Pire od cvjetače – idealna zamjena za klasični pire

Pire od cvjetače

Stvarno vjerujem da bi svatko u životu trebao bar jednom probati pire od cvjetače, a kladim se da bi mnogima okus bio veliko iznenađenje. Naime, od cvjetače nikad ne bi očekivali tako kremastu teksturu i okus toliko sličan najnježnijem pireu od krumpira. Ovisno o dodacima u obliku svježih ili suhih začina, možete dobiti jako raznoliku paletu okusa. Uz jedan maleni trik kojeg sam pokupila od chefova pire od cvjetače mi uvijek ima neodoljivo bogati okus.

Cvjetača
Foto: Mare

Radi se o tome da cvjetaču ne kuhate nego parite, ali ne na vodi već na povrtnom temeljcu. Isparavanje temeljca dat će još bogatiji okus cvjetači koja super dobro upija razne okuse. Možete iskoristiti dan kada pravite povrtni temeljac, pa kad je temeljac već skoro kuhan, stavite na njega cvjetaču da se pari i kroz 15-ak minuta imate fino mekanu cvjetaču, a i ostane vam povrtni temeljac za daljnje korištenje.

Svjesna sam da je pire u kategoriji priloga, ali meni vam se teško suzdržati da mi ono ne bude glavno jelo pa si po njemu natrpam svašta finog. No o tim detaljima na kraju, a sada recept.

Sastojci

  • 1 glava cvjetače,
  • 1 žlica veganskog maslaca ili margarina ili maslinovog ulja,
  • 1 l povrtnog temeljca,
  • prstohvat soli i papra,
  • kopar, timijan, pržena kadulja ili neki od začina po želji.
Pire od cvjetače kao glavno jelo
Foto: Mare

Priprema

  1. Cvjetaču operite i narežite na manje komadiće. Ovisno o njihovoj veličini, vrijeme koje će provesti na pari će varirati.
  2. Povrtni temeljac zakuhajte (ili pogledajte prijedlog iz uvoda) te u posudu za parenje postavite komadiće cvjetače. Pokrijte i parite dok skroz ne omekšaju. Deset, do petnaest minuta najčešće je dovoljno.
  3. Prebacite u posudu u kojoj možete usitniti štapnim mikserom ili u procesor za hranu, dodajte veganski maslac ili masnoću po vašem izboru, sol i papar te usitnite do kremaste teksture.
  4. Trebat će vam zaista kratko i dobit ćete nježnu kremastu teksturu koju ovisno o vašim preferencijama začinite dodatno nekim od svježih li suhih začina. U mom slučaju, ovog puta bio je to svježi kopar, ali timijan ili kratko prepržena kadulja su mi možda čak i draže opcije.
Pire od cvjetače
Foto: Mare

Prijedlog za serviranje:

Po želji, po pireu možete dodati razne dodatke. Primjerice, češnjak izrežete na tanke listiće i kratko pržite u maslinovom ulju kao čips. Prokulice skuhajte na pari i pokapajte reduciranim balzamičkim octom ili nekom kiselinom poput limuna ili grejpa. Kiselica, rukola ili neka lagana salatica poput matovilca su također odlična ideja, a šaka borovnica i posip poput crnog sezama ili pistacije će divno zaokružiti jelo.

Dobat tek!

Više mojih recepata možete pronaći ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pire od krumpira cvjetacd, PIRE OD CVJETAČE, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Pire od cvjetače – idealna zamjena za klasični pire

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.