen na azijski način s tempura tijestom za pohanje.

Sastojci

  • ½ litre sladoleda od vanilije ili čokolade,
  • 130 g brašna,
  • 1 jaje,
  • 250 ml hladne vode,
  • 1 čajna žlica sode bikarbone,
  • 1 čajna žlica ekstrakta vanilije (opcionalno),
  • biljno ulje za pohanje.

Priprema

  1. Žlicom oblikujte kuglice od sladoleda, stavite ih na ravnu plohu prekrivenu papirom za pečenje i u zamrzivač na par sati. Trebale bi biti što hladnije moguće.
  2. U većoj zdjeli prosijte brašno i sodu bikarbonu zajedno.
  3. U zasebnoj zdjeli umutite jaje i dodajte mu ekstrakt vanilije i vodu.
  4. Umutite mokre sa suhim sastojcima taman da se spoje, nemojte ih previše mutiti.
  5. Stavite ulje u duboku zdjelu i zagrijte ga na oko 200°C.
  6. Izvadite kuglice sladoleda iz zamrzivača, jednu po jednu stavite u tempura tijesto i obložite ih podjednako sa svih strana. Kada obložite jednu stavite ju ulje, zatim ponovite postupak s drugom kuglicom.
  7. Pržite dok ne poprimi blago zlatnu boju, oko 30 sekundi. Tempura ne bi trebala poprimiti jaku zlatnu boju kao i obično tijesto.
  8. Servirajte odmah dok je tijesto hrskavo i toplo.

pohani sladoled

Meksički pohani sladoled – recept

Meksička verzija pohanog sladoleda razlikuje se po sastojcima koji se koriste za tijesto.

Sastojci

  • 1 L sladoleda od vanilije ili čokolade,
  • šalica usitnjenih kukuruznih pahuljica (ili usitnjenih keksa, rižinih pahuljica itd.),
  • pola šalice brašna,
  • 2 jaja (umućena),
  • biljno ulje za pohanje.

Priprema

  1. Žlicom oblikujte kuglice od sladoleda, stavite ih na ravnu plohu prekrivenu papirom za pečenje i u zamrzivač na par sati. Trebale bi biti što hladnije moguće.
  2. U jednu zdjelicu stavite umućena jaja, u drugu brašno i u treću usitnjene kukuruzne pahuljice.
  3. Izvadite kuglice sladoleda iz zamrzivača. Svaku kuglicu uvaljajte prvo u jaja pa u brašno pa u usitnjene kukuruzne pahuljice.
  4. Stavite ulje u duboku zdjelu i zagrijte ga na oko 200°C.
  5. Pržite kuglice dok ne poprime blago zlatnu boju, oko 30 sekundi.
  6. Servirajte odmah nakon prženja, dok su kuglice još tople i hrskave.

Pohani sladoled – YouTube video

Ako vam je i dalje neshvatljivo kako se sladoled može pohati, pogledajte video i uvjerite se na svoje oči.

Pohani sladoled – cijena

Cijena jedne kuglice pohanog sladoleda u restoranima kreće se između 15 i 20 kuna, a najčešće se može birati između okusa čokolade i vanilije.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu