Pesto od rikule

Pesto od rikule

Pesto koji se kao i većina zelenih pesta odlično slaže s tjesteninom, dobar je i kao namaz za kruh ili punjenje za razne rolice ili pogačice. Rikola je lako dobavljiva tijekom čitave godine, a pesto je odličan način kako ju uvijek iskoristiti ako vam ostane viška.

Danas vam donosim dva recepta. Jedan klasičniji u kojem dominira rikula, a drugi u kojem je uz rikulu dominantna i kultivirana šparoga. No jednako tako umjesto šparoge možete staviti primjerice brokulu koja će sada biti više u sezoni.

Kad su pesta u pitanju s omjerima sastojaka se uvijek možete igrati sukladno vašem okusu, a tako i odabir orašastih plodova ili sjemenki koje želite koristiti.

Primjerice, ja sam u varijanti rikole/šparoge njihovu gorčinu smanjila tako što sam odlučila koristiti slatkoću dinstanog mladog luka, ali i indijskim i suncokretovim sjemenkama koje tostiranjem također razviju jedan intenzivniji, bogatiji okus. 

U bazom receptu s rikolom koristila sam kombinaciju pinjola, kikirikija i suncokretovih sjemenki što je pestu dalo jako zanimljiv okus. Kako bi dobili maksimum iz takvih kombinacija, prethodno kratko tostirajte sastojke (osim same rikole) i tako će se osloboditi sva paleta okusa.

Pesto od rikule
Foto: Mare

Pesto od rikole

Sastojci:

  • 200 g rikole,
  • 30 g pinjola,
  • 30 g slanog prženog kikirikija,
  • 20 g suncokretovih sjemenki,
  • 4 režnja češnjaka,
  • 100 ml maslinovog ulja ( po potrebi više),
  • sol i papar.
Pesto od rikule i orašida
Foto: Mare

Priprema:

  1. Ako koristite kikiriki i suncokretove sjemenke koji nisu pečeni i slani, onda ih prethodno posolite i kratko tostirajte na tavi ili u pećnici. To će pestu dati intenzivniji okus.
  2. Još tople prebacite u multipraktik ili blender te usitnite u pastu uz podlijevanje maslinovim uljem. Kad se smjesa ohladi, dodajte češnjak i rikolu malo po malo. Po potrebi dodajte još ulja te začinite paprom i solju do željenog okusa.

Pesto od rikole i šparoga

Pesto od rikule i šparoga
Foto: Mare

Sastojci:

  • 100 g šparoga (ili brokule),
  • 80 g rikole,
  • 40 g mladog luka (2 kom),
  • 70 g suncokretovih sjemenki,
  • 50 g indijskih oraščića,
  • sol,
  • 3 žlice maslinovog ulja + po želji.

Priprema:

  1. Ako koristite sjemenke i oraščiće koji nisu pečeni i slani, onda ih prethodno posolite i kratko tostirajte na tavi ili u pećnici. To će pestu dati intenzivniji okus.
  2. Šparoge i mladi luk nasjeckajte na kolutiće, posolite te kratko pecite u tavi na dvije do tri žlice maslinovog ulja. Pet do sedam minuta. To će pomoći da se razvije slatkoća iz luka i savršeno će se nadopuniti sa šparogama i prethodno tostiranim sjemenkama i oraščićima koje pred sam kraj dodajte u tavu i promiješajte sve zajedno.
  3. Još toplo prebacite u multipraktik i blendajte do željene teksture. Po želji dodajte još maslinovog ulja. Kad se smjesa ohladila dodajte opranu i osušenu rikolu i opet kratko blendajte. Izbjegnite dodavanje rikole u toplu smjesu kako biste dobili najbolje od njezinog okusa. Začinite solju po potrebi do željene slanoće.

Napomena:

  • pesto možete držati u frižideru u zatvorenoj posudici nekoliko dana, ali pazite da po samoj površini uvijek bude maslinovog ulja,
  • pesto jako lijepo podnosi i zamrzivač,
  • sol i maslinovo ulje uvijek možete naknadno dodavati zato nemojte pretjerati odmah u startu.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Pesto od rikule

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.