Pesto od rikule

Pesto od rikule

Pesto koji se kao i većina zelenih pesta odlično slaže s tjesteninom, dobar je i kao namaz za kruh ili punjenje za razne rolice ili pogačice. Rikola je lako dobavljiva tijekom čitave godine, a pesto je odličan način kako ju uvijek iskoristiti ako vam ostane viška.

Danas vam donosim dva recepta. Jedan klasičniji u kojem dominira rikula, a drugi u kojem je uz rikulu dominantna i kultivirana šparoga. No jednako tako umjesto šparoge možete staviti primjerice brokulu koja će sada biti više u sezoni.

Kad su pesta u pitanju s omjerima sastojaka se uvijek možete igrati sukladno vašem okusu, a tako i odabir orašastih plodova ili sjemenki koje želite koristiti.

Primjerice, ja sam u varijanti rikole/šparoge njihovu gorčinu smanjila tako što sam odlučila koristiti slatkoću dinstanog mladog luka, ali i indijskim i suncokretovim sjemenkama koje tostiranjem također razviju jedan intenzivniji, bogatiji okus. 

U bazom receptu s rikolom koristila sam kombinaciju pinjola, kikirikija i suncokretovih sjemenki što je pestu dalo jako zanimljiv okus. Kako bi dobili maksimum iz takvih kombinacija, prethodno kratko tostirajte sastojke (osim same rikole) i tako će se osloboditi sva paleta okusa.

Pesto od rikule
Foto: Mare

Pesto od rikole

Sastojci:

  • 200 g rikole,
  • 30 g pinjola,
  • 30 g slanog prženog kikirikija,
  • 20 g suncokretovih sjemenki,
  • 4 režnja češnjaka,
  • 100 ml maslinovog ulja ( po potrebi više),
  • sol i papar.
Pesto od rikule i orašida
Foto: Mare

Priprema:

  1. Ako koristite kikiriki i suncokretove sjemenke koji nisu pečeni i slani, onda ih prethodno posolite i kratko tostirajte na tavi ili u pećnici. To će pestu dati intenzivniji okus.
  2. Još tople prebacite u multipraktik ili blender te usitnite u pastu uz podlijevanje maslinovim uljem. Kad se smjesa ohladi, dodajte češnjak i rikolu malo po malo. Po potrebi dodajte još ulja te začinite paprom i solju do željenog okusa.

Pesto od rikole i šparoga

Pesto od rikule i šparoga
Foto: Mare

Sastojci:

  • 100 g šparoga (ili brokule),
  • 80 g rikole,
  • 40 g mladog luka (2 kom),
  • 70 g suncokretovih sjemenki,
  • 50 g indijskih oraščića,
  • sol,
  • 3 žlice maslinovog ulja + po želji.

Priprema:

  1. Ako koristite sjemenke i oraščiće koji nisu pečeni i slani, onda ih prethodno posolite i kratko tostirajte na tavi ili u pećnici. To će pestu dati intenzivniji okus.
  2. Šparoge i mladi luk nasjeckajte na kolutiće, posolite te kratko pecite u tavi na dvije do tri žlice maslinovog ulja. Pet do sedam minuta. To će pomoći da se razvije slatkoća iz luka i savršeno će se nadopuniti sa šparogama i prethodno tostiranim sjemenkama i oraščićima koje pred sam kraj dodajte u tavu i promiješajte sve zajedno.
  3. Još toplo prebacite u multipraktik i blendajte do željene teksture. Po želji dodajte još maslinovog ulja. Kad se smjesa ohladila dodajte opranu i osušenu rikolu i opet kratko blendajte. Izbjegnite dodavanje rikole u toplu smjesu kako biste dobili najbolje od njezinog okusa. Začinite solju po potrebi do željene slanoće.

Napomena:

  • pesto možete držati u frižideru u zatvorenoj posudici nekoliko dana, ali pazite da po samoj površini uvijek bude maslinovog ulja,
  • pesto jako lijepo podnosi i zamrzivač,
  • sol i maslinovo ulje uvijek možete naknadno dodavati zato nemojte pretjerati odmah u startu.

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: pesto od rikule, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Pesto od rikule

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.