Pesto od crnog kelja

Pesto od crnog kelja

Crni, toskanski, dinosaur, lacinato, talijanski kelj ili toskanska crna palma… Kako mu i jedan od naziva kaže, ovaj kelj je povrće iz toskanske tradicije i općenito se puno uzgaja u cijeloj Italiji.

U Toskani rade i ukusni pesto čiji recept vam donosim u nastavku. 

Pesto od kelja
Foto: Mare

Pesto od crnog kelja, odličan kao umak za tjesteninu, ali ja sam ga stavljala i na palentu, rižu, u burgere i na pizze. Jednostavno i brzo se priprema, a ne mogu vam dovoljno naglasiti koliko je ukusan.

Pesto od crnog kelja

Pesto od crnog kelja
Foto: Mare
  • 100 g listova kelja ( što su manji to su slađi),
  • 3-4 režnja češnjaka,
  • 30 g miks pinjola i badema,
  • 25 g vode od kuhanja kelja,
  • 30 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
  • sol i papar po ukusu.

Priprema:

  • Operite lišće kelja i uklonite njegov središnji dio.
Stabljike kelja
Foto: Mare
  • Blanširajte lišće u malo vruće vode oko 3 minute i zatim ocijedite, ali sačuvajte dio vode u kojoj se lišće kuhalo.
  • U mužaru ili blenderu sve usitnite i dodajte ekstra djevičansko maslinovo ulje i vodu od kuhanja (onu će pestu dati potrebnu kremastu konzistenciju.

Dobar tek!

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Pesto od crnog kelja

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.